Skärmavbild 2022-07-23 kl. 16.10.17.png

LAND: Italien  FOTO: Vulkaner & landskap  LÄNGD: 9 dagar  DATUM: 13/-21/9 2023  DELTAGARE: 6-8 

Fotografera aktiva vulkaner på mycket nära håll under ledning av den världsberömda vulkan- och National Geographic-fotografen Ulla Lohman.

Vandringen har gett oss många fina fotomöjligheter men det är nu när vi står på berget under den klara natthimmeln som resans fotografiska höjdpunkt väntar. Vi befinner oss på den vulkaniska ön Stromobli och får nu uppleva och fotografera den storslagna naturupplevelsen när vulkanen får utbrott och sprutar ut lava framför våra ögon. 

Följ med äventyraren och National Geographic-fotografen Ulla Lohman till Italien och fotografera vulkaner på nära håll. Vår expedition börjar vid Mount Etna där vi bestiger denna omtalade vulkan och fotograferar dess spektakulära omgivningar och kratrar. När vi kommer till Stromboli får du sedan på nära håll uppleva och fotografera en aktiv vulkan.

 Våra dagar tillsammans är fyllda av vulkan- och landskapsfotografering samt vandringar, men vi utforskar också historiska städer, små byar och njuter av god mat och den sicilianska livsstilen.

EXPEDITIONENS HÖJDPUNKTER

 • Upplev Stromboli-vulkanen på natten.
 • Närheten till den aktiva vulkanen på Stromboli.
 • Möjlighet till spektakulära bilder av en aktiv vulkan.
 • Bestigning av Mount Etna.
 • Lavakratern på Mount Etna.
 • Solnedgång på Mount Etna.
 • Ön Stromboli, dess byggnader och invånare.
 • Båttur mellan de Eoliska öarna.
 • Historiska Taormina med solnedgång på Isola Bella.
 • Den sicilianska livsstilen och god mat.
 • Medverkan av Ulla Lohmann under hela resan.
 • Föredrag, bildredigering och bildkritik av Ulla Lohmann.

220615_0661_UllaLohmann_1.jpg

DESTINATION 

SICILIEN
Sicilien, Medelhavets största ö, ligger i södra Italien. Här känns det som tiden har stått still och det finns mycket kvar av det genuina Sicilien. Ön bjuder på en varierande natur perfekt för landskapsfotografering. Landskapet är mycket kuperat, med serpentinvägar som leder till de många bergsbyarna, fantastiska stränder, historiska sevärdheter, och med vulkanen Etna som mittpunkt. Som pricken över iet så bjuder Sicilien på världsberömd mat

STROMBOLI
Den nordligaste av de Eoliska öarna är känd för Serra Vancori, Europas kanske mest aktiva vulkan. Inte långt från där lavan rinner ned och möter  havet ligger en grupp små vita byar Piscitá, Focogrande och Scari samlade omkring kyrkan San Vincenzo. Stromboli framstår idag som en skulptur skapad av naturen där eld och vatten en gång i tiden råkat samman och där de nattliga spektakulära vulkanutbrotten ger möjlighet till fantastiska bilder.

DJI_0135_UllaLohmann.jpg

PROGRAM 13  - 21 SEPTEMBER 2023

OBS! Programmet kan komma att ändras beroende på vulkanernas aktivitet och väder allt med utgångspunkt från att få så bra fotomöjligheter som möjligt. Under veckan kommer Ulla även att hålla föredrag samt genomföra ett antal pass med bildredigering och bildkritik. Även dessa planeras in i programmet beroende med utgångspunkt från vulkanernas aktivitet och vädret.

DAG 1 (13/9) –ANKOMST TILL SICILIEN
Du bör ankomma Catania på Sicilien senast kl. 15.00. På flygplatsen möts du av Ulla Lohmann och hennes man Basti för transport till Hotel La Terra dei Soigni vilket kommer att bli vår bas de första fyra nätter. Hotellet är beläget längs kusten ca 40 km nor om Catania. Resans första utflykt tar oss till Taormina. Staden som ligger på en bergsluttning anses vara en av de vackraste på Sicilien och vi utforskar de smala gränderna och upplever stadens rika historia. Från staden har vi en fantastisk utsikt bland annat mot Etna som de kommande dagarna kommer ge oss många fantastiska fotomöjligheter. Åter på hotellet kommer Ulla att presentera veckans program och vad du rent fotomässigt kan förvänta dig av dagarna. Härefter serveras en riktigt god siciliansk middag och självklart serveras ett gott sicilianskt vin till middagen. (M)

DAG 2 (14/9) – MOUNT ETNA
Idag är det dags för vårt första möte med den mäktiga vulkanen Etna och dess dramatiska omgivningar. Med linbana tar vi oss upp till 2 500 meters höjd där du möts av en oslagbar utsikt. Långt där nere ligger Catania och bakom våra ryggar reser sig Etna. I våra sökare möts vi av den sydöstra kratern och när vi ser gasen sippra upp från fumaroler nedanför oss känns det som att vi befinner oss på en annan planet. Ulla finns till hand för att hjälpa dig med allt från kamerainställningar till komposition och vi kommer också få lära oss en hel del om vulkanernas fascinerande värld. För dig som gillar att vandra finns det möjlighet för en fotovandring på cirka 1,5 timme istället för att ta dig ner med linbanan. För dig som tar linbanan finns det fina fotomöjligheter att utforska precis bakom stationen i väntan på övriga gruppen. När gruppen återsamlas kommer vi att fotografera Mount Silvestri samt att hitta de bästa fotoplatserna för att fotografera en spektakulär solnedgång. Beroende på väderleksförhållandena under kvällen/natten kommer vi att ta fotografera en vacker stjärnhimmel med Etna som förgrund. (F, L eller M

Ätna_302_16_redvolcano_UllaLohmann.jpg

211203_00526.jpg

DAG 3 (15/9) – MOUNT ETNA
Ännu en dag med fantastiska fotomöjligheter. Beroende på Etnas vulkaniska aktivitet kommer vi att utforska den bästa platsen för att se och fotografera ett eventuellt utbrott. Kontrasterna på berget är stora och våra motiv kan variera från heta lavaflöden där temperaturen når över 1 000 grader till fantasifulla formationer av kyldlava som sätter igång vår fotografiska kreativitet och för tankarna till en fantasyfilm. Under dagen kommer vi också att besöka den lokala fotografen Dario Lo Scavo för att lära oss mer om vulkanfotografering. I hans galleri får vi dessutom möjlighet att se bilder från de större utbrotten genom åren. När vi utforskar de norra delarna av Enta finns det möjlighet att göra en vandring till Monti Sartorius där vi möts av en fantastisk utsikt av Mount Etna och en vy som stäcker sig mot havet. Efter en dag fylld av utforskande och fotografering serveras en överdådig middag med fritt vin. På kvällen finns det ytterligare möjligheter att ta stjärnbild med Etna som förgrund. (F, M)

DAG 4 (16/9) – TILL STROMBOLI OCH DESS VULKAN
Dags att njuta av den goda frukosten följt av utcheckning. Härefter åker vi till Milazzo och färjan till Stromboli. Men innan vi stiger ombord passar vi på att äta en underbart god pistaschglass på Milazzos bästa glassbar. Vid ankomsten till Stromboli checkar vi in på vårt exklusiva boutiquehotell, Il Gabbiano Relais. Här är rummen långt ifrån standard. Federica Masin som designat hotellet har lagt ner massor av omtanke och kärlek när hon designade rummen. Vi kommer att njuta av en hemlagad måltid från Federicas fantastiska kök och vandrar härefter till "Osservatorio" för att fotografera och observera vulkanutbrotten på Stromboli från en av Ullas hemliga fotoplatser. Var beredd på ett ögonblick av gåshud och yttersta respekt när du ser ditt första vulkanutbrott, en lika fantastiskt foto- som naturupplevelse. Med minneskorten fyllda återvänder vi till hotellet för en god natts sömn och somnar till ljudet av havet och den närliggande vulkanen. (F, L eller M)

Stromboli_211127_02492_UllaLohmann.jpg

DAG 5 (17/9) – VULKANFOTOGRAFERING
Morgonen spenderas på egen hand innan vi träffas för bildredigering och bildkritik av de bilder vi tagit de senaste dagarna. Ulla kommer att ge konstruktiv feedback med tips och råd som vi tar med oss till eftermiddagen och kvällens fotografering.  Efter en sen lunch på hotellet klättrar vi upp mot vulkanen tillsammans med en guide från Magmatrek. Det är han som bestämmer hur högt som är tillåtet med tanke på de vulkaniska aktiviteterna. Vandringen är cirka två och en halv timme inklusive vilopauser och fotostopp. Vår erfarna guide kommer att dela med av sin rika kunskap om Stromboli och hur det är att leva i närheten av en aktiv vulkan. Vår vandring kommer ge mängder av fina fotomöjligheter men det är när solen går ner över Medelhavet som dagens höjdpunkt börjar, på nära håll får vi nu möjlighet att fotografera vulkanens utbrott på nära håll. Ulla som har besökt området många gånger kommer visa hur vi kan skapa kreativa bilder med hjälp av långa slutartider. Minnesvärda stunder och fantastiska bilder garanteras. (F, L eller M)

220621_3848_UllaLohmann_1.jpg

DAG 6 (18/9) – RUNDTUR PÅ STROMOLI
Denna morgon finns möjlighet till sovmorgon eller soluppgångsfotografering. På förmiddagen möts vi för bilddiskussioner och en inspirerande bildvisning där Ulla kommer att visa bilder och ge tips och råd på hur man fotograferar människor, porträtt eller fångar ögonblicksbilder i en by, något vi kommer få prova med våra egna kameror under eftermiddagen. Vi fortsätter dagen med en båttur där vi bland annat gör ett stopp vid “Strombolicchio”, en vulkanisk klippa i havet, perfekt för både fotografering och ett svalkande dopp i vattnet.Vårt nästa stopp är Ginostra, en liten pittoresk by med 40 invånare inbäddat på sluttningen av den mäktiga vulkanen där fotomöjligheterna är många. Under dagen kommer vi även att fotografera "Sciara del Fuoco" när lavastenar från Stromboli tumlar i vattnet med ett karakteristiskt väsande ljud. Du kommer att bli förvånad över dimensionerna av allt. På kvällen beger vi oss åter upp till vulkanen, den här gången via en kortare rutt och till en utsiktspunkt på 290 meters höjd. Du kan stanna så länge du känner för det, tills du fått din drömbild. (F, L eller M)

211127_02431_UllaLohmann 2.jpg

DAG 7 (19/9) – BILDBEHANDLING OCH VULKANFOTO
Denna dag kommer vi att kombinera bildbehandling med fotografering. Under dagen kommer Ulla visa hur man arbetar med bildbehandling av vulkafoton. Du kommer även att få möjlighet att en sista gång bege dig upp till vulkanen och fotografera det unika skådespelet med enorma explosioner och glödande lava. (F, L eller M)

DAG 8 (20/9) – ÅTERRESA TILL SICILIEN
Den sista morgonen på Stromboi går vi upp mycket tidigt för att fotografera soluppgången. Efter frukost och utcheckning beger vi oss till hamnen för en avkopplande resa med en lastbåt. Detta är ett utmärkt sätt att se de Eoliska öarna och fotografera dem från en upphöjd synvinkel. Under de fem timmar som resan tar kan kommer du att förundras över det turkosa vattnet och samtidigt njuta av utsikten när vi passerar öarna Panarea, Salina, Lipari och Volcano - ön som gav sitt namn till vulkaner. Vid ankomst till Milazzo fortsätter vi till La Terra Dei Soigni. Beroende på hur ni känner, kan vi stanna för ett dopp i den vackra Alcantarafloden längs vägen eller koppla av vid hotellets pool under eftermiddagen. Innan kvällens avslutningsmiddag kommer Ulla att utse ”Resans bild” vilken automatiskt går till final i Zoom Fotoresors tävling ”Årets bild 2023”, där förstapriset är ett presentkort värt 5000:-. (F, M)

DAG 9 (21/9) – HEMRESA
Efter frukost är det tid för utcheckning och därefter påbörjas resan hem på egen hand. (F)

FOTOGRAF 

Expeditionen leds av äventyraren och National Geographic fotografen Ulla Lohman. Läs mer om Ulla här. 

BOENDE 

SICILEN: LA TERRA DEI SOIGNI****

STROMBOLI: IL GABBIANO RELAIS****

PRIS & FAKTA 

Pris per person: SEK 25 950:-



Priset inkluderar:

 • Transfer enligt program.
 • Båtturer enligt program.
 • Inkvartering i del i dubbelrum.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Fritt vin vid fyra middagar.
 • Fotoaktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Ulla Lohmann under hela resan.
 • Workshops av Ulla Lohmann under resan.
 • Medverkan av lokala rangers i samband med alla safaris.
 • Medverkan av en värd från Zoom Fotoresor.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg SEK 3400:-.
 • Flyg till Catania på Sicilien.
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck om detta inte går i middagspaketet.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. Se under ”Övrigt” på vår webb.

TRANSPORT

Du bör inte ankomma senare än kl. 15.00 den 13/9. Din hemresa kan du boka när du vill den 21/9.

Om du/ni önskar boka av flyg hjälper vi gärna till med detta. Kontakta oss på telefon +46-470-466 40 eller via mail info@zoomfotoresor.se

FYSISKA KRAV

Det är inte speciellt svår vandring under dagarna. I de flesta fall finns det alternativa vägar eller transportsätt till eller från de platser vi besöker. 

Vill du veta mer om de själva vandringarna och de fysiska kraven mailar du oss på info@zoomfotoresor.se så skickar vi en utförlig dag för dag beskrivning. 

MÅLTIDER

I resans pris ingår halvpension, frukost och normalt middag. Vissa dagar kan middagen ändras mot lunch detta med utgångspunkt från de vulkaniska aktiviteterna och hur mycket fototid vi väljer att lägga på den aktuella platsen.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i djur-, natur- och landskapsfotografering samt kulturfotografering.

Fysisk utmaning: 3 av 5

Min/max antal: 6/8.

Språk: Engelska

Kalkylkurs: Euro 10,41 (per 20/7 2022)

Övrigt: För mer information om leveransvillkor etc., se vår webb under Övrigt.

KAMERAUTRUSTNING

Din systemkamera.

Objektiv från korta zoomar till teleobjektiv helst upp till 500 mm.

En laptop med Photoshop eller Lightroom.

Extra batterier och batteriladdare.

Extra minneskort.

BOKNING - ITALIENS VULKANER 

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.