Köpråd - kompakt

Nu är våren här och kompakta kameror börjar bli hett villebråd. Är du själv sugen på en ny kamera men är osäker på vad du ska välja? Inför sommaren är kategorin med kompakta långzoomare hetare än någonsin och du får mer för pengarna än vad man kunde tro för bara ett år sen. Jag vill tipsa om ett par stycken mycket prisvärda produkter.

Canon lanserade SX230 IS ungefär samtidigt som Panasonic lanserar sin TZ20. Kamerorna är väldigt lika varandra vid en snabb titt och det stämmer i mycket. Panasonic DMC-TZ20 känns rejälare och tuffare med aluminiumdetaljer och bra känsla i knappar och vred. Canon SX230 IS är däremot smidigare, även om måtten inte påvisar en så stor skillnad så känns SX230 betydligt smidigare i storleken. Skulle jag vilja köra manuellt en hel del skulle jag hellre välja Panasonic då vredet sitter bättre och tydligare men det är en aning subjektivt. Dessutom gillar jag både skärmen och menyerna bättre.

Canon är däremot en mycket vass kamera bildmässigt. Bland de bästa vi sett i kategorin någonsin och den ger verkligen riktigt bra bilder i nästan hela omfånget. TZ20 är också en mycket bra kamera bildmässigt men SX230 IS är strået vassare. Oavsett kommer båda ge mycket bra bilder för att vara en kompaktkamera. Kortfattat: Vill du ta bättre bilder än med din iPhone eller Androidtelefon så är en av de två omnämnda kamerorna ett mycket bra val. Kanske det bästa idag om man väger in filmning, omfång, upplösning, snabbhet, format och priset.

/Tobias

Panasonic Lumix DMC-TZ20 blå med inbyggd GPS
Canon Powershot SX230 HS blå, med GPS