Test

2023-01-12

Test: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-45/4 PRO

En mycket liten och lätt normalzoom för Micro 4/3.

Olympus M.Zuiko Digital ED 12-45/4 PRO är en utmärkt allroundoptik för den lätta och portabla utrustningen. OM System själva kallar optiken för världens lättaste och mest kompakta normalzoom med fast ljusstyrka.

Mats: Zoom- och fokusringen går mjukt och fint. Autofokus fungerar snabbt och i princip ljudlöst. Fokuseringen sker internt, men vid zoomning ändrar den längd med ca 2 cm som mest.

Skärpan är mycket bra över hela bilden redan på f/4, och blända ner behöver man i stort sett bara göra ifall större skärpedjup eller längre slutartider önskas. Bäst skärpa får man på f/4-f/5,6 lite beroende på brännvidd och fokusavstånd.

Kromatisk aberration håller sig på en försumbar nivå och sällan något som märks överhuvudtaget. I okorrigerad RAW märks det en mycket påtaglig tunnformig distorsion på kortast brännvidd, som sedan avtar och går mot svagt kuddformig på 45mm. I JPEG korrigerar kameran  distorsionen automatiskt och inget man märker av. Vinjettering kan också märkas i känsliga fall på 12mm och största bländaröppning.

Läs hela testet här: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-45/4 PRO

Fler bilder tagna med Olympus M.Zuiko Digital ED 12-45/4 PRO hittar du här ->>