Klurigt

Det är klurigt när föremål i bilden är i så stark kontrast att det blir klurigt att exponera rätt. Man måste vara försiktig för att inte låta det ljusa fräta ut samtidigt som det mörka i bilden inte får tappa detaljer i ett evigt mörker. Jag skulle fotografera två bilar, en i silver och svart...och det blev klurigt.

Däremot så märkte jag att bilar har ju alltid (med undantag) någon skavank i form av stenskott, märken i lacken, fälgar eller annat som förstör den där perfekta bilden man ser framför sig. Att då dra på lite extra i kontrast, leka med färgbalansen och och inte vara petnoga på att man ser alla detaljer i mörka partier gör att det bara ser bättre ut. Att man missar någon detalj men i gengäld inte ser den där repan, stenskottet eller liknande är oftast värt det.

För att få den där extra kontrasten och känslan på bilarna så gjorde jag ett eget lager med bilarna utan för och bakgrund och drog i kurvor lite extra på dem. Till sist fick jag ihop någon bild där jag tycker att formerna, linjerna och detaljerna är i harmoni med en dramatisk bakgrund.

Jag använde Panasonic GF1 med 20mm F1.7 samt Manfrotto CyberPhoto edition-stativ vid detta tillfälle. GF-serien är mycket smidig och det är både lätt och enkelt att ta med sig. På ISO100-200 blir bilderna mycket skarpa och fina.

Panasonic Lumix DMC-GF2 vit + Lumix G Vario 14-42/3,5-5,6
Manfrotto 055 XPRO B CyberPhoto Edition, Specialpaket med kulled 498RC2