Panasonic har länge haft ett samarbete med Leica och deras nya spegelfria system med fullformatssensor har Leicas L-objektivfattning. I detta konsortium så finns även Sigma med, så L-fattningen har nu tre starka spelare vilket bådar gott.
Till en början är det två modeller, S1 som är lite mer inriktad till filmfotografer och till ett lägre pris, samt S1R som riktar sig till den avancerade stillbildsfotografen eller yrkesfotografen. S1 har en upplösning på 24MP och S1R på 47MP.
Grundläggande egenskaper för S1 är bland annat:
24,2 MP fullformatssensor
225-fälts kontrastdetekterande AF ner till -6 EV
Snabb högprecisionsslutare testad för upp till 400 000 exponeringar
Högupplöst och snabb elektronisk sökare
Vinklingsbar 3,2-tums LCD-skärm, i tre led
Dubbla kortplatser; XQD och SD, UHS-II
IBIS samt stöd för Dual I.S.-bildstabilisering med OIS-optik, upp till 6 steg
Leica L-bajonettfattning
Filmning i upp till 4K/60p upp till 150 Mbps, H.264 eller H.265-HLG
4K-video med full sensoravläsning utan pixel binning
Tåligt hus i magnesiumlegering med damm-, stänk- och köldskydd
Byggkvalitet & Ergonomi
Panasonic S1 är en professionell kamera byggd för yrkesmässig användning som har ett mycket stabilt chassi av magnesiumlegering samt har en väderskyddad konstruktion. Slutaren är testad av tillverkaren för att klara runt 400 000 exponeringar.
Kameran har en mycket fin ergonomi och ett skönare grepp jämfört med mindre kameramodeller. Känslan i samtliga knappar och vred får också högsta betyg, och för mörka miljöer kan man också välja bakbelysta knappar.
Jag var ute i flera timmar i 28 minusgrader tillsammans med S1R som är identisk med S1 utvändigt. Med dubbla tumvantar och ett par fingervantar innanför var det inga problem att reglera bländaren och exponeringskompensationen, eller att flytta fokuspunkten med joysticken. Jag behövde inte heller ta av mig någon vante för att kunna vinkla ut skärmen. Här får S1 och S1R ett stort plus då denna hantering är nästan omöjlig med andra kameror. Utmärkt ergonomi även med handskar.
Skärm & Sökare
S1 har en suverän vinklingsfunktion där man kan vinkla den uppåt/neråt för liggande bildtagning, men skärmen går också att vinkla i sidled för bilder i höjdformat. Den funktionen fullkomligen älskar jag då jag ofta tar landskapsbilder i stående format med kameran i midjehöjd. Man behöver inte böja sig ner eller ställa sig på knä för att se bilden tydligt. Jag tycker också att känslan för bildkompositionen blir bättre med denna typ av vinkling än med den sortens skärmar som man viker ut utanför kameran.
Ytterligare en detalj som jag gillar med S1 är när man använder sökaren så är det fortfarande möjligt att flytta fokuspunkten via touchkontrollen på skärmen. Med lite träning kan man även flytta fokus med nästippen istället. Skärmen har full touch-funktion ungefär som en smartphone.
Panasonic S1 och S1R har den absolut bästa sökaren i skrivande stund. Med en upplösning på 5,76 miljoner punkter så är den helt enkelt den mest högupplösta sökaren hittills. Hjälpmedel såsom histogram, rutnät, zebramönster, förstoring och focus peaking finns att välja i menyn och fungerar för både skärm och sökare. Båda kameramodellerna har en mycket bra vinklingsbar skärm, och en fantastisk sökare!
Stabilisering
S1 och S1R har en 5-axlig sensorshift-baserad bildstabilisering som kompenserar upp till 5,5 steg längre slutartider än normalt. De stöder även Dual IS 2 tillsammans med deras OIS-objektiv och som ger en effekt upp till 6 steg. Med S1R-modellen testade jag stabilsieringen genom att spatsera omkring i både trappor och djupsnö med aktiverad stabilisering i både hus och objektiv vid filmning. Det gav ett mycket bra stabiliseringsresultat i jämförelse med många andra kameror. De flesta andra kameror klarar max 4-5 steg. En kul detalj som Panasonic lagt till för stabiliseringen är ett litet hjälpmedel som indikerar hur mycket man skakar. Den består av en liten grön punkt som åker omkring på skärmen, eller i sökaren, beroende på hur mycket man rör på kameran. Med den funktionen kan man faktiskt träna på att hålla kameran så stilla som möjligt. Även om man tycker sig hålla kameran helt stilla, så gör man det uppenbarligen inte. Panasonic S1 och S1R har en mycket bra stabiliseringsfunktion!
Batteriladdning & drift
Batteriet laddas antingen direkt i kameran via USB C-kontakten, eller i den separata laddaren som medföljer. Tillgång till USB-laddning och en powerbank är suveränt när man är ute i fält och det är långt till närmaste strömuttag. Du behöver dock en kraftigare powerbank än standard om du vill använda kameran under laddningen.
Hastighet & fokusering
Båda modellerna har kontrastdetekterande fokusering, vilket inte är lika snabbt jämfört med fasdetekterande och fokusjakt kan uppstå oftare vid följning av rörliga motiv. Panasonics DFD-system (Depth From Defocus) är dock snabbare än övriga kontrastbaserade AF-system och kontinuerlig autofokus går att använda så länge inte motivet rör sig snabbt i riktning mot eller från kameran. Kontrastdetekterande fokusering är också mer träffsäker än fasdetekterande fokusering, och kameror med kontrast-AF brukar man normalt aldrig behöva lämna in för fokusjustering.
Serietagning klarar båda kamerorna med 6 b/s med följande fokus och exponering, eller 9 b/s med låst fokus och exponering på första bilden. S1 och S1R är alltå inte tänkta som något förstahandsval för sportfofografer, men för dig som fotograferar lite lungnare och en större bredd av motiv fungerar de alldeles utmärkt.
I kamerans meny finns att välja linjär eller icke linjär funktion för fokusringen på optiken. För linjär fokusring kan man även ställa in hur lång väg man vill att fokusringen ska gå mellan närgräns och oändligt. Linjär fokusring ger alltså bättre känsla och större kontroll vid manuell fokusering, vilket är en stor fördel vid fokusdragningar under filmning. Man kan även manuellt ställa in hastighet och känslighet för AF, samt variera autofokusens förmåga att förutspå rörliga motiv i tre steg.
Kompetent
S1 har i stort sett alla funktioner som en avancerad yrkeskamera bör ha för stillbildstagning, plus mycket mer därtill. Några exempel förutom de jag räknat upp i punktlistan nedan är möjligheten att programmera totalt 22 Fn-reglage varav 17 på kameran och 5 på touch-skärmen, samt 3st C-lägen. Det innebär att man kan välja funktioner från i stort sett hela menyn och placera dem precis vart man vill. Q-menyn har fått ny design och här kan man också välja exakt vilka funktioner man vill komma åt snabbt. Panasonic S1 och S1R tillhör de mest anpassningsbara kamerorna på marknaden idag.
Nedan har jag radat upp några användbara funktioner i Panasonic S1:
HLG-stillbildsläge för att visa 10-bitars HDR-bilder på HLG-kompatibel TV/skärm
WiFi & Bluetooth
Video
Panasonic S1 är bättre anpassad för video än S1R eftersom S1 bland annat filmar med full sensorbredd utan pixel binning. S1 har också möjligheten att filma 4K i H.265 HEVC för HDR-video istället för bara standard H.264 som S1R, och för dig som behöver 10-bitars 4:2:2 samt V-log finns det en programuppgradering att köpa till S1.
Maximal inspelningstid är dubbelt så lång i S1 med ca 150 minuter per filmklipp i 4K eller FHD upp till 30 fps. Även slow motion-läget skiljer sig där S1 klarar 150 fps mot 120 fps i obeskuret läge.
Både S1 och S1R har gott om funktioner anpassade för video, och de viktigaste funktionerna finns att välja separat för filmläget. Customknapparna C1, C2 och C3 är programmerbara direkt från filmläget, och vid manuell exponering är både Auto-ISO samt exponeringskompensation möjliga att använda sig av. Ytterligare en liten detalj som jag gillar är att det utökade ISO 50-läget fungerar även för filmning.
Filmning i 3840x2160 och H.264 klarar S1:an i 24p/25p/30p med full sensoravläsning, och vid 50p/60p gäller APS-C-format. Som tidigare nämnt kan man även välja H.265 HEVC för inspelning i HLG -Hybrid Log Gamma, vilket i sin tur kräver en HLG-kompatibel skärm/TV för att kunna visa det större dynamiska omfånget som HLG-läget ger. Jag provade öppna HLG-videofilerna i Premiere Pro, och det fungerade. Men för stillbilder tagna i HLG-läget och filformatet HSP finns det i skrivande stund inget kompatibelt redigeringsprogram, så för att kunna se bilderna krävs det än så länge en HLG-kompatibel TV.
Slow motion i FHD fixar S1 upp till 150 fps med full sensoravläsning, och upp till 180 b/s med beskuren bild.
Skillnaderna i videokvalitet mellan S1 och S1R är klart märkbar, och där givetvis S1:an är den stora vinnaren. Framförallt bruset håller sig på en mycket lägre nivå i S1, och man märker heller ingen kvalitetsskillnad mellan obeskuret och beskuret läge som i R-modellen, eftersom S1 filmar med hela sensorns bredd i 24p, 25p, och 30p, och i övriga samtliga lägen utan pixel binning.
Panasonic är historiskt duktiga på film så funktioner som zebra-mönster, focus peaking, hörlursuttag, och mikrofoningång finns självklart. Möjlighet att ställa in hastighet och känslighet för kontinuerlig autofokus finns även för filmläget.
Filmkvaliteten i 4K är alldeles utmärkt tack vare bra signalbehandling och utläsning av hela fullformatssensorns bredd. Allt detta tillsammans resulterar i ett dynamiskt omfång och bildbrus som slår de flesta kameror oavsett sensorstorlek eller upplösning. Det märks att Panasonic optmimerat S1:an för video.
Filmklippen nedan har vi spelat in i all enkelhet bara för att du ska få en aning om filmkvaliteten, så ta gärna en titt och avgör om kvaliteten räcker för dina ändamål. Inspelat i H.264/4K/25p & 50p/8-bit/100-150Mbps, varierat med både full sensorbredd och APS-C. Auto vitbalans, manuell exponering och ISO varierar från 100 till 12800. Objektivet är Panasonic Lumix S 24-105/4 Macro O.I.S
Bildkvalitet
Bildkvaliteten i Panasonic S1 är mycket fin med låga brusnivåer och bra detaljåtergivning för sin upplösning på 24MP. JPEG direkt ur kameran ser bra ut, men ifall kraven är mycket höga bör man som vanligt använda RAW-format. Alla bilder på denna sida är tagna i JPEG med minskad kontrast och ökad färgmättnad på grund av det lite trista och hårda dagsljuset.
En annan väldigt viktig faktor för bildkvaliteten är såklart optikens kvalitéer, och de nya Panasonic-objektiven vi testat hittills presterar utomordentligt bra. Vilket bådar väldigt gott för Panasonics nya satsning på fullformat. Objektivfattningen är Leicas L-bajonett, och förutom Leica och Panasonic själva så kommer även Sigma att tillverka objektiv med L-fattningen. Det ska bli mycket spännande och se vad de kommer med för objektiv framöver. Dessa tre utmärkta objektiv finns dock att tillgå i skrivande stund April -2019 ->> 24-105/4 - 70-200/4 - 50/1,4
Plus
+ Mycket bra videokvalitet i 4K/24p/25p/30p med låga brusnivåer
+ 4K i 60p/50p i APS-C-format upp till 150 Mbps
+ Längre kontinuerlig inspelningstid än normalt
+ Programuppgradering för V-log, 4:2:2 i 10 bitar finns som extra tillbehör
+ ISO 50-läget fungerar även vid filmning
+ Mycket bra stillbildskvalitet med låga brusnivåer
+ Möjlighet till högupplösta bilder i 96MP RAW
+ RAW format + inbyggd redigering & konvertering till JPEG
+ 5-axlig sensorbaserad stabilisering som kompenserar för upp till 6 steg längre slutartider
+ Mer kompetent än de flesta konkurrenter
+ Kortast slutartid 1/16 000 s elektronisk eller 1/8000s mekanisk
+ AF klarar av att fokusera ner till -6 EV
+ Kontrastbaserad autofokus är träffsäkrare än fasdetekterad
+ I princip ljudlös bildtagning med elektronisk slutare & manuell fokusering
+ Joysticken på baksidan
+ Marknadens absolut bästa EVF-sökare
+ Suverän vinklingsbar skärm med touch-kontroller
+ Programmerbara Fn-reglage + U-lägen C1, C2, C3
+ Anpassningsbar Q-meny
+ Extra LCD-display på ovansidan
+ Dubbla minneskortfack XQD och SD-UHS-II
+ Suverän ergonomi och går ovanligt nog att hantera med tjocka vantar i sträng kyla
+ Mycket robust byggd i metall och med väderskyddad konstruktion
+ Bra batteritid
+ USB-C 3-uttag, samt möjlighet till styrning från dator med programvaran Lumix Tether
+ Kan ladda batteriet och samtidigt driva kameran via USB-kontakten
+ Samarbetet med Leica och Sigma innebär fler objektiv att välja bland
Minus
- Storlek och tyngd
- Endast kontrastdetekterande autofokus
- Bilder tagna i 96 MP-läget går ej att konvertera eller redigera via kamerans RAW-konvertering
- Hade hellre sett ett C4-läge istället för iA-helautoläge
- Sensorrengöringen kan ej startas automatiskt via ON/OFF-reglaget
- Drift via USB kräver kraftig powerbank
Slutsats
Panasonic S1 är en riktigt vass hybridkamera som slår de flesta systemkameror på video. Den är givetvis mycket bra på stillbilder också, men det finns det många kameror som är idag och det är på filmsidan som jag tycker S1 imponerar mest. Den är dock inte exakt lika avancerad och rik på specialiserade videofunktioner som GH5 S-modellen, men på just den fronten ligger i stort sett alla systemkameror i lä. Själva videokvaliteten i S1:an tycker jag dock ser något bättre ut än i GH5S, och kvaliteten på stillbilderna är det inget snack om, den är fantastiskt mycket bättre i S1. Allt detta gör Panasonic Lumix DC-S1 till en av de bästa och mest avancerade hybriderna sett till bildkvalitet och alla funktioner för både video och stillbild.
Testad av Mats 2019-04-12.
Fler JPEG-bilder tagna med Panasonic S1 och S 24-105/4 Macro O.I.S finner du nedan. Allra längst ner finns även 2st ISO-bilder i RAW.
ISO 1600.
ISO/känslighet
Till ISO-bilderna nedan har dagsljusbalanserade lampor och auto vitbalans använts.
ISO 100.
Genom att klicka på ISO-värde nedan får du upp motsvarande bild i full upplösning:
Grundtanken med dessa ISO-bilder är inte för att jämföra ISO-prestanda med andra kameror med olika sensorstorlekar, upplösningar och självklart olika objektiv, utan mer för att visa brusegenskaperna mellan lägsta ISO och några högre ISO-val för respektive kameramodell.
225-fälts kontrastdetekterande autofokus, känslighet ner till -6EV (beroende på använd optik), intelligent motivföljande AF, touch-AF, kontinuerlig AF även vid filmning, focus peaking
Bildstabilisering
5-axlig sensorbaserad stabilisering, med stöd för Dual I.S. 2 - för stabilisering motsvarande 6 steg kortare slutartid (beroende på använd optik)
Minnestyp
En kortplats för XQD-kort, en kortplats för SD/SDHC/SDXC (UHS-II kompatibel, UHS U3/V90-stöd). UHS U3/V30-kort krävs för filmning i högsta kvalitet med SD-kort
Bildskärm
3,2-tums vinklingsbar LCD-skärm (TFT) med 2,1 Mpixels upplösning (Touch-funktion)
Ljusmätning
1728-fälts evaluerande ljusmätning, centrumvägd, spotmätning och högdagerprioritet
Vitbalans
Auto (normal, blå- eller rödtonsbevarande), 5 st fasta lägen, färgtemperatur K (4 st kan lagras), custom (4 st kan lagras), finjustering (2-axlig)
Ljuskänslighet
Auto, manuell ISO 100-51200 ( ISO 50-204800 i utökat läge)
Auto, på/av, synkronisering på långa slutartider, synk på andra ridån, "röda ögon"-reduktion (X-sync=1/250 s (1/320 s med "reducerat ledtal"))
Räckvidd blixt
Beror på val av blixt
Sekvenstagning
Upp till 9 bilder/s med låst autofokus, upp till 6 bilder/s med motivföljande AF
Filmning
4K: 2160/60p/50p/30p/25p/24p (150/100 Mbps, 4:2:0, 8-bit),4K HEVC: 2160/30p/25p/24p (72 Mbps,4:2:0, 10-bit), Full HD (MP4): 1080/60p/50p/30p/25p (28/20Mbps), Full HD (AVCHD): 1080/50p/50i/28p (17-28Mbps), Slowmotion 4K: 2160/60fps/50fps/48fps, Slowmotion Full HD: 1080/150fps/125fps (Alla LongGOP, utom slowmotionlägena))
Ljudinspelning
Inbyggd stereomikrofon, ingång för extern stereomikrofon via 3,5mm teleplugg (Ljudformat: LPCM 48kHz/16-bit, AAC)
WiFi-funktion
Ja
Anslutningar
USB-C 3.0/3.1, HDMI typ A, mikrofoningång och hörlursutgång (3,5 mm stereoteleplugg), fjärrkontrollsingång (2,5 mm teleplugg)
Batteri
Laddbart litiumjonbatteri DMW-BLJ31
Vädertätning
Ja, tätad mot fukt och damm (ej vattentät vid extrema förhållanden/nedsänkning i vatten)
Mått
148,9 x 110,0 x 96,7 mm (exkl. utskjutande delar)
Vikt
899 g (endast kamerahus), ~1020 g (kamerahus inkl. batteri och minneskort)
Medföljande programvara
Mjukvara finns för fri nedladdning från Panasonic /Ichikawa: PHOTOfunSTUDIO 10 (bildredigering), SILKYPIX Developer Studio (RAW-hantering), Lumix Tether (fjärrstyrning)
Medföljande tillbehör
Laddbart batteri DMW-BLJ31, laddare/nätdel+nätkabel, USB kabel (C-C), USB kabel (A-C), nack-/axelrem,, ögonmussla, kabelavlastare, kamerahuslock och andra skyddslock
Övriga kommentarer
HLG (Hybrid Log Gamma) valbart för optimerat dynamikomfång och visning på HDR-enheter (både stillbild och video)
Du kan byta in din befintliga utrustning hos oss och ta nästa steg i din resa som kreatör. Vi har lång erfarenhet av secondhandköp och försäljning så du kan tryggt vända dig till oss både när du vill köpa begagnad kamera eller när du vill sälja den. Kontakta oss på inbyte@cyberphoto.se för vidare information!
LUMIX grundades av Panasonic Corporation 2001 och har snabbt blivit ett ledande varumärke inom foto och video. Världens första spegellösa systemkamera LUMIX G1 kom 2008 och lanserades under varumärkets slogan "Changing Photography". Sedan dess har LUMIX fortsatt att förändra och utveckla den digitala systemkameran som kreativt verktyg. Med innovativ teknik som 4K-video och 6K-foto har LUMIX-kamerorna snabbt blivit absoluta favoriter hos såväl proffsfotografer som amatörer. Nu flyttar man fram sina positioner ytterligare med S-serien utrustade med superupplösta fullformatssensorer. Mer information om LUMIX hittar du även på www.panasonic.se.
Vi använder cookies för att göra ditt besök så enkelt och trivsamt som möjligt. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du det.
Läs mer om Cookies här.