Nyhet! Nikon D5100

Idag lanserar Nikon den nya D5100 som ersätter D5000 och blir en lillebror till D7000, men med några helt unika features! Sensorn är liknande den i D7000 med hela 16.2 MPixel och videoinspelningen är nu med högsta upplösning, 1080p. Skärmen är vinklingsbar och är lika bra som sina storasyskon.

Kameran erbjuder filter som kan användas under både fotografering och filmning, vilke är en nyhet och unikt för D5100. En annan nyhet är att det finns en Night Vision-mode, ett läge där bildkvalitén inte prioriteras utan möjligheten att fånga bilder i mycket mörka situationer. Den bygger på att man använder sig av ISO 102400.

ISO-omfånget för övrigt är nu 100-6400 och expanderbart till hela 25600. Det är siffror som inte ens proffskamerorna hade för bara några år sen. Det som skiljer mot D7000 kortfattat är att D5100 saknar dubbla kortläsare, enklare autofokus, enklare exponeringsmätare, ej vädertätad alls, blixtstyrning saknas, ergonomiskt annorlunda m.m. Däremot är formatet smidigt, den vinklingsbara skärmen är en superbra feature och med de nya filtren samt mikrofoningång blir D5100 en vass spelare i kategorin.

Dessutom lanserar Nikon mikrofonen ME-1 som säkert blir en populär produkt till alla systemkameror med videoinspelning som Nikon erbjuder idag. Mera information om just D5100 kommer under dagen samt priser och varianter av kit.

ME-1 passar alla Nikon med 3,5mm kontakt, som D7000, Coolpix P7000 och nya D5100. Den har en smart hållare för kabeln så den inte skrapar i kamerahuset medan man filmar, den har en gummiupphängning som gör att man minimerar vibrationer samt ett filter för att få bort vindbrus och då tydligare tal, musik eller det man vill få med.