Skärmavbild 2023-03-02 kl. 12.25.59.png

LAND: Frankrike   FOTO: Landskap   RESELÄNGD: 6 dagar   DATUM: 8-13/10 2022    DELTAGARE: 7-14 

"Normandie är kanske mest känt som platsen för D-Day, den historiska invasionen och början till slutet på andra världskriget. Men Normandie bjuder även på ett fantastiskt vackert och fotogent landskap. Ta därför chansen och följ med mig till Normandie i höst!"
Hans Strand

På resan kombinerar vi landskapsfoto med spännande historia, allt under ledning av Hans Strand, Hasselblad ambassadör mycket känd landskapsfotograf och en historisk guide som berättar historien om D-Day.

Normandie är kanske mest känt som platsen för D-Day, den historiska invasionen och början till slutet på andra världskriget. Men Normandie bjuder även på ett fantastiskt vackert och fotogent landskap. På denna fotoresa kombinerar vi landskapsfoto med historia, allt under ledning av Hans Strand, Hasselblad ambassadör mycket känd landskapsfotograf och en historisk guide som berättar historien om D-Day.

Normandies landskap erbjuder mycket; vackra stränder och historiska platser. Hans kommer under resan att ta dig med till ett antal fotoplatser och vara med för att ge dig tips om hur du ska fånga bilden på bästa sätt. Normandie förknippas till stor del med Dagen D, invasionen den 6 juni 1944. Under resan kommer du på ett intressant och gripande sätt att få höra historien om de platser vi besöker. Du kommer bland annat att kunna dokumentera den dramatiska kustlinjen med Gold och Sword Beach, stränder där de brittiska styrkorna landsteg, Utah Beach och Omaha Beach, de två blodigaste stränderna vid invasionen, den berömda Pegasusbron och Pointe du Hoc med sina bunkrar och där man än idag ser kratrar efter alla bomber som fälldes. Vi besöker även de gripande krigskyrko-gårdarna med sina vita kors och byn Sainte-Mère-Eglise, omtalad för kyrktornet där en amerikansk fallskärmsjägare fastnade. På programmet står även att besöka några sevärda museer.

Vill du uppleva en annorlunda fotoresa där landskapsfotografering blandas med fotografering av historiska platser, ja då är detta resan för dig.

RESANS HÖJDPUNKTER

 •  Normandies fantastiska landskap.
 • De kuperade stränderna nära Longues-sur-Mer.
 • Landstigningsstränderna Gold, Sword, Omaha och Utah.
 • Arromanches med de konstgjorda ”Mulberries” hamnarna.
 • Det tyska kanonbatteriet vid Longues-sur-Mer.
 • Den amerikanska krigskyrkogården vid Omaha Beach.
 • Två brittiska krigskyrkogårdar Bayeux och Ranvill.
 • Pointe du Hoc, Pegasusbron och Sainte-Mère-Eglise.
 • Overlord Museum och Airborne Memorial Museum.
 • Medverkan av fotograf Hans Strand.
 • Föreläsningar och bildbearbetning med Hans Strand.
 • Medverkan av historisk guide.

shutterstock_698597746-kopia.jpg

NORMANDIE

Normandie är beläget i den norra delen av Frankrike längs den engelska kanalen och har cirka 3,2 miljoner invånare och en yta på cirka 30 000 km².

För många som reser till Normandie är Dagen D och historian om denna det stora dragplåstret men Normandie bjuder även på en storslagen natur, pittoreska byar med kullerstensgator och gotiska kyrkor, monument och byggnader. Normandie är även känt för sin goda mat med mycket fisk och skaldjur, sin calvados och för sina berömda Camembert ostar

Normandie är platsen för de allierades invasion av det europeiska fastlandet, tidigt på morgonen den 6 juni 1944. Landstigningen skedde på fem utvalda stränder dit världshistoriens största flotta med totalt 6 939 fartyg transporterade invasionsstryrkan. Utöver detta transporterade mer än 400 flygplan och 867 glidflygplan tre luftburna divisioner för att säkra flankerna. Nästan 1200 plan bistod med understöd från luften och bombade sönder de tyska försvarsanläggningarna. Undantaget var Omaha Beach där tyskarnas försvarsanläggningar i stort sett var intakta när man landsteg, vilket medförde enorma förluster.

PROGRAM 14-17 OKTOBER 2023

Under Hans ledning kommer vi under resan att ägna mycket tid åt fotografering i fält. Detta kommer att ge mycket tid för individuella fototips och råd. Under resan kommer Hans också att visa bilder och hålla inspirerande föredrag för att ge idéer till ditt fotograferande. Det kommer även att bli bilddiskussioner, bildredigering och vi kommer att gå igenom och utvärdera varandras bilder, allt för att du ska utvecklas som landskapsfotograf.

I samband med att vi ankommer till de olika historiska platserna kommer du att få höra historien om platsen berättad av en lokal guide som medverkar på resan.

OBS! Eftersom vi är vid Atlantkusten kan vädret växla mycket snabbt, från regn och storm till solsken på en och samma dag. Ordningen på platserna vi besöker kommer därför att genomföras baserat på väder och vind och hur de fotografiska möjligheterna ser ut.

DAG 1, (14/10) – PARIS TILL BAYEUX

På förmiddagen samlas vi på Charles de Gaulle flygplatsen utanför Paris där vi möts av Hans Strand och en värd från Zoom Photo Tours. Dessa kommer de under kommande dagarna att visa dig runt längs den vackra Normandie kusten och besöka historiska platser och fotografera vacker natur. Från flygplatsen har vi ca 220 km till byn Bénouville där en lokal historieguide även upp.

Belägen vid i Bénouville vid floden Orne har bron över floden gått till historien som Pegasusbron. Detta var kodnamnet på bron som blev den första platsen att säkras av de allierades glidflygplan tidigt på morgonen Dagen D. I anslutning till bron ligger ”Café Gondrée”, vilket var det första franska huset som befriades på D-dagen. Det är här vi inleder vår historiska fotoresa med att fått höra historien om Pegasusbron i samband med lunchen på Café Gondrée.

Efter lunch kommer vi att fotografera vid bron följt av den the British War Cemetery in Ranvill med 2 235 gravar, varefter vi fortsätter till Sword Beach en av de två brittiska landningsstränderna på Dagen D. Landstigningen på Sword Beach hade som huvudmålet var att snabbt nå och inta nyckelstaden Caen samt det närbelägna flygfältet i Carpiquet. Totalt landsattes 30 000 brittiska soldater varav 700 stupade eller sårades. Juno Beach ligger mellan Sword Beach och Gold Beach och kallades för ”den kanadensiska stranden” då det var kanadensiska soldater hade som uppgift att inta stranden. Under första timman av landsättningen led de kanadensiska styrkorna förluster på cirka 50%.

Vi fortsätter härefter till staden Bayeux där vi checkar in på Hotell Campanile Bayeux som kommer att vara vår bas under resan. Vi avslutar dagen med middag på en trevlig restaurang i Bayeux. (B, D)

Karusell-5.jpg

DAG 2-3, (15-16/10) – FOTOTURER LÄNGS KUSTEN

Under dessa dagar kommer vi att köra längs kusten och fotograferar många av de historiska platserna med anknytning till D-Day samt det vackra kustlandskapet. Luncher äts längs vägen och betalas av var och en på plats. Middagar äter vi i Bayeux. Resans sista kvällen blir det en trevlig avslutningsmiddag. (B, D)

Platser som vi kommer att besöka och fotografera under dagarna är bland annat;

Gold Beach var kodnamnet för den mittersta landstigningsplatsen och är belägen mellan Omaha Beach och Juno Beach. Hårt motstånd mötte de brittiska trupperna på denna strand trots det blev förlusterna relativt få. På mindre än ett dygn hade 24 970 brittiska soldater landsatts på Gold Beach. 

Längs Gold Beach ligger staden Arromanches, vilken förknippas med de enorma konstgjorda hamnar, så kallade ”Mulberries”, som var en förutsättning för att invasionen skulle lyckas. Ute i havslinjen syns fortfarande ett antal vågbrytande pontoner som överlevt 75 års vinterstormar, trots att hamnen endast byggdes för att användas under ett fåtal månader.

Det tyska kanonbatteriet vid Longues-sur-Mer. Detta mycket välbevarade tyska kanonbatteriet med sina stora 155 mm kanoner står fortfarande kvar som ett kusligt minne av Hitlers ”Atlantvall”.

Den amerikanska krigskyrkogården vid Omaha Beach. Kyrkogården med sina 9 388 vita kors i perfekta rader hedrar de amerikanska soldater som dog under invasionen. Belägen med en vacker utsikt över Omaha Beach är kyrkogården en vacker och fridfull plats. 

Omaha Beach är en av de två stränder där de amerikanska styrkorna landsteg. Här utsattes de för landstigningens största och mest krävande prövningar. Landstigningen vid Omaha Beach resulterade i att cirka 5 000 amerikanska soldater fick sätta livet till. Under de första timmarna av anfallet förlorade man närmare 3 000 man. Trots detta lyckades de överlevande omorganisera sig och pressa sig inåt land. Det är landstigningen vid Omaha Beach som på ett mycket realistiskt sätt skildras i filmen Saving Private Ryan med Tom Hanks. Vid Omaha Beach kommer vi bland annat att fotografera landstigningsmonumentet ”Les Braves” i solnedgången.

Overlord Museum. Det museum i världen som på bästa sätt skildrar landstigningen. Här visas stridsvagnar, amfibiefarkoster, vapen och personliga ägodelar som tillhörde soldaterna som stred i Normandie. 

Pointe du Hoc. Den amerikanska 2:a jägarbataljonen fick i uppgift att klättra uppför det 30 meter höga stupet med hjälp av stegar och klätterrep för att förstöra befästningarna och dess kanoner. Detta under fientlig eldgivning. Bataljonens förlustsiffror uppgick till nästan 50%. Än idag ser de stora bunkeranläggningarna ut precis som de gjorde efter invasionen och man kan se mängder av granathål och söndersprängda bunkrar överallt. 

Utah Beach. Stranden är ca 5 km lång och ligger längst västerut av de fem land-stigningsplatserna under D-dagen. Här landsteg 23 250 soldater tillsammans med 1 700 fordon. Endast 200 man stupade under landsättningsoperationen vid Utah i motsats till de blodiga striderna vid närbelägna Omaha Beach.

 Sainte-Mère-Eglise. Fallskärmstrupper från 82:a och 101:a fallskärmsdivisionerna landade här tidigt på morgonen den 6 juni 1944 för att inta byn. Sainte-Mère-Eglise blev därmed den första byn att befrias. Dock stötte man på häftigt motstånd. Bland annat landade fallskärmsjägaren John Steele i kyrktornet mitt i byn och blev hängande i tornet under flera timmar och kunde bara se på när de häfta striderna pågick under honom. Mirakulöst nog överlevde han genom att spela död. Än i dag hänger han där i form av en docka som ett minne av en av invasionens mest omtalade episoder. I Sainte-Mère-Eglise kommer vi också att besöka Airborne Memorial museum som berättar om landsättningen av de luftburna trupperna. 

Normandie-fotoresa-500.jpg

DAG 4, (11/10) – BAYEUX TILL UTAH BEACH
Vi inleder dagen med att fotografera i soluppgången på den amerikanska krigskyrkogården vid Omaha Beach. Kyrkogården med sina 9 388 vita kors i perfekta rader hedrar de amerikanska soldater som dog under invationen. Belägen med en vacker utsikt över över Utha Beach är kyrkogården en vacker och fridfull plats.  

Dagens två stora historiska mål är Omaha Beach och Point de Hoc. Omaha Beach är en av de två stränder där de amerikanska styrkorna landsteg. Här utsattes de för landstigningens största och mest krävande prövningar. Landstigningen vid Omaha Beach resulterade i att cirka 5 000 amerikanska soldater fick sätta livet till. Under de första timmarna av anfallet förlorade man närmare 3 000 man. Trots detta lyckades de överlevande omorganisera sig och pressa sig inåt land. Det är landstigningen vid Omaha Beach som på ett mycket realistiskt sätt skildras i krigsfilmen Saving Private Ryan med Tom Hanks. Vid Omaha Beach kommer vi även att besöka Overlord Museum, ett av de musem i världen som på bästa sätt skildrar landstigningen. Här visas stridsvagnar, amfibiefarkoster, vapen och personliga ägodelar som tillhörde soldaterna som stred i Normandie.

Vårt andra mål denna dag är Pointe du Hoc. Den amerikanska 2:a jägar-bataljonen fick i uppgift att klättra uppför det 30 meter höga stupet med hjälp av stegar och klätterrep för att förstöra befästningarna och dess kanoner. Detta under fientlig eldgivning. Bataljonens förlustsiffror uppgick till nästan 50%. Än idag ser de stora bunkeranläggningarna ut precis som de gjorde efter invasionen och man kan se mängder av granathål och söndersprängda bunkrar överallt.

Nära Point de Hoc ligger Le Pont du Hable Cricqueville-en-Bessin, vilket är ett vackert naturområde direkt vid havet. Här kommer vi att fotografera kustlinjen med branta stup och klippformationer, som gjorda för landskapsfotografering. 

Vi fortsätter härefter mot Utah Beach där vi kommer att övernatta i Sainte-Mère-Eglise på Hôtel le Sainte Mère. Vid ankomst checkar vi in på hotellet varefter vi beger oss till naturreservatet Beau Guillot, beläget direkt vid havet, för landskapsfotografering i solnedgången. I detta våtland är foto-möjligheterna mycket bra både ur ett landskapsperspektiv samt om man är intresserad av fåglefotografering. Naturreservatet är hemvist för ett stort antal arter, bland annat olika vadare och änder samt ett stort antal sälar. Åter på hotellet serveras middag. (F, M)

shutterstock_1864315315-kopia.jpg

FOTOGRAF & HISTORISK GUIDE 

Resan leds av fotografen Hans Strand. Läs mer om Hans här.

BOENDE 

HOTEL CAMPANILE BAYEUX***

PRIS

Pris per person: SEK  23 500:-

Priset inkluderar:

 • Samtliga transporter enligt program.
 • Boende med del i dubbelrum på presenterade hotell.
 • Måltider enligt program. (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag)
 • Alla fotoaktiviteter enligt program.
 • Historisk guidening under resan.
 • Inträden till diverse museer.
 • Medverkan av fotograf Hans Strand under resan.
 • Medverkan av Ulf Irheden under resan.
 • Föredrag och bilddiskussioner
 • Bildbearbetning och bildkritik.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan resan.
 • Hotellskatter och andra lokala skatter.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg till Paris.
 • Enkelrumstillägg: SEK 4 500:-
 • Luncher under resan. Dessa betalas på plats av var och en.
 • Kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck.
 • Avbeställningsskydd/reseförsäkring. För mer information om detta se under rubriken "Reseinformation".

TRANSPORT

Transport till Paris på egen hand. Du bör inte ankomma Paris senare än kl. 10.30 den 14/10 och inte boka hemresan tidigare än kl. 18.00 den 17/10.

Om du/ni önskar hjälp med bokning av flyg bistår vi mer än gärna med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller meddela detta när du gör bokningen.

FAKTA

Målgrupp: Landskaps- och naturfotografer samt fotografer med instresse för kultur. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 7/14

Språk: Svenska

Kalkylkurs:Euro 11,01 (per den 1/3 2023)

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

UTRUSTNING

 • Din digitalkamera
 • Objektiv exempelvis 70-200 mm samt ett vidvinkel, exempelvis 24-70 mm.
 • En- eller trebensstativ.
 • Extrabatterier då det kan vara dåligt med laddningsmöjligheter.
 • Batteriladdare till kameran och annan elektronisk utrustning.
 • Minneskort efter behov.
 • En fotoväska som klarar kamerautrustningen.
 • En dator med Photoshop eller Lightroom.

BOKNING - NORMANDIES HISTORISKA LANDSKAP 

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.