Lägg till...brus!

Flera av dagens kameror levererar fantastiska resultat när det gäller brusnivåer på höga ISO. Bruset är nästan borta (synligt) till relativt hög känslighet och även på mycket höga ISO så är bruset idag monokromt vilket gör att bilderna går att använda till mycket mera än bilder tagna med kameror som såldes för 3-4 år sedan.
Men ibland vill man ju ha brus...

Jag har börjat att lägga till brus i ett bildredigeringsprogram i efterhand istället. Att pressa en modern systemkamera till att få synligt, snyggt brus gör att man måste kliva upp så mycket i ISO att jag inte får till bra resultat i alla lägen, även om man styr helt manuellt. Dessutom kan jag gradera brus och korn i bilden EXAKT i ett bra redigeringsprogram.

Bilden här ovan har jag valt att skärpa upp precis på gränsen till att det blev för mycket, sedan dragit ner mättnaden, men inte helt till monokromt och sedan lagt på en nyans motsvarande sepia. Om du behåller lite färg innan du lägger på sepia får du lite mera nyanser och toner i bilden, som kanske inte syns på en så liten bild som exempelbilden, men det ger lite mera liv. När jag är nöjd med mättnad, ton, kontrast och skärpa så lägger jag på bruset. I de flesta program kan du välja antingen brus eller korn, storlek och om det ska vara monokromt brus eller inte. Där får du experimentera fritt själv.

Men brus ger en känsla till bilder som många fortfarande uppskattar och vi kanske får se en brusåterkomst i kamerorna, som en digital effekt?

/Tobias