Skärmavbild 2022-11-21 kl. 12.58.13.png

LAND: Sverige   FOTO: Övergivet   LÄNGD: 4 dagar   DATUM: 14-17/9 2023   DELTAGARE: 8-15

Runt om i Sverige finns fabriker och gårdar som tidigare sjöd av liv. Nu ligger de övergivna, öde och andas en epok som flytt. Följ med fotografen Mikael Gustafsson och dokumentera en båtkyrkogård, en bilkyrkogård, ett bruk och en del andra övergivna platser.

Följ med på en historis tidsresa i Blekinge bland övergivna fabriker, gårdar och stugor, försvarsanläggningar, förfallna båtar och gamla bilar. På denna kurs besöker vi under ledning av fotografen Mikael Gustafsson några mycket spännande platser bland annat en av de få båtkyrkogårdarna i Sverige, en helt fantastisk bilkyrkogård med bilar från 30-taget och framåt samt och en försvarsanläggning som nu står övergiven. Det två riktiga höjdpunkterna på kursen är båtkyrkogården och bilkyrkogård. Dessa bjuder på mängder av motiv som sätter din kreativitet på prov. 

Under Mikaels ledning kommer du att ges möjlighet att dokumentera en del av Sveriges historia. När vi inte är ute och fotograferar kommer ni under Mikaels ledning att jobba med bidlbearbetning och bildkritik, allt för att utveckla dig som fotograf.

KURSENS HÖJDPUNKTER:

 • Övergivna platser som verkligen inspirerar till bildskapande.
 • En bilkyrkogård mitt ute i skogen.
 • En båtkyrkogård.
 • En nedlagd försvarsanläggning.
 • Ljussättning av motiv och miljöer.
 • Fotografering på platser som inte är öppna för allmänheten.
 • Fotografering av övergivna platser i vackra höstfärger.
 • Sakkunnig ledning av fotografen Mikael Gustafsson.
 • Föredrag, bildredigering och fotohjälp av Mikael Gustafsson.

Resans-höjdpunktervv.jpg

PLATSER VI BESÖKER

Under dagarna tillsammans kommer vi att fotografera platser som en gång sjöd av liv men som idag står öde och förfaller. Bland platserna vi kommer att dokumentera finns både en bil- och en båtkyrkogård. Här kommer vi att kunna fotografera mer än 100 bilvrak från olika tidsepoker och i olika stadier av förfall. Båtkyrkogården ligger vid havet i Blekinge skärgård och här står skärgårdsbåtar både på land och havet. Vi besöker även några militäranläggningar med fort och bergrum. Vi kommer också att fotografera ett bruk där tiden har stått stilla sedan portarna slog igen och de sista arbetarna gick hem. 

PROGRAM – 14-17 SEPTEMBER 2023

Under Mikaels ledning kommer vi när vi inte är ute och fotograferar att arbeta med efterbehandling samt titta på och utvärdera varandras bilder. Vi kommer även att prata om allt från kamerateknik, brännvidder och olika tekniker för övergivet-fotografering. Mikael kommer också att hålla föredrag samt ge individuella fototips och råd i samband med att vi är ute och fotograferar.

DAG 1, (14/9) – FÖRELÄSNING OCH ÖDEHUS
På eftermiddagen samlas vi på hotell Villa Liljenborg i Jämshög nära Olofström. Här möts du av Mikael Gustafsson. Mikael kommer att ge lite generella fototips samt gå igenom vad man ska tänka på vid fotograferingen. Vi beger oss sedan ut till ett ödetorp i skogen. I det mjuka kvällsljuset får vi möjlighet att ta både miljöbilder på huset i den vildvuxna vegetationen och intressanta detaljbilder på söndriga fönsterkarmar och dörrar. På hotellet äter vi sedan middag. Efter middagen ger Mikael tips inför morgondagens fotografering och vi hinner titta på några av dagens bilder. (M)

DAG 2, (15/9) – BILKYRKOGÅRD OCH FÖRSVARSANLÄGGNING
Efter frukost beger vi oss till bilskroten. Här står ca 150 bilar i en tallmosse och i det fina förmiddagsljuset arbetar vi med olika bildkompositioner, både nära med makro och med vidvinkel. Med gott om detaljer som tändstift, krom, rattar osv är det bara kreativiteten som sätter gränserna för vårt bildskapande. Efter lunch som vi har med oss ut i fält så fotograferar vi en stor bergrumsanläggning där man skulle styra samhället i händelse av krig. Bakelittelefoner, kartor, sängar, kommunikations-utrustning och annat finns fortfarande intakt. Detta är en påminnelse om det kalla kriget. Efter middagen kommer vi, förutom att arbeta med bildbearbetning, även att ha en bildutvärdering. Under Mikaels ledning utvärderar och diskuterar vi vandras bilder gemensamt. Mikael ger även tips inför morgondagens fotografering. (F, L, M)

Ovvergivet-Bleikinge-28.jpg

Ovvergivet-Bleikinge-49.jpg

DAG 3, (16/9) – BÅTKYRKOGÅRD OCH INDUSTRIER
Idag beger vi oss till båtkyrkogården längst ut i Blekinge skärgård. Bland kala klippor ligger flera uttjänta skärgårdsbåtar. En ligger en bit upp på land, någon i strandkanten och några i havet nära stranden. Vi äter lunch vi ett övergivet militärt fort och efter detta besöker vi ytterligare ett militärt bergrum. I fortet och bergrummet ljussätter vi motiven både med LED-lampor och med pannlampa. Vi besöker även en industri med en gigantisk rostig ångpanna. Tillbaka på hotellet äter vi en gemensam middag innan vi arbetar med våra bilder. Under kvällens bildredigering finns Mikael, precis som tidigare kvällar, till hands för att visa hur du får ut det mesta av dina bilder från redigeringsprogrammet. (F, L, M)

DAG 4, (17/9) – BILDREDIGERING, RESANS BILD, HEMRESA
Efter frukost arbetar vi med bildbearbetning följt av en genomgång. Efter lunch finns det möjlighet för var och en att lämna in sina tre bästa bilder till Mikael. Han kommer sedan att bedöma bilderna för att slutligen utse ”Workshopens bild”, som går vidare till finalen i Zooms tävling ”Årets bild 2023”. (F, L)

Ovvergivet-Bleikinge-62.jpeg

FOTOGRAF 

Kursen leds av naturfotograden Mikael Guarfsson. Läs mer om Mikeal här 

BOENDE 

FIRST HOTEL OLOFSTRÖM***+

PRIS & FAKTA 

 Priset inkluderar:

 • Fyra dagars workshop i övergivna platser-fotografering.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterat hotell.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Medverkan av fotografen Mikael Gustafsson under workshopen.
 • Föredrag och bildredigering med Mikael Gustafsson under workshopen.
 • Praktisk reseinformation innan workshopen.
 • Moms och hotellskatt.

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Olofström.
 • Enkelrumstillägg. SEK 1 980:-
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.

TRANSPORT

Transport till Olofström sker på egen hand. Du bör ankomma till hotellet senast kl. 15.00 den 14/9 och inte planera hemresan tidigare än kl. 14.00 den 17/9.

Transport mellan de olika fotoplatserna sker med egen bil eller via samåkning.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina   p och naturfotografering.

Min/max antal: 8/15.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

KAMERAUTRUSTNING

 • Din kamera.
 • Objektiv från vidvinkel till medellånga telen.
 • Ett trebensstativ.
 • Extra batterier till kameran.
 • Extra minneskort.
 • En laptop med programvaran Photoshop CS eller Lightroom.
 • En kameraryggsäck som även ger plats till regnkläder.
 • Pannlampa eller ficklampa.
 •  

 BOKNING - ÖVERGIVET I BLEKINGE 

Du bokar kurs genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.