Skärmavbild 2022-10-05 kl. 09.37.29.png

LAND: Sverige   FOTO: Landskap   LÄNGD: 4 dagar   DATUM: 10-13 augusti 2022   DELTAGARE: 8-15 

Utveckla ditt kreativa fotograferande på norra Öland och dess mycket varierande landskap med allt från en trollskog till raukar samt även ön Blå Jungfrun detta under ledning av den kände landskapsfotografen Serkan Günes.

Under en helg får du möjligheten att utveckla ditt kreativa fotograferande i Ölands fascinerande natur och landskap där mäktiga raukar till sagolika skogar och vackra stränder sätter ditt bildseende på prov. Vi kommer under workshopen att fotografera de fascinerande raukarna vid Byrum och utforska den vackra trollskogen på Ölands norra udde. En av dagarna kommer vi också att göra ett besök på den omtalade ön Blå Jungfrun där vi får fotografera ett landskap omgärdat av mystik. Under hela helgen finns Serkan med för att på bästa sätt hjälpa dig att utvecklas som landskapsfotograf med personlig handledning, utmanade fotouppgifter och inspirerande föredrag.

WORKSHOPENS HÖJDPUNKTER:

 • Norra Ölands varierade landskap.
 • Trollskogens naturreservat.
 • Förlist skeppsvrak på Ölands norra kust.
 • Raukar och mäktiga stenformationer.
 • Ön Blå Jungfrun med sitt mytomspunna landskap.
 • Medverkan av Serkan Günes under hela workshopen.
 • Inspirerande fotouppgifter, föredrag och fotohandledning av Serkan Günes.
 • Få dina bilder utvärderade med konstruktiv kritik.

_DSF0464.jpg

 

PLATSER VI BESÖKER

TROLLSKOGEN
På Ölands nordligaste udde ligger Trollskogens naturreservat. Området som är ett av Ölands mest fascinerade naturområden och stoltserar med en varierad natur med allt från vindpinade tallar och torrängar till klapperstens täckta stränder och hundraåriga ekar. En ur fotosynvinkel spännande detalj är Trollskogens slingrande enar vilka är som gjorda för kreativ fotografering. I området finns också en rik historia med både gravar från järnåldern och ett förlist skepp som idag ligger upp spolat på stranden.

BYRUMS RAUKAR
På Ölands norra västsida ligger Ölands mest kända raukområde och utmed de cirka 600 meter långa kuststräckan reser sig 120 raukar med olika storlek och formation. De fascinerande raukarna har bildats när vågorna från havet under miljontals år har eroderat bort lager efter lager av lösare kalksten. Området är rikt på fossil av urtidsdjur som sjunkit till botten, bäddats in i sediment och under en lång tid pressats samman till berg som bevarat djurets form.

NEPTUNI ÅKRAR
Strax norr om Byxelkrok hittar ligger Neptuni åkrar och utgörs av en mycket varierande kustremsa med allt från långa stenstränder och klippformationer till reven med sina platta och med alger bevuxna stenformationerna och områden med stora stenar. Allt detta gör området till ett kreativt fotoparadis för landskapsfotografer.

BLÅ JUNGFRUN
Den mytomspunna ön Blå Jungfrun ligger avskilt och isolerat mitt i Kalmarsund. Här finns vindpinade tallar, frodig ädellövskog och imponerande granitklippor, slipade av havet till spännande former. Nationalparken bildades 1926 och omfattar 66 hektar.

_DSF0465.jpg

PROGRAM - 10-13 AUGUSTI 2023

DAG 1, (10/8) – FOTOGRAFERING AV RAUKAR
Samling på eftermiddagen på Kvarngården i Byxelkrok där vi möts av Serkan Günes och en värd från Zoom Fotoresor. Vi inleder våra dagar tillsammans med kaffe och frallor följ av ett inspirerande föreläsning av Serkan där han berättar om vad grundpelarna inom landskapsfotografering och vad vi kan förvänta oss av workshopen och dess fotomöjligheter.

Fyllda med inspiration beger vi oss ut till Byrums Raukar. Med utsikt mot den mytomspunna ön Blå Jungfrun vandrar vi på längs havsbandet och fotograferar de fascinerade stenformationerna som formats av att havets rörelse i miljontals år har slipat och nött ner kalkstenen. Bildmöjligheterna bland de mäktiga raukarna är många och det mjuka kvällsljuset förgyller våra bilder oavsett om vi fotograferar de stora klipporna eller sten ”skivorna” som formats i vattnet och ger möjlighet till kreativa exponeringar med långa slutartider. Under kvällens fotosession får vi möjlighet att i praktiken testa det som Serkan lärde ut under föreläsningen och när vi kommer tillbaka till hotellet är det dags middag. Kvällen avslutas med att på egenhand jobba med dagens bildskörd och få tips av Serkan på hur du får ut det mest av dina bilder i redigeringsprogrammet. (M)

2019-08-30 Ölands raukar och trollskog_Öland-15643.jpg

Trollskog & raukar fotokurs-5.jpg

DAG 2, (11/8) – FOTO VID TROLLSKOGEN OCH NEPTUNI ÅKRAR
Efter en tidig frukost är det dags att fånga det mjuka morgonljuset vid Ölands nordöstra udde och Trollskogens naturreservat. Innan vi börjar utforska de trolska omgivningarna att kommer Serkan att ge ett antal uppgifter för att utmana vårt kreativa tänkande och utveckla vårt fotograferande. När vi vandrar omkring bland vindpinade tallar, gamla ekar och skeppsvrak i den sagolika skogen är det bara kreativiteten som sätter gränserna för vårt bildskapande. Murgrönan i skogen förstärker det trolska och mystiska i omgivningarna runt omkring oss. Motiven i området är många och av varierande storlek så möjligheten till kreativa bilder finns där. Under våra sessioner ute i fält kommer Serkan att spendera mycket tid med personlig coachning men vi kommer även att ha ett par gemensamma träffar där Serkan mer praktiskt visar hur man får ut det mesta av miljöerna och landskapet.

dreamstime_xxl_250739581.jpg

Åter på hotellet finns det tid att på egen hand gå igenom morgonens bilder följt en lunch och lite bildredigering. I samband med detta berättar Serkan om hur han jobbar med sina bilder i Lightroom. Sent på eftermiddagen är det tid för dagens andra fotosession när beger oss till stränderna vid Neptuni åkrar strax norr om Byxelkrok med att fotografera det intressanta kustlandskapet. Bland de många stenar och klippformationer som dominerar omgivningarna finns det stora möjligheter för den som vill fånga det lilla landskapet. Precis som tidigare finns Serkan hela tiden med för att du ska få ut det mesta av din fotografering genom personlig handledning, tips och råd.

Efter en välsmakande middag finns tid att på egen hand ladda in och gå igenom dagens bildskörd innan får var och en visa upp resultatet från dagens uppgift. Serkan kommer att kommentera bilderna samt ge konstruktiv och utvecklande bildkritik. (F, L, M)

DAG 3 , (12/8) – BLÅ JUNGFRUN
Kursens tredje dag kommer vi att göra ett besök på den omtalade och mytomspunna Blå Jungfrun, en ö som många har hört talas om men som inte lika många fotograferat. Vi tar oss ut med båt och ju närmre vi kommer desto tydliggare blir siluetten av den isolerade ön som reser sig 85 meter ur Kalmar sund.  På de runda klipporna som dominerar landskapet hittar vi mängder av sprickor och springor som uppmuntrar vårt bildskapande. När vi utforskar ön tillsammans med Serkan uppenbarar sig mängder av motiv för den uppmärksamme fotografen. Ön har ett varierat landskap och söder om toppen på ön väntar en frodig ädellövskog och om vi tar oss till toppen kan vi ta bilder av en fantastisk  utsikt över fastlandskusten, Kalmarsund och Öland (F, L, M)

dreamstime_xxl_250739607.jpg

DAG 4 , (13/8) – SKEPPSVARK OCH RESANS BILD
Ett av de mer fascinerade motiven på norra Öland är skeppsvraket från skonaren Swiks som förliste vintern 1926 i det grunda vattnet utanför trollskogen och idag ligger kvar på stranden strax innanför förlisningsplatsen. Vi kommer att ägna de tidiga morgontimmarna när ljuset är som bäst till att dokumentera detta vrak.

Med fyllda minneskort återvänder vi till hotellet och våra datorer för att redigera och välja ut våra bästa bilder från helgen som Serkan efter lunch kommer att bedöma för att sedan utse ”Workshopens bild” som går vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild 2023”. (F, L)

Trollskog & raukar fotokurs-7.jpg

FOTOGRAF 

Kursen leds av landskapsfptografen och Fuiji ambassadören Serkan Günes. Läs mer om Serkan här 

BOENDE 

KVARNGÅRDEN**+

PRIS 

Pris per person: SEK 9 450:-

Priset inkluderar:

 • Boende med del i dubbelrum på presenterat hotell.
 • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Fotoaktiviteter enligt program.
 • Färja till Blå Jungfrun.
 • Medverkan av Serkan Günes under hela workshopen.
 • Föredrag och bildredigering under ledning av Serkan Günes.
 • En resevärd från Zoom Fotoresor som medverkar under workshopen.
 • Hotell- och andra lokala skatter.
 • Reseinformation innan workshopen.

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Öland
 • Enkelrumstillägg SEK 2 100:- (Finns endast ett fåtal enkelrum)
 • Kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/reseförsäkring. För mer information om detta se under rubriken "Reseinformation".

 

TRANSPORT

Resa till Byxelkrok på Öland på egen hand. Du bör inte ankomma senare än 15.00 den 10/8 och inte planera hemresan tidigare än 15.00 den 13/8.

Under dagarna tillsammans färdas vi runt i egna bilar eller via samåkning .

Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 om du har frågor kring transporten.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper och bli mer kreativ i landskapsfotografering.

Min/max antal: 8/15.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

KAMERAUTRUSTNING

 • Din kamera.
 • Objektiv från vidvinkel till medellångt telen.
 • Ett trebenstativ.
 • En laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.
 • Batteriladdare och extra minneskoret.
 • En fotoväska som klarar av både kamerautrustningen och extra kläder.

BOKNING - ÖLANDS TROLLSKOG OCH RAUKAR 

Du bokar kursen genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.