Skärmavbild 2022-10-04 kl. 12.22.30.pngLAND: Sverige   FOTO: Landskap  RESELÄNGD: 5 dagar   DATUM: 13-17/9  DELTAGARE: 8-15

 Upplev när hela fjällvärlden skiftar i gul-rött under ledning av den prisbelönte landskapsfotografen Serkan Günes och samtidigt dokumentera Laponia, Europas sista vildmark och ett UNESCO världsarv och Abiskos fantastiska natur och forsande vattendrag.

Följ med Serkan Günes på en kurs fylld av höstfotografering när landskapet lyser i höstens alla färger. Våra dagar börjar i det som ofta kallas Europas sista vildmark, Laponia. Serkan som har ett en stor lokalkännedom om området kommer ta oss till sina favoritplatser när ljuset och fotomöjligheterna är som allra bäst. Serkan finns med för personlig handledning ute i fält och när vi inte fotograferar så arbetar vi med bildbearbetning och har bilddiskussioner kring de bilder vi tagit under dagarna.

Vi tar oss vidare till Sveriges äldsta nationalpark, Abisko, där den fotografiska höjdpunkten är ravinen som skär genom landskapet och där vattnet forsar med fullkraft. De upp emot 20 meter höga klippväggarna tillför dramatik i våra bilder och sätter igång den fotografiska kreativiteten.

Kursens höjdpunkter: 

 • Fjällen i vackra höstfärger.
 • Laponias unika natur med fjällurskogar, sjöar, älvar och karga kalfjäll.
 • Vacker natur och dramatiska raviner i Abisko.
 • Serkans lokalkännedom som tar oss till de bästa platserna.
 • Orörd vildmark och vackra höstfärger.
 • Workshops, föredrag och bildkritik av Serkan Günes.

LA-CAN-00007.jpg

DESTINATIONER 

Laponia 
Laponia är ett område omfattande nationalparkerna Padjelanta, Sarek, Stora Sjöfallet och Muddus samt naturreservaten Sjaunja och Stubba. Tillsammans täcker de en yta på 9 400 kvadratkilometer inom Jokkmokks och Gällivares kommuner. I Laponia finns branta fjällmassiv, vida fjällslätter, glaciärer, myrar, gammelskogar, vilda forsar och stora fjällsjöar. Området har ett rikt djur- och växtliv med flera utrotningshotade arter. Områdets naturlighet, vildmarkskaraktär och dess höga geologiska och biologiska värden har varit grund för bildande av nationalparker och naturreservat och för att det 1996 fördes upp på UNESCO´s världsarvslista. Området har sedan förhistorisk tid varit befolkat av samer och är ett av de bäst bevarade exemplen på nomadområden i norra Skandinavien. Området är hemland för renskötande samer och här finns flyttningsleder för renarna, tillfälliga bosättningar och platser av stor betydelse för den samiska kulturen.

Abisko 
Abisko är en av de äldsta och mest kända av våra nationalparker, ett fantastiskt område som många fotografer återvänder till år efter år. Det goda klimatet betyder mycket. Abisko är en av Sveriges soligaste platser och ligger i regnskugga bakom de västra fjällen. Nationalparken omfattar en bred dalsänka med fjällbjörkskog vilket också är den dominerade naturtypen i området. På hösten brinner skogen av lövens färger. Abiskojåkka brusar som en pulsåder genom dalen och matar kristallklart vatten från sjön Ábeskojávri till den imponerande kanjonen nära utloppet

LA-FJ-00158.jpg

PROGRAM 

DAG 1, (13/9) – ANKOMST & FOTOGRAFERING 
Vid lunchtid samlas vi på tågstationen där du möts av Serkan Günes och en kursvärd från Zoom Fotoresor för en ca 2 timmar lång transport till Stora Sjöfallet och vårt hotell. Efter incheckning inleder Serkan med en genomgång innan vi ger vi oss ut för kursens första fotosession i det höstfärgade landskapet vid Stora Sjöfallet. Tillbaka på hotellet äter vi en gemensam välkomstmiddag innan vi lyssnar till ett föredrag där Serkan visar bilder från de områden vi kommer att besöka under de kommande dagarna.

DAG 2, (14/9) – FOTOGRAFERING I EUROPAS SISTA VILDMARK
Idag är det dags att utforska det som många kallar Europas sista vildmark. Serkan kommer att använda sin stora kunskap om området för att ta oss till sina favoritplatser när ljuset och möjligheterna till spektakulära bilder är som bäst. Redan tidigt på morgonen i samband med soluppgång gör vi en kortare fotvandring för att fånga soluppgången över fjällen. Efter frukost gör vi en längre dagstur för att uppleva och fotografera Laponia i all sin prakt med fjällskogen, fjällsjöarna, de porlande bäckarna och det karga kalfjället med utsikt över älvdalen. Lunchen äter vi på fjället. Ute i det vackra och höstfärgade landskap finns Serkan hela tiden till för att visa hur du ska tänka för att utnyttja landskapets alla komponenter i ditt bildskapande, från förgrund till bakgrund och ljussättning.  Under eftermiddagen arbetar vi även med efterbearbetning av våra bilder. För den som önskar finns även möjlighet för bastubad. Innan solnedgång beger vi oss än en gång ut för att fånga fjällvärlden i det arktiska kvällsljuset. Senare på kvällen går Serkan igenom bland annat arbetsflöde och bildkomposition. Tillbaka på hotellet går vi igenom dagens bildskörd och arbetar med bildredigering. (F, L, M)

Laponia-sverige-fotoresa-serkan-günes-2.jpg

_DSF0195.jpgDAG 3, (15/9) – MOT ABISKO
Efter en tidig morgonfotografering och frukost beger vi oss mot Abisko och de nya motiv som väntar i Sveriges äldsta nationalpark. Längs vägen gör vi fotostopp  samt även ett stopp för lunch. När vi kommer fram checkar vi in på vårt hotell innan vi ger oss ut för vår första fotosession i ett höstfärgat Abisko. (F, L, M) 

DAG 4, (16/9) – FOTODAG I ABISKO
Idag utforskar vi tillsammans med Serkan Abiskos fantastiskt vackra landskap. En av de fotografiska höjdpunkterna i Abisko är kanjonen genom vilken älven Abiskojåkka forsar. En kanjon är ett naturfenomen där ett vattendrag har karvat ur landskapet och skapat en djup dalgång mellan höga klippväggar. Det är kring detta område vi kommer fokusera mycket av dagens fotografiska aktiviteter. De över 20 meter höga klippväggarna ger en fantastisk utsikt och många fotomöjligheter. Det finns även möjlighet att följa den stig som finns på östra sidan och som leder ned till botten av kanjonen. Serkan finns hela tiden med ute i fält och att aktivt kunna komponera om bilden och prova sig fram tillsammans med Serkan är ett bra sätt att utveckla bildseendet och få en förståelse för hur olika komponenter påverkar bilden. Har vi vädret med oss kommer vi också göra en vandring upp till Njakajaure där vi får möjlighet att fotografera sjön med Lapporten som bakgrund. Under kvällen arbetar vi med våra bilder i datorn och förbereder de bilder som ska lämnas in till ”Kursens bild” som Serkan ska utse nästa dag. (F, L, M)

DAG 5, (17/9) – RESANS BILD OCH HEMRESA              
Efter en sista fototur ut i det Abiskos vackra natur följt av frukost är det dags för Serkan att utse ”Kursens bild” som automatiskt går vidare till finalen i ”Årets bild 2023” där du är med och tävlar om fina priser. Innan vi beger oss mot Kiruna och vidare transport hem serveras lunch på hotellet. (F, L)

_DSF0355.jpg

FOTOGRAF 

Kursen leds av en av Sveriges främsta landskapsfotografer, Fuiji ambassadören Serkan Günes. Läs mer om Serkan här. 

BOENDE 

STF SALTOLUOKTA FJÄLLSTATION***

PRIS & FAKTA 

Pris per person i SEK:  16 950:-

Priset inkluderar:

 • Samtliga transporter enligt program.
 • Boende i del i dubbelrum på ovanstående fjällanläggningar.
 • Måltider enligt program (F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Serkan Günes under hela resan.
 • Föredrag och bildbearbetning med Serkan Günes under resan.
 • En värd från Zoom Fotoresor.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan resan.
 • Moms.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg/tåg till Gällivare / Kiruna.
 • Enkelrumstillägg 2 800:-
 • För icke STF medlemmar tillkommer medlemsavgift SEK 300:- vilken betalas på plats.
 • Alla kostnader av personlig karaktär som måtiddryck etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. 

TRANSPORT

Flyg/tåg till Gällivare och hem från Kiruna sker på egen hand. Du bör ankomma Gällivare ca 12.00 den 13/9. Hemresan från Kiruna bör du inte boka tidigare än ca 14.00 den 17/9

Om du/ni önskar hjälp med bokning av flyg bistår vi mer än gärna med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller meddela detta när du gör bokningen.

FAKTA

Målgrupp: Landskaps- och naturfotografer. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/15.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor≤etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Utrustning: Kamera med objektiv från vidvinkel till medellångt telen. Du bör även ha med ett trebensstativ samt om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom. Du behöver även en fotoväska som klarar av både kamerautrustningen, matsäck och lite extrakläder.

UTRUSTNING 

 • Din digitalkamera
 • Telezoom upp till 200 mm.
 • Vidvinkel, minst 24 mm.
 • Trebensstativ.
 • En dator med Photoshop eller Lightroom.
 • Extra batterier, laddare etc.
 • Fotoväska som klarar av både kamerautrustningen, matsäck och lite extrakläder.

BOKNING - HÖST I ABISKO & LAPONIA