Nyhet

2022-09-07

Apple lanserar iPhone 14-familjen

samt andra generationen AirPods Pro och tre spännande nya Apple Watch-modeller!

iPhone 14 & Plus

Nu kommer årets iPhone fullproppad med nya avancerade funktioner och förbättringar. iPhone 14 har en större och ljusare skärm, den långa batteritiden från Pro & Pro Max modellerna, förbättrad bildkvalitet även i svagt ljus, action mode stabilisering och mer pålitligt autofokus. Dessutom har säkerhetsfunktionerna fått rejäla tillägg genom SOS via satellit och krockigenkänning.

Kameran 
iPhone 14s kameror har fått riktigt stora förbättringar. Den större sensorn tillsammans med A15-chippets signalprocessor ser till att kamerorna har fått en riktigt stor ökning i prestanda när det gäller svagt ljus. Huvudkameran presterar nu 49% bättre i svagt ljus och den nya True Depth selfie-kameran presterar 38% bättre än den förra. Selfie-kameran har också en bländare på F1,9 så du kan ta bilder med naturlig bokeh.

Autofokuset har också fått en förbättring och klarar nu att hitta motiv mycket snabbare även i svagt ljus. 

Nya Photonic Engine 
Apple stegar upp iPhones fotoegenskaper ännu mer. Telefonen applicerar en så kallad deep fusion-teknologi på sina foton som kombinerar flera olika bilder för att ge förbättrade detaljer, rikare texturer och djupare färger. Deep fusion brukade appliceras efter att men tog fotot men med Photonic Engine klarar iPhone 14 att applicera denna teknologi innan fotot har gått igenom sin kompressionsprocess, det ger dig bilder med helt extraordinär detaljrikhet och färggrannhet.  

Sann Cinematiskt läge 
Det tidigare introducerade Cinematiska läget i iPhone 13 kompletteras nu med ett 4K 24fps läge. 24fps är standarden för bio- och narrativafilmer. Med detta tillägg kommer dina videoklipp att verkligen upplevas som filmiska. 

Action Mode stabilisering 
Den riktigt kraftfulla stabilisering som introducerades i iPhone 13 har fått ett ännu kraftfullare tillägg i form av Action Mode. När du aktiverar Action Mode kommer stabiliseringen utnyttja hela sensorn för extremt stabil video, det ser ut som att du har använt en gimbal trots att du filmar handhållet. Inte nog med det, Action Mode går att slå på när som helst, även när du redan påbörjat en inspelning för extra behändighet. 

Krockigenkänning 
Apple har under flera år tagit fram en funktion som tillsammans med den nya mikrofonen, barometern, gyroskopet och det nya accelerometern kan känna av olyckor. Den känner av, mäter och hör när en krasch eller krock sker. 
Sensorn klarar att identifiera krockar från alla håll av bilen, även när den rullar över. Så fort en krasch känns igen kopplas du automatiskt till räddningstjänster. En ny revolutionerande funktion som vi alla hoppas på att du aldrig behöver använda. 

SOS via satellit 
Befinner du dig mitt ute i ingenstans? Saknar du uppkoppling? Behöver du räddningstjänst? 
iPhone 14 kan använda sig av satelliter för att komma åt räddningstjänster. Funktionen kräver att du befinner dig rakt under en satellit och pekar mobilen mot den. Därför kommer funktionen med en satellit spårare som hjälper dig hitta närmaste satellit och hjälper dig hålla dig i närheten av den. 
Anslutning via satellit är väldigt långsam därför har Apple också designat meddelande systemet till med en smart algoritm som kan korta ner dina meddelanden för snabbaste överföring, det finns även förprogrammerade frågor och svar som har utvecklats ihop med räddningstjänster så du kan få hjälp när du befinner dig ute i tomma intet utan signal. 

Funktionen är snabbast i öppna fält med klar vy till himlen. I tex skogar kommer satellit anslutningen att vara långsammare. 
Find Me –appen låter dig skicka din position till nära och kära via satellit så även när du är signallös kan se till att någon alltid vet vart du är. 

Prestanda 
iPhone 14 har fått ärva iPhone 13s processorchip A15 Bionic, som är en sexkärnig processor där två kärnor är fokuserade för prestanda och de resterande fyra är mer strömeffektiva för att förlänga batteritiden. Denna processor är kraftfull nog för att driva tunga appar och krävande spel.

Läs mer och beställ här: iPhone 14 | iPhone 14 Plus

Apple2022_blogg1.jpg

iPhone 14 Pro & Pro Max

I iPhone 14 Pro-modellerna introduceras Dynamic Island, som kortfattat är hur Apple vävt in den så kallade "notchen" på ett snyggt sätt i iPhones design, både hårdvaru- och mjukvarumässigt. Dynamic Island blandar nöje och nytta på ett helt nytt sätt. Här samlas dina notiser, meddelanden och aktiviteter på en och samma interaktiva plats.

iPhone 14 Pro har 65% större sensor i huvudkameran än sin föregångare. Den nya sensorn grupperar fyra pixlar i en större kvadrupelpixel och samlar in 4 gånger mer ljus. iPhone 14 Pro höjer ribban för vad 48 megapixlar kan göra, med fyra gånger högre upplösning i ProRAW för otroliga detaljer i varje beskärning.

En annan nyhet är att låsskärmen alltid är på så att du behöver inte trycka på den för att hålla koll. När telefonen är nedåtvänd eller ligger i fickan blir skärmen automatiskt mörk för att spara på batteriet.

Läs mer och beställ här: iPhone 14 Pro | iPhone 14 Pro Max

Mer information om AirPods Pro (Gen 2) och Watch Series 8 kommer under torsdagen!