Bloggpost

2023-01-03

Årets kamera 2022

Hur kan man välja bara en?

Året 2022 var minst sagt proppat med spännande nyheter i kameravärlden. Ett axplock vi minns från det gångna året var att Canon lanserade EOS R5 C och APS-C-kamerorna EOS R7 och EOS R10, Sony lanserade A7R V och FX30, Fujifilm lanserade X-H2, X-H2S och X-T5, Panasonic lanserade Lumix GH6, Olympus bytte namn till OM System och lanserade både OM-1 och OM-5, Nikon lanserade den kompakta Z30 och GoPro lanserade Hero11 Black och den ännu mer kompakta Hero11 Black Mini.

Några som gillar att prova på kameror är kanadensarna på DPReview som du kanske sett på YouTube om du brukar titta på kamerarelaterade videos. De utsåg Fujifilm X-H2S till årets produkt 2022 med följande (sammanfattade) motivering:

"Fujifilm X-H2S är årets produkt för oss, främst för att det är en utmärkt kamera, men också för att det är en ambitiös sådan. Stacked CMOS-teknik har underbyggt en mängd snabba kameror under de senaste åren men Fujifilm har gjort mer än att bara erbjuda ren hastighet. Som OM System gjorde med OM-1 har Fujifilm även använt den snabba sensorn för att leverera information till en rad AF-algoritmer som tränats för att känna igen motiv. Även om vi känner att Canon EOS R6 Mark II:s bildkvalitet ger den vinsten i kategorin mellanpriskameror, tror vi att X-H2S är den mer ambitiösa produkten, vilket höjer våra förväntningar på vad en hybridkamera kan göra."

Läs hela motiveringen här: dpreview.com

Även vår egen produktspecialist Mats imponerades av Fujifilm X-H2S och avslutade sitt test med följande rader:

"FujiFilm X-H2s är en fantastiskt snabb, bra och trevlig kamera att använda både för stillbild och video, och i mitt tycke Fujis klart bästa X-modell hittills på alla plan. Efter att ha lagt ner lite tid på att programmera om kameran som jag vill att allt ska skötas så tycker jag den fungerar ypperligt bortsett från exp.kompensationen i videoläget som jag önskat fungerat lite annorlunda, men det handlar mest om en vanesak och är en petitess i det stora hela.

X-H2s är också Fujis hittills överlägset snabbaste kamera både i seriebildtagning och särskilt i kombination med motivspårande autofokus. Allt detta tillsammans med en mycket effektiv IBIS upp till 7 stegs kompensation gör X-H2s till en kamera som konkurrerar med övriga tillverkares flaggskeppsmodeller på många punkter. Rekommenderas!"

Men smaken är som bekant som baken därför vill vi gärna höra från dig vilken kamera som lanserades 2022 du tycker var bäst eller verkade mest spännande.

Kommentera gärna på vår Facebook eller Instagram.