Blandade begrepp

Att fotografera med film är nu mer ovanligt än att filma med fotograferingsutrustning, men det finns en klar trend att yngre vill testa att fotografera analogt och lära sig hela processen med framkallning. Kallade det retro eller vad du vill, men jag är övertygad om att en grundläggande analog, mekanisk och fototeknisk grund gör att man uppskattar och förstår den digitala tekniken bättre.

Jag själv var inte fotointresserad innan digitalt slog igenom. Det var den snabba processen som lockade mig och möjligheten att skapa bilder som jag såg i huvudet och som jag tidigare tecknat och målat. Men att fotografera och sen bearbeta i datorn gav helt nya möjligheter och vidder. När det kommer till datorer tycker jag själv att det var en fördel att börja med DOS då förståelsen för många processor och funktioner är djupare än för de som börjar med Windows eller nyare Mac. Det samma gäller de som mekat med en moped eller skoter i unga år, de förstår även mer avancerad teknik i bilar och motorcyklar på ett helt annat sätt.

När det kommer till foto så har jag upptäckt att man lär sig mycket på att gå tillbaka till analogt. Att ställa sin kamera på ISO3200 och ta bilder som är klart användabara funkar inte längre, man har bara 24 eller 36 bilder på sig, man kan inte testa sig fram, man måste tänka sig fram. Man sätter en helt annan press på sig själv vilket är givande.

Så har du liksom jag, inte fotograferat analogt, ta utmaningen och låna en analog utrustning, köp ett gäng film och sätt lite press på dig själv. Vi har massor av film på lager och här är länkar till storsäljarna:

Fujicolor Superia 200-36 1-pack
Fujicolor Superia 200-24 1-pack
Fujicolor Superia 800-36 1-pack
Fujicolor Superia X-tra 400-36 1-pack