Att rengöra en sensor

Efter sensorns intågande har mycket blivit bättre rent tekniskt och det är väl tur det! En nackdel har varit att sensorn är så känslig och att det, förr eller senare, fastnar damm eller smuts på sensorn. Att få bort detta utan att skada sensorn kan vara klurigt och vi rekommenderar INTE att man gör det själv om man känner sig osäker.

Men det finns många bra verktyg för att hålla smutset borta...

Det viktigaste och bästa är den elektroniska borttagningen som finns i många systemkameror. Om du inte har kläm på hur det fungerar så kolla det i din bruksanvisning. Det skadar inte sensorn och du kan använda det hur ofta du vill, riskfritt. Det drar lite extra batteri så har man den automatiskt aktiverad vid uppstart och stängning av kameran så kan man välja att stänga av om du är ute och reser.

Men om du väljer att göra det själv vill vi varna för att använda tryckluft! Man kan använda detta för att blåsa rent inuti själv huset, men risken för att partiklar och vätska från själva behållaren följer med är stor! Men man kan ha en blåsbälg för att få bort damm som sitter löst på sensorn. Nästa steg är att ha en pensel för att försiktigt stryka bort smuts som inte bälgen får loss. Sista alternativet är att använda en spatel och rengöringsvätska. Det är enda sättet att få loss smuts som har fastnat så hårt att ingen av metoderna ovan fungerar. Men innan du använder en spatel eller vätskor så testa gärna på andra ytor, som en mindre spegel eller glasskiva först för att få in tekniken utan att repa.

Vi vill ännu en gång göra klart att sensorn är mycket känslig så var försiktig och öva först innan du rengör själv!