Bloggpost

2024-02-15

Fotohistoria: Thomas favoriter del 6 av 10: Contax RTS II

P1010407.jpg

I vår serie fotohistoria så har vi berättat om alla möjliga, och omöjliga, kameror. Idag ska vi titta på den sjätte analoga favoritkameran av 10 kameror från 10 olika märken. Ingen rangordning. Vi ska titta närmare på min favorit från Contax. Nästa vecka ska vi titta på min favorit från Konica.

Är inte detta en stilfull kamera? Den är designad av Porsche!

Jag hade en Contax RTS II på det glada 80-talet som jag verkligen trivdes med. Den var gedigen men inte för tung. Den var hypermodern men ändå med klassiska inställningar. Den använder Carl Zeiss objektiv. Dessa var mycket bra och håller än idag för användning på moderna högupplösta digitalkameror.

1932 Contax dyker upp som kameramodell från Zeiss Ikon och blev senare ett varumärke. Men vi hoppar över hela historien och går direkt till RTS:

1975 återuppstår märket Contax av Yashica/Kyocera och de lanserar RTS.

1982 lanserades RTS II.

1990 lanserades RTS III. Nu med inbyggd motor.

1996 Nu skulle vi bara fokusera på RTS-modellerna men vi måste ändå på nämna Contax AX som hade en autofokus som fungerade genom att filmplanet flyttade på sig istället för objektivet. En unik lösning som gjorde att du kunde använda dina gamla fina Zeissobjketiv.

2005 Kyocera slutar tillverka Contax kameror. Sorgligt.

RTS står för Real Time System. Hela grundtanken med Contax RTS var snabbhet och kvalitet. Och det uppfyllde den. Avtrycket var kanske det mest unika. Det var ett elektroniskt avtryck till en elektronisk slutare. Du behövde knappt trycka ner en millimeter förrän den tog bilden. Det innebär att man lagt aktivering av ljusmätning till en annan knapp som var på kamerans framsida ovanför självutlösaren. Den använde en snabb kiselcell till ljusmätaren och slutaren var luftdämpad så den gick både tyst och vibrationsfritt. RTS hade både tidsautomaik och helt manuell kotroll. Detta var nog den modernaste konstruktionen på marknaden då den släpptes 1975. Den kom med ett komplett objektvprogram från 15mm upp till 1000mm.

RTS II ser tämligen lika ut men skiljer åt sig mer än man tror. På utsidan så är det mest uppenbara den elektroniska självutlösaren men på insidan har det hänt desto mer. En ny titanslutare som styrdes av quartzkristaller. Sökaren visar hela 97% av bilden mot RTS som vara visade 92%, ny LED info i sökaren, ny TTL blixtljusmätning, för att nämna några. RTS II är den populäraste av dessa tre, både som brukskamera och som samlarkamera. En klassisk kamera som skulle pryda vilken bokhylla som helst.

RTS III var en av 90-talets bästa kameror. Ytterligare förbättrad, nu med inbyggd motordrift på 5 bilder per sekund, samt en ny TTL blixtmätning med Pre-Flash Spot Meter som gjorde att den fungerade även som blixtljusmätare. Slutaren klarade 1/8000s och blixtsynken på 1/250s. Det som verkligen utmärkte denna kamera var att den hade ett vakuumsystem som sög fast filmen mot tryckplattan och för första gången fick de fina Zeissobjektiven komma till sin fulla rätt. RTS III hade även bländarautomatik förutom tidsautomatik och manuell.