Skärmavbild 2022-10-10 kl. 14.02.07.png

I Bergslagen föddes Sveriges rikedomar. Här började industrialismen och masugnar, bruk och gruvor fanns på många platser. Nu ligger de flesta övergivna, öde och andas en epok som flytt. Du får nu en unik möjlighet att följa med fotografen Mikael Gustafsson och dokumentera industrihistoria i Bergslagen.

Om vi hade gjort en tidsresa i Sverige 70-100 år tillbaka i tiden så hade mycket sett annorlunda ut. Landsbygden var fylld med folk. Fabriker, bruk, gruvor, gårdar och stugor var fulla av aktivitet. Idag står många av dessa platser öde och förfaller sakta. Dock erbjuder de fina fotomotiv. Genom kreativitet, utnyttjande av det naturliga ljuset i kombination med ljussättning samt med motiv som andas förfall, ges du nu möjligheten att på ett annorlunda sätt dokumentera ett antal övergivna platser. Tillsammans med Mikael kommer vi under workshopen att ges möjlighet att dokumentera en del av Sveriges historia. Ta därför chansen och följ med på denna mycket annorlunda workshop medan övergivna platser av detta slag fortfarande finns.

KURSENS HÖJDPUNKTER:

 • Övergivna platser som verkligen inspirerar till bildskapande.
 • Ljussättning av motiv och miljöer.
 • Fotografering på platser som inte är öppna för allmänheten.
 • Fotografera övergivna platser i vackert vårljus.
 • Sakkunnig ledning av fotografen Mikael Gustafsson.
 • Föredrag, bildredigering och fotohjälp av Mikael Gustafsson.

2012-I-0068 _DSC1060-2.jpg

PLATSER VI BESÖKER

Under workshopen kommer vi att fotografera platser, byggnader, gruvor och bruk som en gång sjöd av liv men som idag står öde och förfaller. Bland platserna vi kommer att dokumentera finns en övergiven, underjordisk gruva, ödehus samt bruk där tiden har stått stilla sedan portarna slog igen och de sista arbetarna gick hem. Vi besöker en hytta med masugn, rosteri, kvarn och såg med kraft från ett vattenhjul. Ett övergivet tegelbruk står också på programmet. Det blir mycket rost, tegel och smide.

PROGRAM 8-11 juni, 2023

DAG 1, (8/6) – GENOMGÅNG & FOTOGRAFERING
Samling kl. 16.00 på hotell Värdshuset Engelbrekt i Norberg där du möts du av Mikael Gustafsson. Mikael kommer att ge lite generella fototips samt gå igenom vad man ska tänka på vid fotograferingen. Fyllda med tips och inspiration ger vi oss under Mikaels ledning ut i fält för att plåta en öde masugn och ett hotell. Här har tiden stått still och det finns en uppsjö av detaljer att fotografera. Tillbaka på hotellet äter vi middag innan det är dags att gå igenom dagens bildskörd och jobba med bildbearbetning samt få fototips inför morgondagen. (M)

2012-I-0068 _DSC1085-2.jpg

 DAG 2, (9/6) – FOTOGRAFERING & BILDBEHANDLING
Under dagen kommer vi att fotografera en gigantisk nedlagd gruva med flera olika nivåer. Vi kommer även att besöka flera större industribyggnader ovan jord med fina fotomotiv. Gruvan är från 1500-talet och har stått öde i drygt 100 år. Här kommer vi bland annat att jobba med att belysa gruvgångarna med egna lampor för att få fram annorlunda ljussättning och motiv. Vi besöker två olika nivåer i gruvan. På -155 m-nivån så står vattnet i gruvan och vi kan få speglingar i vattnet. Här finns det gott om gamla stegar, trästöttor mm. Hit ner åker vi hiss. På -60m-nivån finns det stora salar och smala gångar. Vi får en specialtur i gruvan och får fotografera flera delar som normalt inte visas för besökare. Vi kommer även att fotografera ett nedlagt tegelbruk som står som ett minne över en tidigare blomstrande industri. Vi besöker även ett intressant ödehus där möbler mm. fortfarande finns kvar. Under kvällen kommer vi, förutom att jobba med bildbearbetning, även att ha en bildutvärdering. Under Mikaels ledning utvärderar och diskuterar vi varandras bilder gemensamt. (F, L, M)

Övergivet-1.jpg

DAG 3, (10/6) – FOTOGRAFERING & BILDBEHANDLING
Efter frukost så beger vi oss in i Bergslagen till både ett övergivet bruk med masugn, kvarn och såg, dessutom en fabrik långt in i ett bergrum. Här gäller det att fotografera både större lokaler med mycket detaljer och ugnar mm, men också ha blick för det lilla i form av rostiga rör, armaturer mm. Tillbaka på hotellet äter vi en gemensam middag innan vi jobbar med våra bilder. Under kvällens bildredigering finns Mikael, precis som tidigare kvällar, till hands för att visa hur du får ut det mesta av dina bilder. I bergrummet testar vi att ljussätta både utvändigt och invändigt med lampor i olika färger och kanske målar med gnistrande eld. Tillbaka på hotellet redigerar vi dagens digra bildskörd. (F, L, M)

DAG 4, (11/6) – BILDBEHANDLING
Innan frukost besöker vi ett närliggande bruksområde där allt ligger öde efter att gruvdriften upphört. Här finns ett gruvhål med azurblå vattenspegel och ett litet vattenfall. I morgonljuset kan vi bra bilder både utvändigt och invändigt. Efter frukost jobbar vi med bildbearbetning följt av en genomgång. Det finns möjlighet för var och en att lämna in sina två bästa bilder till Mikael. Han kommer sedan att bedöma bilderna för att slutligen utse ”workshopens bild”, som går vidare till finalen i Zooms tävling ”Årets bild”. Workshopen beräknas vara slut runt 13.00. (F, L)

Bergs,lavergivna industrier fotokurs-1.jpg

FOTOGRAF 

Kursen leds av naturfotograden Mikael Guarfsson. Läs mer om Mikeal här 

BOENDE 

VÄRDSHUSET ENGELBREKT***

PRIS & FAKTA 

Pris per person: SEK 8 950:-

Priset inkluderar:

 • Fyra dagars kurs i övergivna platser-fotografering.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterat hotell.
 • Måltider enligt program (F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Specialtur i Sala silvergruva.
 • Medverkan av fotografen Mikael Gustafsson under kursen.
 • Föredrag och bildredigering med Mikael Gustafsson.
 • Medverkan av Andreas Hammarberg.
 • Praktisk reseinformation innan kursen en.
 • Moms och hotellskatt.

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Norberg.
 • Enkelrumstillägg. SEK 2 200:-  
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • För mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

TRANSPORT

Transport till Norberg i Västmanland på egen hand. Du bör inte ankomma senare än kl. 16.00 den 8/6 och inte planera hemresan tidigare än kl. 13.00 den 11/6.

Om du vill ankomma redan dagen innan hjälper vi gärna till med att boka hotellrum.

Transport på plats mellan de olika fotoplatserna sker med egen bil eller via samåkning.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer i alla åldrar intresserade dokumentera gamla övergivna byggnader samt av att utveckla sina kunskaper i foto.

Min/max antal: 8/15.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt. 

KAMERAUTRUSTNING

 • Din kamera.
 • Objektiv från vidvinkel till medellånga telen
 • Ett trebensstativ.
 • Extra batterier till kameran.
 • Extra minneskort.
 • En laptop med programvaran Photoshop CS eller Lightroom.
 • En kameraryggsäck som även ger plats till regnkläder.
 •  

Bokning - Bergslagens övergivna industrier 

Du bokar kurs genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.