Skärmavbild 2021-10-22 kl. 11.38.26.png

LAND: Tjeckien   FOTO: Landskap   RESELÄNGD: 5 dagar   DATUM: 18-22/10 2023   DELTAGARE: 8-15  

Vackra böljande vidder där landskapet bildar spännande linjer, höstdimma och höstklädda alléer som skär genom landskapet är några av de fotomöjligheter som Tjeckiens kanske vackraste område, Mähren, erbjuder dig som landskapsfotograf. Detta är resan för dig som vill utmana och utveckla ditt landskapsfotande på en vacker plats och som inte många har besökt.

Under några dagar utforskar vi tillsammans ett område fyllt av fotografiska möjligheter där de kuperade landskapet sträcker sig så långt ögat når. Det landskap som möter oss genom sökaren blir ännu vackrare i det mjuka kvälls- och morgonljuset och möjliggör intressanta bildkompositioner under mycket gynsamma ljusförhållanden. I samarbete med Kamera & Bild och under ledning av fotograf Anki Hammar kommer vi att inspirera och utmana dig till att använda ljuset och skuggorna som bildas för att skapa bilder där landskapets former, linjer och konturer leder betraktaren genom bilden. 

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Ett av Tjeckiens vackraste områden.
 • Böljande kullar klädda i höstfärger.
 • Ett landskap fyllt av vinrankor, alléer och vackra kapell.
 • Lär dig skapa abstrakta bilder med linjer.
 • Utmanande fotouppgifter.
 • Inspirerande föredrag av Anki Hammar.
 • Fotouppdrag och handledning av Anki Hammar.
 • Reportage med deltagarnas bilder i tidningen Kamera & Bild.

 

 

MÄHREN I TJECKIEN

I de södra delarna av Tjecken söder om Brno ligger ett av landets vackraste områden Maravia eller som det heter på tyska, Mähren. Bland besökare många går området under namnet Moraviska Toscana, för att landskapet liknar Toscana i Italien. Området är känt för sitt vackra landskap med långsträckta svepande kullar och sina vackra vyer som lockar såväl fotografer som vandrare och cyklister. Området är känt för sina vingårdar som passar in perfekt i landskapet.

PROGRAM 18-22 OKTOBER 2023

DAG 1, (18/10) – ANKOMST TILL MÄHREN. FOTOGRAFERING
Vid lunchtid möts vi upp på flygplatsen i Wien av Anki Hammar och en värd från Zoom Fotoresor. Efter att ha lämnat Wien bakom oss och passerat gränsen till Tjeckien når vi det som av många kallas för Tjeckiens vackraste område, Mähren. Ett område som de kommande dagarna ska ge oss fantastiska fotomöjligheter och utveckla oss som landskapsfotografer. Efter att ha checkat in på vårt hotell kommer Anki att hålla ett föredrag med bilder från de områden och platser vi kommer att besöka tillsammans. Du kommer härmed att få en överblick av de möjligheter som de olika platserna kommer att ge, allt för att du ska få ut det mesta av fototiden ute i fält. Efter att ha fyllts med inspiration gör vi vår första fotografering. Dagen avslutas med en gemensam välkomstmiddag. (M)

_DSF9938.jpg

_DSF9982.jpg

DAG 2-4, (19-22/10) – FOTO I SET VACKRA LANDSKAPET
Under dagarna utforskar vi ett vackert landskap som domineras av böljande kullar, vilka bryts av med ensamma träd, alléer och vackra kapell som tillför en extra nivå i det stora landskapet eller bara som ett utsnitt om man zoomar in med ett teleobjektiv. Du kommer att utmanas till att vara kreativ och att experimentera med det mjuka ljuset och de långa skuggorna när de sköljer över landskapets alla färger. Du kommer att få lära dig hur du ska läsa ljuset och skuggorna för att förstärka kullarnas konturer men också hur man kan arbeta med landskapets linjer och former för att skapa en bild som leder betraktaren genom bilden. Ju mer tid vi spenderar ute i fält, desto mer bildmöjligheter lär vi oss att se och ibland kan något så enkelt som områdets många vinrankor skapa en bild som både är grafiskt tilltalande men också berättar något om området för betraktaren. För att utmana ditt fotografiska seende kommer Anki att dela ut uppgifter som ska får dig att tänka till för att få ut maximalt av landskapet och på bästa sätt föra över det du ser framför dig till bilder. Vi kommer även att prova på gårdens viner samt få möjlighet att köpa vin.

När vi inte är ute och fotograferar kommer vi att arbeta med våra bilder i datorn och ha gemensamma diskussioner för att ytterligare kunna förbättra våra bilder av Tjeckiens vackra höstlandskap. Någon av dagarna kommer vi även att besöka en vingård för att uppleva och dokumentera hur man jobbar med vinproduktionen. Vår sista kväll tillsammans äter vi en avslutningsmiddag, sammanfattar våra dagar och hör med spänning på när Anki utser ”Resans bild” som går vidare till finalen i ”Årets bild 2023”. (F, L, M)

DAG 5, (22/10) – HEMRESA
Efter frukost åker vi tillbaka till Wien för eftermiddagsflyg hem på egen hand. (F)

_DSF0183.jpg

FOTOGRAF 

Resans leds av landskapsfotografen Anki Hammar. Läs mer om Anki här

BOENDE 

HOTEL CHATEAU ZAMEK CEJKOVICE***+

PRIS 

Pris per person: SEK 21 995:-

Priset inkluderar:

 • Busstransporter enligt program.
 • Inkvartering i dubbelrum enligt program.
 • Måltider enligt program (F=Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Fotoaktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Anki Hammar.
 • Bildbearbetning, bildkritik och föredrag av Anki Hammar.
 • En värd från Zoom Fotoresor.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg till Wein.
 • Enkelrumstillägg: SEK 2 200:-
 • Kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/reseförsäkring. För mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

TRANSPORT

Flyg till Wien på egen hand. Du bör vara på flygplatsen ca 12.00 den 18/10. Hemresan kan ske tidigast ca. kl. 15.00 den 22/10.

Om du/ni önskar hjälp med att boka flyg eller vill ha hjälp med extra hotellnätter bistår vi mer än gärna med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40, maila oss på info@zoomphototours.com eller meddela detta när du gör bokningen.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer om är intresserade av att utveckla sig i landskapsfotografering. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/15

Kalkylkurs: CZK 0,45 (per den 30/10 2022).

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.

KAMERAUTRUSTNING

 • Din digitalkamera
 • 70-200 mm eller annat zoom-objektiv upp till 400 mm.
 • Vidvinkel, exempelvis 24-70 mm
 • En- eller trebensstativ.
 • En dator med Photoshop eller Lightroom.
 • Extra batterier, laddare etc.

BOKNING - TJECKIENS BÖLJANDE LANDSKAP

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär.  Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.