Köpråd - systemkamera

Vilken ska man välja? Vad skiljer de olika systemkamerorna åt? Vi förklarar kort och utan att jämföra alla detaljer skillnaderna mellan de populäraste modellerna på marknaden från Nikon och Canon. Har du mera frågor så ska du givetvis ringa oss eller maila oss så svarar vi på dessa. 090-200 70 00 är numret!

Systemkamera
En systemkamera kallas så för att man kan byta objektivet och man har ett system av tillbehör, objektiv, blixtar och mycket annat. Spegellösa systemkameror visar bilden på displayen direkt och går att bygga mindre samt med bättre autofokus än så länge när det gäller videoinspelning.

Canon
Canon har lanserat 1100D nyligen och det är en bra kamera att börja med. Tydlig skärm, riktigt bra menyer och mycket enkel att sköta. Manuella inställningar precis som andra systemkameror och mycket bra egenskaper när det gäller fotografering i dålig ljus som inomhus eller på kvällen. EOS 500D ger bättre videoinspelning med högre upplösning, man får något högre upplösning på stillbilder också samt en större display. EOS 550D är ett bättre val om man vill filma då man får både mikrofoningång och HDMI-utgång. Den ger dessutom ännu högre upplösning även på stillbilder. Nyheten 600D har en vinklingsbar display, mera inställningsmöjligheter vid filminspelning och möjligheten att styra blixtar...trådlöst!

Nikon
D3100 är Nikons enklaste modell just nu. Den ger lite högre upplösning än EOS 1100D och även högre upplösning i videoläget. Däremot är 1100D strået vassare i dåligt ljus när det kommer till stillbilder. D5000 är utgående men vi har ett gäng som kommer in i lager under Maj månad. Då får du bättre egenskaper i dåligt ljus än på D3100 och en vinklingsbar skärm. Däremot är D3100 bättre på videofilmning med bättre autofokus och upplösning. D5100 är en nyhet som fokuserar på film med vinklingsbar skärm, mikrofoningång, bra egenskaper i dåligt ljus och bättre autofokus och ljusmätning än någon annan i klassen.

Det låter lite tråkigt, men alla dessa kameror är riktigt bra. Vilken ska du då välja? Vill du ta bra bilder och videoinspelning inte är så viktigt så är EOS 1100D ett mycket bra köp! Om du däremot vill filma så är D3100 och D5100 från Nikon bra val med en bra autofokus. Vill du fotografera och ha en kamera att växa med ett tag framöver är EOS 600D ett mycket bra val. Enkel att hantera men med mycket funktioner som du kommer att uppskatta när kunskapen ökar!