Action!

Att fotografera action är mycket roligt och man kan verkligen leka med sin kamera även om man själv inte är intresserad av motocross, skateboard eller liknande sporter. Det kan bli härliga effekter och bilder om man får till dem. Men vad ska man ha för optik då? Jag har ofta använt omfånget 70-300mm.

I det omfånget finns många objektiv och de är relativt vettigt prissatta dessutom. På en kamera med APS-C sensor, alltså den vanligaste storleken som sitter i majoriteten av systemkameror som kostar under tjugotusen kronor, så ger det en brännvidd på motsvarande 105-450mm (Nikon, Sony, Pentax m.m.) och lite till på en Canon. Det gör att du kommer nära, även när action sker på lite avstånd. Många av dagens kameror har också så hög upplösning att man kan beskära bilderna en hel del och därigenom komma ännu närmare.

Vilken 70-300 ska man välja? Flera tillverkare har sina egna men en som jag vill slå ett slag för är Sigma 70-300 med stabilisering. Mycket skarp och bra telezoom och med väldigt fin bakgrundsoskärpa, som ofta är lika viktig som skärpan i sig. Läs gärna testet på den genom att klicka här.

Bilden är tagen av Patrik Löfgren med en Nikon 70-300 VR.