Skärmavbild 2022-10-05 kl. 10.55.01.png

LAND: Indien   FOTO: Street   RESELÄNGD: 8 dagar   DATUM: 3-10/11 2023   DELTAGARE: 8-14   

Indien, är ett himmelrike för street-fotografer. Landet erbjuder oändliga motiv och färgkombinationer med allt från vackert utsmyckade kameler, damer i färggranna dräkter och heliga män med långa skägg till glada och leende människor. Som pricken över i:et kor mitt i allt. Ja, vad mer kan man önska som fotograf?

Ta därför chansen och följ med Sveriges främste street-fotograf, Mats Alfredsson, när han besöker vi några av de mest intressanta platserna i Indien för dig som gillar street-foto.

Under resan kommer vi att utforska Indiens äldsta stad Varanasi, en av världens mest fascinerande och färgglada platser, dit pilgrimer från hela Indien vallfärdar för att bada i den heliga floden Ganges. Mats kommer ta dig med genom smala och vindlande gränder där nya fotomöjligheter väntar bakom varje hörn. Han kommer att lära dig hitta bilderna och komposition i vad som vid första anblick kan tyckas vara ett hav av både människor och fotomöjligheter. Förutom Varanasi besöker vi även Delhi med dess gamla stadsdelar där de trånga gränderna är fyllda av små affärer vilket innebär att fotoögonblicken dyker upp när man minst anar det. Slutligen kommer vi att besöka Jaipur, den rosa staden, där säljarnas små butiker och matbodar med sina ljuvliga dofter blandas med elefanter på gatorna och ett myllrande stadsliv. Adderar man därtill det mäktiga Amer Fort så är street-fotomöjligheterna i Jaipur oändliga.

Detta och mycket mer kommer bli ett minne för livet. Med hjälp av Mats Alfredssons expertråd kommer du att ges många möjligheter till otroliga bilder. Så ta chansen och följ med Mats till Indien, ett paradis för street-fotografer.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Varanasi, en av världens mest fascinerande städer.
 • Båttur på den heliga floden Ganges.
 • Kashi Vishwanath-templet i Varanasi.
 • Arti-ceremonier i Varanasi.  
 • Folklivet på Varanasis järnvägsstation.
 • Richshaw genom Old Delhis gränder.
 • Kryddmarknaden i Old Delhi.
 • Den rosa staden Jaipur.
 • Folklivet kring Jaipurs gamla stadskärna.
 • Hawa Mahal, Jaipur mest berömda byggnad.
 • Det mäktiga Amber Fort.
 • Folklivet och färgprakten.
 • Medverkan av Mats Alfredsson under hela resan.
 • Föreläsning om street-fotografering.

DSCF5383PS.jpg

INDIEN – FÄRGERNAS & KONTRASTERNAS LAND

Detta forntida land porträtterar ett landskap av levande kulturarv och andlig mystik. I landets många färgsprakande städer och byar finner man inte bara ett hektiskt folkliv utan även mängder av kulturella sevärdheter. Det är omöjligt att inte bli fascinerad av Indien. Med sin yta på 3 287 590 km2 och en befolkningsmängd på över 1,2 miljarder räknas Indien som det sjunde största landet ytmässigt, det näst folkrikaste landet och den mest folkrika demokratin i världen. Hinduismen är den dominerande tron ​​i Indien, med cirka 80 procent av befolkningen. Tio procent dyrkar islam och fem procent är sikher och kristna. Resten, ca 45 miljoner människor är buddhister och jainister. På grund av Indiens storlek beror dess klimat inte bara årstid utan även var i landet man befinner sig. I allmänhet tenderar temperaturen att vara svalare i norr, särskilt mellan september och mars. 

Streets_of_India_karusell8.jpg

PLATSER VI BESÖKER

DELHI
Indien huvudstad Delhi, med Old Delhi och New Delhi, kallas för medelklassens stad och är starkt på frammarsch. I New Dehi som är den moderna delen av staden ligger alla officiella regeringsbyggnader. I Old Delhi som var huvudstad under 1800-talet finns fortfarande de smala gatorna och gränder kvar. Det är i Old Delhi man hittar det genuina Delhi med marknader, små affärer och gatustånd. Det är här som street-fotografering kommer till sin rätt.

JAIPUR – THE PINK CITY
Jaipur kallas ofta för den rosa staden då stora delar av stadens gamla delar är rosamålade. Detta bestämdes av Maharaja Ram Singh för att välkomna prinsen av Wales år 1876. Än idag ser man att färgen oftast väljs då det ska målas lite här och var. Jaipur, som är huvudstad i Rajasthan, har en myllrande stadskärna med mycket färg och ett myllrande folkliv samt flera mycket intressanta fort och byggnader.

Streets_of_India_karusell1.jpg

VARANASI
Varanasi är en av Indiens äldsta och heligaste städer belägen vid floden Ganges. Hinduer från hela världen strömmar till staden då man betraktar Gangesfloden som helig. Folklivet kretsar runt de 84 ghaterna (stentrapporna) som sträcker sig runt den sju km långa strandbanken. De flesta av dem är ghater där man badar men vissa används även för kremeringar. De största och heligaste är Assi Ghat, Dasashwamedh Ghat, Manikarnika Ghat och Panchganga Ghat. Att bada i den heliga floden, och då framför allt här, är något som alla hinduer bör ha gjort innan de lämnar jorden.

 

DSCF5101PS.jpg

Under resan kommer Mats att hålla föredrag, ge tips och råd samt på kvällarna hjälpa till med bildbearbetning och bildutvärdering. Exakta dagar och tider är helt beroende på Indiens berömda trafik och hur mycket tid som läggs på fotografering. Mats kommer självklart att vara med på ute på all fotografering för tips och råd.

 DAG 1, (3/11) – ANKOMST TILL DELHI
Samling på förstklassiga Udman Panchsheel Park Hotel i Delhi under förmiddagen där du möts av Mats Alfredsson och vår lokala guide som kommer att vara med under hela resan. Efter incheckning inleder vi vår vistelse i Delhi med lunch på hotellet varefter Mats kommer att berätta lite om vad du bör tänka på och hur du ska agera när du fotograferar street i Indien. Härefter beger oss ut i Delhis myllrande folkliv. Under eftermiddagen kommer vi att besöka både lokala marknader där man i princip kan köpa allt, men där de marknadsstånden med vackra tygerna i klara färger är perfekta motiv. Eftersom vi kommer att ägna oss år street-foto kommer vi att utnyttja tunnelbanan och rickshaws (cykeltaxi) för att ta oss runt och för att fånga det genuina gatulivet på ett nära sätt. På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag samtidigt som vi sammanfattar vår första dag i Indien. (F, L, M)

DAG 2, (4/11) – STREET-FOTO I DELHI
En heldag med street-foto i Delhis gamla stadsdel både med hjälp av rickhsaws och till fots. I de trånga gränderna i den gamla stadsdelen är motiven oändliga när du utan svårighet kan fånga aktiviteterna inne i de mot gatan helt öppna butikerna. Färgprakten är slående när du fotograferar in i tygbutikerna där säljaren sitter på golvet omgiven av tyger i alla regnbågens färger. Ibland känns det som man åker rakt genom en affär så vidvinkel är att rekommendera. Under dagen kommer vi även att besöka kryddmarknaden där de färggranna kryddorna är vackert upplagda nästan som pyramider på stora kryddfat. Möjligheten att fånga kommersen och folklivet på ett nära sätt är både lätt och svårt och något som Mats kommer att lära dig under vistelsen i Indien. Eftersom Mats hela tiden finns med så finns det gott om tid för individuella frågor. (F, L, M)

DSCF5324PS.jpg

DAG 3, (5/11) – DELHI TILL JAIPUR
Efter frukost och utcheckning bär det av mot Jaipur, den rosa staden. Under bussresan som tar ca 5-6 timmar kommer vi att göra ett lunchstopp och självklart stannar vi när det dyker upp något intressant att fotografera. Vi ankomst till Jaipur checkar vi in på förstklassiga hotell Ramada By Wyndham. Tid för några timmars avkoppling innan vi beger oss ut i kvällsmyllret i Jaipurs gamla stadskärna med sina rosa hus, sin marknad och sina många affärer som säljer allt från juveler och smycken till färgglada tyger och kläder. (F, L, M)

DAG 4, (6/11) – STREET-FOTO I JAIPUR
En heldag med street-fotografereing i centrum och i området kring Hawa Mahal vilken är Jaipur mest berömda byggnad byggt 1799 av röd sandsten och som består av 953 genombrutna små fönster och bågar. Här har du möjlighet att fånga stadslivet med Hawa Mahal som bakgrund. (F, L, M)

DSCF5478PS.jpg

DAG 5, (7/11) – JAIPUR – VARANASI
Under morgonen kommer vi att fotografera kring Amber Fort. Fortet började byggas av Maharaja Man Singh 1592 och var huvudstad i Kachhawaha fram tills Maharaja Sawai Jai Singh II 1727 bestämde att flytta sin stad till det som kom att bli dagens Jaipur. Belägen på en kulle omgärdat av murar och en sjö är Amber Fort är ett perfekt mål för fotografer, inte bara för dess vackra läge högt uppe på en kulle utan även för alla elefanter, män i vackra huvudbonader och folklivet. Efter Amber Fort fortsätter mot Delhi dit i ankommer sent på eftermiddagen. Efter middagen bordar vi Shiv Ganga Express, det vill säga nattåget till Varanasi. Ombord har vi bokat sovvagn. Sov så gott! (F, L, M)

DAG 6-7, (8-9/11) – STREET-FOTO I VARANASI
Vid ankomst till Varanasi på morgonen beger vi oss till vårt hotell fyrstjärniga Hotel Hindusthan International där vi bor i två nätter för frukost. Eftersom rummen inte är klara för incheckning förrän efter lunch beger vi oss direkt efter frukosten ut i en av Indiens bästa städer för street-fotografering, Varanasi vid den heliga floden Ganges strand. Under dagarna kommer vi att utforska folklivet runt de 84 ghaterna, stentrapporna, som sträcker ut sig runt den sju km långa strandbanken inklusive Manikarnika Ghat, kremeringsghaten. Det är i detta område som motiven och folklivet är som mest spännande och möjligheten till bra bilder är mycket stor.

Streets_of_India_karusell12.jpg

Under dagarna kommer vi även att besöka Kashi Vishwanath-templet för att fotografera män med vit aska applicerad över hela kroppen, de heliga korna och mycket mer. Varanasis smala gränder bidrar till ytterligare till den övergripande fotografiska upplevelsen. Andra faktorer som gör street-fotografering i Varanasi lite extra är de tusentals hängivna hinduer som besöker något av de heligaste hinduiska templen för att be sin bön till Lord Shiva.En av dagarna gör vi även en båttur på den heliga floden Ganges där du kommer att få fantastiska bilder av folklivet vid floden där människor badar i Ganges. Vi kommer även att besöka Varanasi järnvägsstation för att fånga folklivet när man rusar till och från tågen, Indiens livlina.

På kvällarna besöker vi Aarti-ceremonin på stranden av Ganges. Detta är en andlig ritual som utförs av en grupp präster och involverar brinnande facklor och danser. Denna kombination ger mycket effektfulla bilder vilket ger dig ännu en dimension i ditt fotograferande. (F, L, M)

DAG 8 (10/11) – HEMRESA
Efter en avslutande dag med fotografering i denna ut street-fotografering så spännande stad reser vi mot flygplatsen för ett sent eftermiddagsflyg till Delhi. Under kvällen/natten avgår flygen hem. (F, L)

Streets_of_India_karusell13.jpg

FOTOGRAF 

Resans leds av Sveriges främsta street fotograf Mats Alfredsson. Läs mer om Mats här.

BOENDE 

JAIPUR: RAMADA BY WYNDHAM ****

VARANASI: THE HHI****

DELHI: UDMAN PANCHSHEEL PARK****

PRIS & FAKTA 

Pris per person: SEK 28 900:-

Priset inkluderar:

 • Inrikesflyg enligt program.
 • Samtliga busstransporter enligt program.
 • Mineralvatten under busstransporter.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterade hotell.
 • Alla måltider enligt program.
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Diverse transporter med Rickshaws.
 • Båttur på Ganges.
 • Medverkan av Mats Alfredsson under hela resan.
 • Föredrag av Mats Alfredsson under resan.
 • Bildredigering och bildkritik med Mats Alfredsson.
 • Svensk teknisk färdledare från Zoom Fotoresor.
 • Erfaren engelsktalande lokalguide.
 • All dricks förutom till huvudguiden vilken medverkar under hela resan.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan resan.
 • Lokala hotell- och andra skatter.
 • Inrikes flygskatt.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg till Delhi.
 • Enkelrumstillägg. Kronor 4 900:-
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se vår webb under ”Övrigt”.
 • Visumkostnad.
 • Dricks (10 USD/dag) till huvudguide vilken medverkar hela resan. Betalas på plats.
 • Alla kostnader av personlig karaktär som dryck etc.

TRANSPORT

Du bör inte ankomma till Delhi senare är kl.11.00 den 3/11 och inte boka hemresa tidigare än ca kl. 22.00 den 10/11.

Om du/ni önskar bokning av flyg till Delhi eller hjälp med att boka extranätter kan du maila oss på info@zoomfotoresor.se, ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller skriva in det i bokningsformuläret.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer som är intresserade av att utveckla sina kunskaper i street-fotografering.

Språk: Svenska, engelska.

Min/max antal: 8/14.

Kalkylkurs: USD 10.31 (Per den 14/12 2022)

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

KAMERAUTRUSTNING

 • Din digitalkamera.
 • Vidvinkel/normalzoomar från 16 mm upp till 70 mm, eller fast optik upp till 200 mm
 • En laptop med Photoshop CS eller Lightroom.
 • Extra batterier och minneskort.

 

BOKNING - STREETS OF INDIA 

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.