Test: GoPro Hero11 Black

Nu kan du läsa vårt test av GoPros nya stjärna!

Snabbtestad och jämförd med Hero10
Vi har jämfört bildkvalitet och bildstabilisering med Hero10 och vi ser en ganska tydlig skillnad i framförallt dynamiskt omfång. Vi ställde in båda kamerorna med så likvärdiga inställningar som möjligt - 5,3K / 50p / Bitfrekvens Hög / 8-bitar / vitbalans 5500K / ISO 100 / Boost stabilisering / Superview 16mm / Skärpa medel / Färgprofil Naturlig.

Resultat
I scener med stora kontraster så ger Hero11 märkbart bättre teckning i både ljusa och mörka partier i bilden, trots att kontrasten är något högre i Hero11. Vi såg dock inga större skillnader i färgåtergivning. Att filma i 10 bitar istället för 8 bitar ger bara fördelar när man behöver göra färg- eller kontrastförändringar i efterredigering. Som filmen kommer direkt ur kameran så märks i regel ingen skillnad mellan 8- och 10 bit.

De två bilderna nedan är från exakt samma tidpunkt filmat med Hero11 och Hero10. Här syns en ganska tydlig skillnad på bättre teckning i himlen samtidigt som kontrasten är högre i Hero11. Hero10 ger överlag en aningen mörkare bild med lägre kontrast.

Hero11vsHero10w.jpg

När det gäller bildstabiliseringen så är det marginella skillnader med samma inställningar, men Hero11 har fått ett extra läge HyperBoost som ska förbättra IS ytterligare. Båda kamerorna ger en helt otrolig stabilisering och som gör en gimbal överflödig. Gimbal behövs inte ens när det skakar rejält som t ex när vi monterade Hero11 på en liten radiostyrd bil som kördes på grusvägar, eller som när vi satte Hero10 på ena skidan på en snöskoter. Båda kamerorna klarar till och med av att stabilisera de små mikrovibrationerna som ofta uppstår i metalldelar när t ex en bil eller snöskoter går på tomgång.  

Plus
+ Aningen större sensor och förbättrat dynamiskt omfång
+ Otroligt effektiv elektronisk bildstabilisering även i 5,3K/60p & 4K/120p
+ Mycket bra videokvalitet i 5,3K för att vara en actionkamera
+ Ingen synlig lateral kromatisk aberration
+ Bäst ljud bland actionkameror
+ Flest manuella inställningar i klassen, som t ex ISO, bitrate, slutartid, exp.komp etc
+ Slow motion i 4K/120p
+ Utökade Time lapse-funktioner för både video och stillbilder
+ Funktionen TimeWarp (timelapsefilm)
+ Stillbilder i RAW / 27MP
+ Dubbla displayer med bildvisning på båda (fram- & baksida)
+ Enkelt handhavande och logiska menyer
+ Röststyrningen fungerar bra
+ Looping-funktion för att kunna användas som bilkamera
+ Vattentät ner till 10 meter, och UV-hus som klarar ner till 60m finns som tillbehör
+ Överlägset största tillbehörsutbudet bland actionkameror
+ USB-laddning av batteriet, det går även att driva kameran via USB med t ex en powerbank
+ Kraftigare batteri än många äldre modeller
+ Identisk design med Hero10 och samma tillbehör passar
+ WiFi & GPS

Minus
- H.265 kan ge oerhört långa exporteringstider till H.264
- H.265 fungerar bara med ett begränsat antal mediaspelare
- Stabiliseringen i Hero11/10 Black fungerar sämre eller inte alls i kyla (ca -10° eller ännu kallare)
- Batteriluckan är betydligt svårare att öppna jämfört med t ex HERO8/7

Slutsats
Av alla Actionkameror vi testat hittills så tar GoPro Hero11 härmed över ledningen som Bästa Actionkamera från Hero10 tack vare den nya bildsensorn som bl a ger ett större dynamiskt omfång, mer vidvinkel  i Hyperview-läget (motsvarande 12mm istället för 16mm) möjlighet till inspelning i 10-bitar, samt några utökade funktioner för bl a Timelapse.

Läs mer här: GoPro Hero11 Black

Se även testet av GoPro Hero11 Blacks bildstabilisering: