Nikon D5100 - test

Vi har fått känna på Nikon D5100 för ett första test! Kameran lanserades tillsammans med mikrofonen ME-1 igår och specifikationerna är lovande. Och efter ett par timmar med kameran så har jag en del åsikter. Vill du köpa en systemkamera men inte arbeta manuellt hela tiden och videoinspelning är viktigt, så finns nu två väldigt kompetenta kameror på marknaden...

När man tar D5100 i handen så känner man igen känslan. Nikon. Materialvalet känns aningens bättre än den på D5000, ungefär samma känsla som på D7000. Däremot är den lite mindre, lite tajtare. För oss som gillar att arbeta manuellt med kameran så saknas det en del reglage och direktknappar. Ett vred istället för två, få snabbknappar för på D5100 använder man infomenyn för att ställa in ISO m.m.

D5100 siktar in sig på dig som enkelt vill ha ett bra resultat och möjligheten till manuella inställningar. Och bildmässigt finns inget att klaga på. Mycket detaljer, koll på bruset på höga ISO (3200 ser mycket bra ut!) och autofokusen upplevs snabb. Det känns verkligen att det är en modern kamera med HDR-funktion, högupplöst skärm som är vinklingsbar vilket jag skulle vilja se på kommande PRO-kameror(!) samt Effects*, ett nytt val på programvredet som ger dig olika filter när du filmar.

Mikrofon-ingång och HDMI finns på kameran och när jag testar med nya mikrofonen ME-1 så blir resultatet bra. Mycket bra! Spegellösa är fotfarande märkbart kvickare i filmläget men D5100 närmar sig och det ser mycket bra ut när jag kollar resultatet. Jag nämnde att det finns två kompetenta kameror nu och D5100 konkurrerar med Canon EOS 600D som också är en bra kamera som riktar in sig till stor del på videofilmning. Vilken du ska välja är upp till dig men du får en mycket bra kamera oavsett vilket val du gör!

* Effects ger olika filter, tex möjligheten att filma monokromt men att välja 1-3st färger som ska synas i färg. Som exempel kan man i New York ställa in den att den tar med gult så får du en monokrom film fast med gula taxibilar!