Fotohistoria: Chiyoca 35 IF

Återigen så ska vi se närmare på en riktigt sällsynt kamera. Denna gång en japansk kamera från 1950-talet som endast tillverkades i cirka 500 exemplar. En av många "Leica-kopior" från denna tid.

Kameratillverkaren Reise grundades av en tidigare anställd från Kōgaku Seiki, vilket var föregångare till Nicca. I början av 1950-talet så tillverkade Reise i stort sett bara Leica-liknande kameror för Chiyoda Shōkai, en fotobutik i Tokyo. Denna fotobutik var troligen ett stort ekonomiskt stöd för den lilla fabriken som Reise hade. Man ser också en koppling till att fotobutiken hette Chiyoda och kameran hette Chiyoca.

I slutet av 1954 döptes kamerorna om till Chiyotax eftersom namnet Chiyoca låg nära Chiyoko, som användes som kortnamn av företaget Chiyoda Kōgaku Seikō, vilket var föregångaren till Minolta. Tillverkningen av Chiyotax-kamerorna avbröts sommaren 1957, troligen för att Chiyoda Shōkai drog tillbaka sitt stöd och därmed så försvann företaget Reise. Dess chef, följt av ett team av arbetare, anställdes av företaget Misuzu Kōgaku Kōgyō, och fortsatte produktionen av kameran under namnet Alta.

Det verkar som att Reise-företaget var delvis knutet till Tanaka Kōgaku (tillverkare av Tanack), som enligt uppgift distribuerade polisversionen av Chiyoca, och som senare levererade Tanar 5cm f/2-objektiv – ommärkta Altanon – till Alta. Tanaka grundades av en annan tidigare anställd på Kōgaku Seiki, och det fanns kanske personliga band mellan företagets chefer

Företagets fullständiga namn varierade med tiden. Enligt vissa källor var det först "Reise Optical Institute", förmodligen en översättning för Reise Kōgaku Kenkyūjo, ライゼ光学研究所, och senare "Reise Camera Company, Ltd.", kanske för Reise Kamera K.K., ライゼカメラ㈱. Namnet Reise–Kogaku förekommer på Reise-Q.C 5cm f/3.5-objektivet som gjorts för Chiyoca, och Reise Camera Company, Ltd. visas högst upp i den senare Chiyotax IIIF. I septembernumret 1956 av Shashin Kōgyō framträder tillverkaren av Chiyotax som Reise Camera (ライゼカメラ), men den citeras som Reise Kōgaku (ライゼ光学) i oktobernumret. Namnen "Chiyoca Camera Company, Ltd." och "Chiyotax Camera Company, Ltd." som finns på de övre omslagen av Chiyoca- och Chiyotax-kameror är förmodligen dummy-nam. Inte lätt att hänga med i svängarna när namn används kors och tvärs för så länge sedan.

Det förekommer en del ryska kopior av denna kamera. De är relativt lätta att avslöja om man jämför mot en bild av en äkta Chiyoca.

1951 lanseras Chiyoca 35, kallas även Chiyoca I, och kallas även Chiyoca 35 Standard, och kallas även Chiyoca 35 I. Flera namn, men troligen samma kamera. Om den verkligen lanserades 1951 lär ingen kunna bekräfta då den inte omnämns i någon fototidning förrän 1953. Dessa kameror har ingen mätsökare utan endast en optisk sökare. 1952 lanseras Chiyoca IF, som också kallas Chiyoca 35 IF. Den har nu fått blixtsynk därav tillägget i namnet F, för Flash. 

Först 1953 kom en modell med mätsökare, den fick namnet Chiyoca IIF

Chiyoca 35 IF levererades oftast med ett Hexar 50 mm f/3.5-objektiv, i en konstruktion som ibland beskrivs som fast men som faktiskt är lite hopfällbar. Detta objektiv gjordes inte officiellt av Konishiroku, de som senare blev Konica. Reise fick tag i olika Hexar 50 mm f/3.5 objektiv avsedda för förstoringsapparater och monterade in dem i en fokuseringssnäcka som de tillverkade själva. De levererades med ett specifikt Chiyoca objektivlock i krom. Tydligen så stämmer inte riktigt fokuseringskammen på dessa objektiv för att användas på Leica mätsökarkameror eller andra Leica-kopior.

Dessa var enkla och billiga kameror och kunde inte på något sätt jämföras med en äkta Leica. Idag så ligger de rätt högt i värde på grund av de är så sällsynta.

Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas