Skärmavbild 2021-08-09 kl. 16.11.15.png

LAND: Slovenien   FOTO: Wildlife   RESELÄNGD: 5 dagar   DATUM: 14-18 juni 2023   DELTAGARE: 8-18  

Följ med fotograferna Roger Brendhagen & Florian Warnecke till Sloveniens skogar och det bästa stället i Europa för att fotografera brunbjörn.

Inte mer än lite över en timmes bilresa från Ljubljana i de Sloveniens skogarna ligger en av de brunbjörnstätaste platserna i världen. Nu har du möjlighet att följa med hit och från specialdesignade fotogömslen få fotografera detta mäktiga djur. Resan går i juni då det är störst chans att få fotografera områdets björnungar som med lite tur leker för fullt vilket ger möjlighet till fartfyllda actionbilder. Våra gömslen låter dig fotografera i varierade omgivningar där man lagt mycket tid på att hitta de rätta platserna för att båda ge det bästa ljuset och kunna fotografera björnarna i ögonhöjd. Resan leds av Nikon-ambassadören Roger Brendhagen som har stor erfarenhet av att fotografera björnar. Han assisteras av den mycket duktige tyske naturfotografen Florian Warnecke. Under resan kommer de att ge tips och råd, allt för att du ska utvecklas som fotograf.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Det bästa stället i Europa för att fotografera brunbjörn.
 • Över 500 björnar i området.
 • Specialanpassade gömslen för fotografering.
 • Många olika gömslen i olika miljöer.  
 • Den bästa tiden att få fotografera björnungar.
 • Grottur med båt i Križna Jama grottan.
 • Medverkan av Roger Brendhagen och Florian Warnecke.
 • Föredrag och bildbearbetning med Roger Brendhagen.
 • Bildgenomgångar och konstruktiv bildkritik.

79A0096-Kopie-1.jpg

RISNJAK NATIONAL PARK

I Sloveniens skogar inte långt ifrån Ljubljana ligger Risnjak National Park, ett av världens björntätaste områden med över 500 brunbjörnar. Förutom sin stora population av björnar är området känt för sina karstområden där kalkstenen vitrat sönder. Ett exempel på detta är Lake Cerknica, världens största återkommande sjö, det vill säga sjön finns där i ca åtta månader varefter den torkar ut under sommaren för att återkomma på hösten.

I området finns det också grottor med underjordiska sjöar, bland annat den världsberömda Križna Jama grottan. Grottan är särskilt känd för sina 45 sammanlänkade underjordiska sjöar med smaragdgrönt vatten vilket erbjuder fantastiska fotomöjligheter.

GÖMSLEN

Gömslena vi kommer att använda rymmer mellan två och fyra personer. Platserna för gömslena har noga valts ut med fotografer i åtanke och med hänsyn till hur ljuset faller på platsen. En annan målsättning när man byggde gömslena var att kunna fotografera björnarna i ögonhöjd. Fotograferings-avståndet till björnarna varierar från ca. 40 – 120 meter. Gömslena är försedda med bönpåsar men också möjligheten att fästa stativhuvud.

BärenWS_Banner1.jpg

PROGRAM 14-18 JUNI, 2023

DAG 1, (14/6) – ANKOMST OCH KVÄLLSFOTOGRAFERING
Ankomst till Slovenien och Ljubljana vid lunchtid där du möts upp på flygplatsen av Roger Brendhagen och Florian Warnecke  vilken både agerar som assisterande fotograf och Zoom Fototresor värd. Transport från flygplatsen mot Risnjak National Park där vi kommer att spendera våra dagar tillsammans med att fotografera områdets björnar. Efter cirka en timmes bilfärd kommer vi fram och checkar in på vårt boende. Under eftermiddagen är det dags för vår första fotosession i gömslena. När det mjuka kvällsljuset sänker sig över skogen spanar vi med spänning och förväntan ut över de omgivningar som breddar ut sig framför våra gömslen och kanske får vi redan första kvällen möjligheten att möta och fotografera den mäktiga brunbjörnen. När solen har gått ner lämnar vi gömslet och återvänder till vårt boende för att äta en gemensam välkomstmiddag följt av ett föredrag från Roger samt bildredigering. (M)

DAG 2-4, (15-17/6) – FOTOGRAFERING AV BRUNBJÖRNAR
Dagarna spenderar vi med att fotografera brunbjörn från våra gömslen där vi har utsikt över ett kuperat skogslandskap. Vi befinner oss i ett av de björntätaste områdena i världen och det är en lika rofylld som förväntansfull känsla att sitta och vänta på att någon av områdets ca. 500 björnar ska dyka upp i vår sökare. När det plötsligt börjar röra sig bland träden och de mäktiga djuren visar sig ger områdets gröna omgivningar tillsammans med stenar och fallna träd mängder av kompositionsmöjligheter. Vi fokuserar fotograferingstillfällena till morgon och kväll, det är då björnarna är som mest aktiva och ljuset är som bäst. Roger och Florian kommer att rotera mellan gömslena för att ge tips, råd och personlig handledning.

BärenWS_Banner2xx.jpg

Då vi besöker området i juni har vi som bäst möjlighet att få fotografera björnungar som leker, något som ger möjlighet till fartfyllda actionbilder. Detta gör vi från många olika gömslen vilket gör att du kommer att få fotografera i varierande miljöer och med många olika ljusförutsättningar.När vi inte fotograferar går vi igenom dagens bildskörd, arbetar med bilderna i Lightroom och har bildgenomgångar där du får konstruktiv kritik på dina bilder av Roger, allt för att vi ska utvecklas och ta ännu bättre bilder nästa gång vi beger oss ut i gömslena. Då björnarna är betydligt mer aktiva på eftermiddagarna kommer vi en förmiddag att göra ett besök i den närbelägna Križna Jama grottan. Denna världsberömda karstgrotta erbjuder fantastiska fotomöjligheter när man sakta glider fram på de underjordiska sjöarna i gummibåtar. Vår sista kväll tillsammans kommer Roger och Florian att utse ”Resans bild” som går vidare till finalen i ”Årets bild 2023” (F, L, M

DAG 5, (18/6) – HEMRESA
Efter frukost lämnar vi Sloveniens björnrika skogar och beger oss tillbaka mot flygplatsen i Ljubljana där vidare transport på egen hand väntar. (F)

BärenWS_Banner4.jpg

FOTOGRAF

Resan leds av den norska naturfotografen och Nikon ambassadören Roger Brendhagen och den tyske naturfotografen Florian Warnecke. Läs mer om Roger här och om Florian här. 

BOENDE 

MLAKA GUEST HOUSE***

PRIS 

Pris per person: SEK 23 950:-

Priset inkluderar:

 • Transporter enligt program.
 • Boende i del i dubbelrum.
 • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Fotografering från gömsle enligt program.
 • Transporter till och från gömslen.
 • Medverkan av Roger Brendhagen  och Florian Warnecke.  under hela resan.
 • Diverse föredrag och workshops med Roger Brendhagen.
 • Medverkan av en värd från Zoom Fotoresor.
 • Lokala skatter.
 • Färdhandlingar och reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg till Ljubljana i Slovenien.
 • Enkelrumstillägg: SEK 1 800:- (begränsat antal enkelrum).
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/ reseförsäkring. För mer information om detta se under rubriken "Reseinformation".

TRANSPORT

Flyg till Ljubljana på egen hand. Du bör vara på flygplatsen i Ljubljana senast kl. 12.00 den 14/6. Hemresan kan ske tidigast vid kl. 14.00 den 18/6.Om du/ni önskar hjälp med att boka flyg eller vill ha hjälp med extra hotellnätter bistår vi mer än gärna med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40, maila oss på info@zoomphototours.com eller meddela detta när du gör bokningen.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av djur- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/15

Kalkylkurs: Euro 10.10 (per 4/4 2021)

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

KAMERAUTRUSTNING

 • Din digitalkamera.
 • Teleobjektiv helst upp till 500 mm, ett 70-200 mm eller likvärdigt samt ett vidvinkel, typ 24-70 mm.
 • Extrabatterier.
 • Batteriladdare till kameran och annan elektronisk utrustning.
 • Minneskort efter behov.
 • En fotoväska som klarar kamerautrustningen.
 • En dator med Photoshop eller Lightroom.

BOKNING  

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.