Funktionen Post Focus

Post Focus är en funktion som endast finns i Panasonics kameror.

Panasonics funktion Post focus innebär att man kan flytta fokus i en stillbild i efterhand. Detta är möjligt tack vare att kameran filmar en kort sekvens i 4K-upplösning och justerar fokus automatiskt ifall kameran känner av att det finns djupledes skillnader i avstånd mellan olika motivområden i en och samma bild. Av denna korta filmsnutt skapar kameran sedan en dynamisk stillbild där man sedan kan utföra fokusförflyttningen direkt i kameran.

När man klickat på det objekt i bilden på kamerans skärm som man vill ska vara skarpt, får man välja om man vill spara bilden eller inte. Det går fint att spara en och samma bild i flera varianter med fokus på för eller bakgrund. Panasonic har gjort funktionen mycket användarvänlig och kräver absolut inga större förkunskaper.

Denna funktion fungerar bäst ifall man går nära sina motiv och helst använder en stor bländaröppning som ger ett kortare skärpedjup. Tar man t ex en standard landskapsbild med liten bländaröppning och kort brännvidd så kommer man inte kunna flytta fokus eftersom de nödvändiga variationerna i skärpedjupet uteblir, använder man däremot långa brännvidder så blir i regel också skärpedjupet oftast kortare.

Se bildexempel nedan som består av en och samma 4k-sekvens med fokus på olika plan.

P1000047pf.JPG

P1000048pf.JPG