Skärmavbild 2021-05-03 kl. 13.04.09.png

LAND: Frankrike   FOTO: Landskap   RESELÄNGD: 6 dagar   DATUM: 8-13/10 2022    DELTAGARE: 7-14 

Normandie är kanske mest känt som platsen för D-Day, den historiska invasionen och början till slutet på andra världskriget. Men Normandie bjuder även på ett fantastiskt vackert och fotovänligt landskap. På denna fotoresa kombinerar vi landskapsfoto med spännande historia, allt under ledning av Hans Strand, känd landskapsfotograf och Ulf Irheden, Sveriges kanske bäste historiske guide.

Normandies landskap erbjuder mycket; vackra stränder, dramatiska klippor som stupar ner i havet, floder, böljande ängar, grönskande våtmarker och naturreservat med en häpnadsväckande natur, allt perfekt för en landskapsfotograf. Hans kommer under resan att ta dig med till ett antal mycket spännande fotoplatser och vara med för att ge dig tips om hur du ska fånga detta vackra landskap på bästa sätt.

Normandie förknippas till stor del med Dagen D, invasionen den 6 juni 1944. Under resan kommer Ulf på ett intressant och gripande sätt berätta historien om de platser vi besöker. Du kommer bland annat att kunna dokumentera den dramatiska kustlinjen med Utah Beach och Omaha Beach, de två blodigaste stränderna vid invationen, den berömda Pegasusbron och Pointe du Hoc med sina bunkrar och där man än idag ser kratrar efter alla bomber som fälldes. Vi besöker även de gripande krigskyrkogårdarna med sina vita kors och byn Sainte-Mère-Eglise, omtalad för kyrktornet där en amerikansk fallskärmsjägare fastnade. På programmet står även att besöka några sevärda museer.

Vill du uppleva en annorlunda fotoresa där landskapsfotografering blandas med fotografering av historiska platser, ja då är detta resan för dig.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Normandies fantastiska landskap.
 • Falaises d’Etretats dramatiska kuststräcka.
 • De kuperade stränderna nära Longues-sur-Mer.
 • Bra fotomöjligheter i flera naturområden och våtmarker.
 • Le Grand Bunker i Ouistreham.
 • Landstigningsstränderna Sword, Juno, Gold Beach, Omaha och Utah.
 • Staden Arromanches med de konstgjorda ”Mulberries” hamnarna.
 • De tyska kanonbatteriet vid Longues-sur-Mer.Den amerikanska krigskyrkogården vid Omaha Beach.
 • Pointe du Hoc, Pegasusbron och Sainte-Mère-Eglise.
 • Museer med anknytning till Dagen D.
 • Medverkan av fotograf Hans Strand och Ulf Irheden, historisk guide.
 • Föreläsningar och bildbearbetning med Hans Strand.

shutterstock_698597746-kopia.jpg

NORMANDIE

Normandie är beläget i den norra delen av Frankrike längs den Engelska kanalen och har cirka 3,2 miljoner invånare och en yta på cirka 30 000 km² (ungefär i storlek med Småland). För många som reser till Normandie är Dagen D och historian om denna det stora dragplåstret men Normandie bjuder även på en storslagen natur, pittoreska byar med kullerstensgator och gotiska kyrkor, monument och byggnader. Många av dessa har stått modell till några av impressionisternas målningar, klinten i Étretat och katedralen i Rouen. Normandie är även känt för sin goda mat med mycket fisk och skaldjur, sin calvados och för sina berömda Camembert ostar. 

Normandie är platsen för de allierades invasion av det europeiska fastlandet, tidigt på morgonen den 6 juni 1944. Landstigningen skedde på fem utvalda stränder dit världshistoriens största flotta med totalt totalt 6 939 fartyg transporterade invationsstryrkan. Utöver detta transporterade mer än  400 flygplan och 867 glidflygplan tre luftburna divisioner för att säkra flankerna. Nästan 1200 plan bistod med understöd från luften och bombade sönder de tyska försvarsanläggningarna. Undantaget var Omaha Beach där tyskarnas förvarsanläggningar i stort sett var intakta när man landsteg, vilket medförde enorma förluster.

PROGRAM 8-13 OKTOBER 2022

Under Hans ledning kommer vi under resan att ägna mycket tid åt fotografering i fält. Detta kommer att ge mycket tid för individuella fototips och råd. Under resan kommer Hans också att visa bilder och hålla inspirerande föredrag för att ge idéer till ditt fotograferandet. Det kommer även att bli bilddiskussioner, bildredigering och vi kommer att gå igenom och utvärdera varandras bilder, allt för att du ska utvecklas som landskaps-fotograf. Eftersom vi är vid Atlantkusten kan vädret växla mycket snabbt, från regn och storm till solsken på en och samma dag. Teoripassen kommer därför att genomföras baserat på väder och vind och hur de fotografiska möjligheterna ser ut.

DAG 1, (8/10) – PARIS TILL ETRETAT
På förmiddagen samlas vi på Charles de Gaulle flygplatsen utanför Paris där vi möts av Hans Strand och Ulf Irheden som de kommande dagarna kommer visa dig runt längs den vackra Normandie kusten, där vi kommer att besöka historiska platser och fotografera vacker natur. Från flygplatsen har vi ca 26 mil till den lilla orten Etretat, vackert belägen vid Atlantkusen, där vi kommer att spendera första natten. På vägen stannar vi för en snabb lunch. Vid ankomst till Etretat checkar vi in på vårt hotell, varefter vi beger oss ut för att dokumentera den vackra och dramatiska kuststräckan Falaises d’Etretat. Detta område är ett paradis för landskapsfotografer och bjuder på branta klippor som stupar rakt ner i havet och fantastiska valv som formats genom vågorna som ständigt slår in mot klipporna. Med olika slutartider fångar vi när vattnet slår mot de höga klipporna och den vackra kustlinjen samtidigt som solen sakta gå ner i horisonten. Med minneskorten fulla av bilder återvänder vi till hotellet. Innan middagen kommer Hans att berätta lite mer om vad vi kan förvänta oss rent fotomässigt och vad du bör tänka på när du fotograferar under de kommande dagarna. Härefter kommer Ulf ge oss en introduktion till dagen D och den historia som kommer prägla de platser vi kommer att besöka de kommande dagarna. Kvällen avslutas med att vi äter en god välkomstmiddag på en lokal restaurang. (M)

DAG 2, (9/10) – ETRETAT TILL BAYEUX
Under dagarna i Normandie kommer du att få många fantastiska fototillfällen och Hans kommer att inspirera dig med tips och ge dig handledning ute i fält. Våra dagar kommer att bli en blanding av landskapsfotografering i soluppgång och solnedgång och av historisk fotografering och historiska berättelser. 

Vi inleder vår andra dag med att åter dokumentera kuststräckan, denna gång i soluppgången. Åter på hotellet serveras vi frukost, varefter vi checkar ut och beger oss vidare mot Bayeux. På vägen dit gör vi spontana stopp allt eftersom vi ser något som kan bli en bra bild. Vårt första stopp för dagen blir byn Bénouville. Belägen vid floden Orne har bron över floden gått till historien som Pegasusbron. Detta var kodnamnet på bron som blev den första platsen att säkras av de allierades glidflygplan tidigt på morgonen Dagen D. I anslutning till bron ligger ”Café Gondrée”, vilket var det första franska huset som befriades på D-dagen. Efter att Ulf har beättat hitorien om Pegasusbron och vi har fotograferat äter vi lunch på Café Gondrée.

På eftermiddagen beger vi oss mot kusten till Ouistreham och ett besök i Le Grand Bunker. Detta var en tysk försvarsbunker från andra världskriget och är idag ett mycket intressant museum. Härefter fortsätter vi till de närbelägna våtmarkerna Banc des oiseaux och Ornithological reserve of the Big Bench vid flod Ornes utlopp i Atlanten. Dessa våtmarker bjuder på många fotomöjligheter när solen sakta går ner. Vi fortsätter sedan till Hotel Churchill i Bayeux där vi kommer att bo de närmsta två nätterna. Vi avslutar dagen med middag på en trevlig restaurang. (F, M)

Karusell-5.jpg

DAG 3, (10/10) –  DAGSTUR LÄNGS KUSTEN
I soluppgången kommer vi i det mjuka morgonljuset att fotografera i samma våtmarker som gårdagskvällen. Efter att ha ätit våra medhavda frukostkorgar kör vi längs kusten och passerar och fotograferar vid stränderna Sword Beach, Juno Beach och Gold Beach, tre av fem landningsstränder på Dagen D. Landstigningen på Sword beach koncentrerades till öster om Lion-sur-Mer och huvudmålet var att snabbt nå och inta nyckelstaden Caen samt det närbelägna flygfältet i Carpiquet. Totalt landsattes 30 000 brittiska soldater varav endast 700 stupade eller sårades. Juno Beach ligger mellan Sword Beach och Gold Beach och kallades för ”den kanadensiska stranden” då det var kanadensiska soldater hade som uppgift att inta stranden. Under första timman av landsättningen led de kanadensiska styrkorna ca 50 % förluster. Gold Beach var kodnamnet för den mittersta landstigningsplatsen och är belägen mellan Omaha Beach och Juno Beach. Hårt motstånd mötte de brittiska trupperna på denna strand trots det blev förlusterna relativt få. På mindre än ett dygn hade 24 970 brittiska soldater landsatts på Gold Beach.

Under dagen kommer vi även att besöka och fotografera Arromanches, vilken förknippas med de enorma konstgjorda hamnar, så kallade ”Mulberries”, som var en förutsättning för att invasionen skulle lyckas. Ute i havslinjen syns fortfarande ett antal vågbrytande pontoner som överlevt 75 års vinterstormar, trots att hamnen endast byggdes för att användas under ett fåtal månader. I närheten av Longues-sur-Mer besöker vi de välbevarade tyska kanonbatteriet med sina stora kanoner som fortfarande står kvar som ett kusligt minne av Hitlers ”Atlantvall”. I Longues-sur-Mer ligger även La Ferme De La Sapiniere som producerar calvados och olika cider sorter. Här kommer vi att göra en rundvandring och självklart även provsmaka gårdens olika produkter. Fotodelen av denna dag kommer vi att avsluta med solnedgångsbilder vid de kuperade stränderna nära Longues-sur-Mer.

Denna kväll är det middag på egen hand och i Bayeux finns det mycket att välja bland. Staden har ett brett utbud av restauranger som ligger tätt i de pittoreska byggnaderna. Här hittar du allt från det franska köket men det är fisk och skaldjur som är stadens specialitet. (F)

Normandie-fotoresa-500.jpg

DAG 4, (11/10) – BAYEUX TILL UTAH BEACH
Vi inleder dagen med att fotografera i soluppgången på den amerikanska krigskyrkogården vid Omaha Beach. Kyrkogården med sina 9 388 vita kors i perfekta rader hedrar de amerikanska soldater som dog under invationen. Belägen med en vacker utsikt över över Utha Beach är kyrkogården en vacker och fridfull plats.  

Dagens två stora historiska mål är Omaha Beach och Point de Hoc. Omaha Beach är en av de två stränder där de amerikanska styrkorna landsteg. Här utsattes de för landstigningens största och mest krävande prövningar. Landstigningen vid Omaha Beach resulterade i att cirka 5 000 amerikanska soldater fick sätta livet till. Under de första timmarna av anfallet förlorade man närmare 3 000 man. Trots detta lyckades de överlevande omorganisera sig och pressa sig inåt land. Det är landstigningen vid Omaha Beach som på ett mycket realistiskt sätt skildras i krigsfilmen Saving Private Ryan med Tom Hanks. Vid Omaha Beach kommer vi även att besöka Overlord Museum, ett av de musem i världen som på bästa sätt skildrar landstigningen. Här visas stridsvagnar, amfibiefarkoster, vapen och personliga ägodelar som tillhörde soldaterna som stred i Normandie.

Vårt andra mål denna dag är Pointe du Hoc. Den amerikanska 2:a jägar-bataljonen fick i uppgift att klättra uppför det 30 meter höga stupet med hjälp av stegar och klätterrep för att förstöra befästningarna och dess kanoner. Detta under fientlig eldgivning. Bataljonens förlustsiffror uppgick till nästan 50%. Än idag ser de stora bunkeranläggningarna ut precis som de gjorde efter invasionen och man kan se mängder av granathål och söndersprängda bunkrar överallt.

Nära Point de Hoc ligger Le Pont du Hable Cricqueville-en-Bessin, vilket är ett vackert naturområde direkt vid havet. Här kommer vi att fotografera kustlinjen med branta stup och klippformationer, som gjorda för landskapsfotografering. 

Vi fortsätter härefter mot Utah Beach där vi kommer att övernatta i Sainte-Mère-Eglise på Hôtel le Sainte Mère. Vid ankomst checkar vi in på hotellet varefter vi beger oss till naturreservatet Beau Guillot, beläget direkt vid havet, för landskapsfotografering i solnedgången. I detta våtland är foto-möjligheterna mycket bra både ur ett landskapsperspektiv samt om man är intresserad av fåglefotografering. Naturreservatet är hemvist för ett stort antal arter, bland annat olika vadare och änder samt ett stort antal sälar. Åter på hotellet serveras middag. (F, M)

shutterstock_1864315315-kopia.jpg

DAG 5, (12/10) – UTAH BEACH – SAINTE-MÈRE-ÉGLISE – CARENTAN
Även denna morgon beger vi oss ut i soluppgången för att fotografera. Liksom i går kväll kommer vi att besöka naturreservatet Beau Guillot, nu för att hitta fina bildvinklar och motiv när solen sakta går upp över våtmarkerna. Åter på hotellet serveras frukost, varefter vi kommer att besöka Utah Beach. Stranden är ca 5 km lång och ligger mest västerut av de fem landstigningsplatserna som nyttjades under D-dagen. Här landsteg 23 250 soldater tillsammans med 1 700 fordon på Dagen D. Endast 200 man stupade under landsättnings-operationen vid Utah i motsats till de blodiga striderna vid närbelägna Omaha Beach. Efter att ha fotograferat på stranden fortsätter vi åter till Sainte-Mère-Eglise. Fallskärmstrupper från 82:a och 101:a fallskärmsdivisionerna landade här tidigt på morgonen den 6 juni 1944 för att inta byn. Sainte-Mère-Eglise blev därmed den första byn att befrias. Dock stötte man på häftigt motstånd. Fallskärmsjägaren John Steele landade i kyrktornet mitt i byn och blev hängande i tornet under flera timmar och kunde bara se på när de häfta striderna pågick under honom. Mirakulöst nog överlevde han genom att spela död. Än i dag hänger han där i form av en docka som ett minne av en av invasionens mest omtalade episoder. Vid torget finns även intressanta museer och vi besöker Airborne Memorial museum, som berättar om landsättningen av de luftburna trupperna.

Vår sista övernattning på denna resa blir i den lilla staden Carentan där vi checkar in sent på eftermiddagen. Även denna kväll kommer vi att fotografera. Denna gång i det närbelägna naturreservatet och våtmarkerna Les marais du Cotentin et du Bessin, innna vi avrundar kvällen med en trevlig avslutningsmiddag. (F, M)

Fotresa.jpg

DAG 6, (13/10) – HEMRESA
Efter frukost  samlas vi för att utse resans bilder, en landskapsbild och en historisk bild med anknytning till D Dagen. Hans kommenterar bilderna och därefter utses ”Resans bild”, vilken går vidare  till finalen i ”Årets bild 2022” Efter några fantastiska dagar tillsammans lämnar vi så Normandie och beger oss till Paris för flyg hem under kvällen. (F)

FOTOGRAF & HISTORISK GUIDE 

Resan leds av fotografen Hans Strand och historiken Ulf Irheden. Läs mer om Hans här.

BOENDE 

ETRETAT: Hotell presenteras inom kort. 

BAYEUX: HOTEL CHURCHILL***

SAINTE-MÈRE-ÉGLISE: HOTEL LE SAINTE MERE***

PRIS

Pris per person: SEK 23 950:-

Priset inkluderar:

 • Samtliga transporter enligt program.
 • Boende med del i dubbelrum på presenterade hotell.
 • Måltider enligt program. (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag)
 • Alla fotoaktiviteter enligt program.
 • Historisk guidening under resan.
 • Inträden till diverse museer.
 • Medverkan av fotograf Hans Strand under resan.
 • Medverkan av Ulf Irheden under resan.
 • Föredrag och bilddiskussioner
 • Bildbearbetning och bildkritik.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan resan.
 • Hotellskatter och andra lokala skatter.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg till Paris.
 • Enkelrumstillägg: SEK 4 500:-
 • Luncher under resan. Dessa betalas på plats av var och en.
 • Kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck.
 • Avbeställningsskydd/reseförsäkring. För mer information om detta se under rubriken "Reseinformation".

TRANSPORT

Flyg till Paris på egen hand. Du bör vara på Charles de Gaulle flygplatsen utanför Paris vid ca 11.00 den 8 oktober. Hemresan kan ske tidigast vid ca 18.00 den 13 oktober. 

Om du/ni önskar hjälp med att boka flyg bistår vi mer än gärna med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40, maila oss på info@zoomfotoresor.se eller meddela detta när du gör bokningen. 

FAKTA

Målgrupp: Landskaps- och naturfotografer samt fotografer med instresse för kultur. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 7/14

Språk: Svenska

Kalkylkurs:Euro 10,10 (per den 12 mars 2021)

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

UTRUSTNING

 • Din digitalkamera
 • Objektiv exempelvis 70-200 mm samt ett vidvinkel, exempelvis 24-70 mm.
 • En- eller trebensstativ.
 • Extrabatterier då det kan vara dåligt med laddningsmöjligheter.
 • Batteriladdare till kameran och annan elektronisk utrustning.
 • Minneskort efter behov.
 • En fotoväska som klarar kamerautrustningen.
 • En dator med Photoshop eller Lightroom.

BOKNING - NORMANDIES HISTORISKA LANDSKAP 

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.