Bloggpost

2024-01-04

Fotohistoria: Janua

X43587_2.jpg

Ännu en Leica-kopia. Denna gång från Italien. Man tror att max 3000 exemplar ska ha tillverkats. Idag har många av dessa försvunnit och det lär inte finnas många kvar.

Jauna tillverkades av San Giorgio i Genua. San Giorgio grundades 1905 och tillverkade då fordon. Under första världskriget tillverkade de optik, då bland annat kikarsikten. Efter andra världskriget tillverkade de kameror i ett försök att nå den civila marknaden. Det var bara deras Jauna som de tillverkade några större mängder av men även de mängderna var små med globala mått mätt.

Jauna är en mätsökarkamera som ger 24x36mm negativ på 135-film. Slutaren klarar 1/1000s - 1s + B. Första modellerna hade inte blixtsynkronisering men kunde byggas om för det och då sitter pc-uttaget på kamerans framsida. På den senare modellen Jauna S så sitter PC-uttaget på kamerans topp. Den kamera du ser på bilden är alltså den tidigaste versionen.

Kameran har en inbyggd ljusmätare som kan läsas av under sökaren och på kamerans baksida sitter en "tabell" så du kan översätta värdena. Filmkänsligheten ställs in runt återspolningsratten. Medföljande objektiv är ett Essegi 5cm f/3.5. Mätsökaren är kombinerad med sökaren. Okularet kan justeras +/-3 dioptrier. Precis som på Leica II så sker frammatningen med en ratt och bildräkneverket sitter runt den ratten. Även filmladdningen går i Leica-stil då man tar bort kamerans bottenplatta för att ladda filmen.

Bilderna används med tillåtelse av LP-foto.

/Thomas