Redigering - Capture NX2

Att få en egen stil på bilderna eller att få en bild mera dramatisk är något man gärna vill. Ibland i alla fall. Jag tog en exempelbild och berättar kort hur jag gör för att få mera känsla i den med hjälp av Nikons programvara Capture NX2 som jag vill slå ett slag för. Programmet är enkelt och effektiv, se gärna längre bak i Bloggen för mera tips och info.

Häng inte upp dig på själva bilden, som inte är ett mästerverk direkt. Jag väljer Justera och sedan Färg och Färgbooster. Klickar på Opacitet som syns i hörnet till höger och väljer RGB i första listen och Blandningsläge väljer jag Mångfaldiga. Då har man tre kanaler att använda, RGB, alltså Röd, Grön och Blå. Där testar jag mig fram tills jag har det resultatet jag önskar. Här får jag till nyanserna i bilden.

Sedan öppnar jag Justera, Färg och Mättnad/Värme. Där drar jag ned på mättnad samtidigt som jag höjer värmen i bilden en aning. Här får man hitta en balans för att nå den effekten som man önskar. När man är klar är ofta bilden lite för mörk och tråkig. Man kan enkelt få lite mera tryck genom att välja Justera, sedan Ljushet och Kontrast/ljushet. Vill man jobba med kurvor så finns det under samma menyval.

Ska bilden endast användas på nätet eller i mycket begränsad storlek så kan man dra upp skärpan lite extra i många fall utan att förstöra bilden. Enklast är välja Justera, Fokus och sen Oskarp mask.