Dynamik

Många gånger så räcker inte bildsensorns dynamiska omfång till. Man vill ju inte få delar av bilden uträtta i högdagrarna eller igensvärtade i lågdagrarna. På vissa bilder är kontrasterna för stora, även hur bra kamera du än har så så går det inte att få allt bra.

Kör du i RAW-format, vilket du borde göra så kan du göra en hel del justeringar där och det finns HDR-program som är bra men ibland så får du bästa resultatet och bästa stunsen i bilden genom att du gör två jpg-bilder från RAW-bilden. En som är normalt exponerad på större delen av bilden och en som är bättre exponering efter den mörkare eller ljusare delen av bilden. Jag har ett bildexempel här till höger. Du kopierar hela den korrekta bilden över den som i detta fall jag gjort mörkare för att få fram detaljer i högdagrarna. Sedan suddar du bort de utfrätta delarna med typ 50% opacitet och ett flöde på kanske 20% på suddgummit så kommer de inte utfrätta och detaljerade delarna att framträda från bildlagret under och du får en jämnare exponering i bilden.

Ja, det finns många sätt att göra detta på. Detta exempel är det som jag tycker går enklast och att ha god koll på detaljerna. Du kan ändra bara en liten detalj av bilden. Nu syns det inte så bra på en sådan liten bild men även de ljusaste delarna har kvar teckning i detaljerna och är inte utfrätta.

Slottet ligger i Scotland.

Bilden är tagen med Leica M9 + Elmarit 28/2,8

/Thomas