Bloggpost

2024-02-01

Fotohistoria: Thomas favoriter del 4 av 10: Minolta CLE

P1010398.jpg

I vår serie fotohistoria så har vi berättat om alla möjliga, och omöjliga, kameror. Idag ska vi titta på den fjärde analoga favoritkameran av 10 kameror från 10 olika märken. Ingen rangordning. Vi ska titta närmare på min favorit från Minolta. Nästa vecka ska vi titta på min favorit från Leica.

Min största digitala dröm är en Minolta CLE med en 60MP sensor och med en bra EVF. Minolta CLE är liten och smidig kamera med Leica M-fattning. Den mest professionella kameran från Minolta är XM och den Minolta jag tagit flest bilder med är X-700, men ändå om Minolta-hyllan skulle brinna så är CLE den kamera som jag räddar först, utan tvekan. Minolta CLE såldes med samma objektiv som Leica CL såldes med, dvs en 40mm f/2 och en 90mm f/4. De såldes under Minolta-namnet men hade samma konstruktion som Leica-versionerna, och båda var kompakta och skarpa. Minolta hade ytterligare en optik till CLE, en M-Rokkor 28mm f/2,8. Den höll inte samma optiska nivå och i dagens läge så har den optiken en dålig ovana att bli prickig runt själva frontelementet. 

Minolta och Leica skrev under ett samarbetsavtal 1972 och redan 1973 var resultatet Leica CL. Kallades även Leitz Minolta CL eller Minolta CL. Redan 1976 lades den ned och man spekulerar att den var för framgångsrik på bekostnad av Leicas M-kameror. Man skämtade om att CL stod för Cheap Leica men det lär ha stått för Compact Leica. 1981 togs konceptet upp igen av Minolta i form av den fantastiska CLE.

CLE ska betyda Compact Leica Electronic. Med ungefär samma storlek och look som föregångaren Leica CL så innehöll CLE den modernaste tekniken för den tiden. Den hade lysdioder i sökaren, den hade samma typ av ljusmätning mot slutaren och filmplanet som Olympus OM-2 var först med. Den hade TTL-mätning med blixt och hade den så viktiga Leica M-bajonetten. Så nu kunde du använda Leicas fantastiska objektiv i en lätt och snabb kamera.

Vi är många som drömmer om en digital sådan. Liten och prisvärd med fullformat och med Leica M-fattning. Leica själva har tyvärr helt tappat verklighetsförankring i deras prissättning. Minolta är borta dom kameramärke sedan länge. 

Minolta CLE var en mycket driftsäker kamera och CLE är överlägsen både Leica CL och Leica M5 på många sätt. CLE är egentligen vad Leica M7 blev i mångt och mycket. Nu pratar vi om driftsäkerhet och användarvänlighet. Självklart så har en Leica M7 en högre kvalitetskänsla.

Minolta CLE har tidsautomatik samt helt manuell. Slutaren är elektronisk och den använder vanliga LR44 batterier. Många av er och även vi gillar onödigt vetande ibland och därför ska vi denna gång grotta ner oss lite i ljusmätningen med det mest onödiga vetandet hittills. CLE har TTL / OTF mätning precis som Olympus har på deras OM-serie. TTL betyder Through The Lens och OTF står för Off The Film. Ljusmätaren mäter på slutargardinens mönster och även på filmen men i olika procent beroende på slutartiden. Den procent som här anges är den procent kameran mäter på slutargardinen och resterande procent blir då mätning mot själva filmen. 1/1000-1/125s 100%, 1/60s 75%, 1/30s 40%, 1/15s 20%, 1/8 10%, 1/4s 5%, 1/2s 2% och vid användning av blixt 0% för då mäter kameran istället 100% på filmen istället.

/Thomas