Bloggpost

2022-06-13

CyberPhoto Content Partner: Sandra Hallnor

Vi är glada och stolta att nu kunna presentera vår nya Content Partner, Sandra Hallnor. Läs vår intervju med Sandra där hon berättar om hur födseln av hennes dotter förändrade Sandra fotograferande föralltid.

Sandra Hallnor bor i Arvidsjaur och är specialiserad familjefotograf med naturen som sin studio. I vår intervju nedan berättar Sandra om hon började fotografera och delar med sig av sina bästa tips till dig som vill ta ditt fotande till nästa nivå. 

Sandra, berätta om hur det kom sig att du fick ett intresse för foto och film?
Jag har alltid älskat att fånga det vackra omkring mig på bild men det var min dotter som väckte den riktiga passionen i mig. Att två så små fötter totalt kunde vända upp och ned på mitt liv och allt jag trodde att jag visste om kärlek förundrade mig. Det i kombination med en insikt om att jag själv bestämmer vad jag vill bli bra på gjorde att jag ville lära mig fotografera på riktigt för efter min dotter föddes ville jag inte glömma en endaste grej. Innan dess var fotandet bara en hobby.

Jag upplever att när jag fotograferar så kan jag fånga något som annars kan vara svårt att sätta ord på. Något som går ännu djupare. Det är det jag brinner för att fånga åt andra mammor idag. Relationen mellan mamma och barn, mammans kärlek till sin familj. Förmodligen för att jag kan relatera så mycket till det själv.

Vilket tips skulle du ge till den som vill börja fotografera mer på allvar?
Två saker. Se till att bli bästis med din kamera! Att på riktigt förstå på vilket sätt just din kamera (och utrustning) kan hjälpa dig att ta de där bilderna du drömmer om kommer spara dig så mycket frustration och tvivel på dig själv. Jag försökte hoppa över det steget och börja med det roliga och kreativa när jag började så jag talar av egen erfarenhet. Jag tyckte tekniken kännas som ett onödigt ont att lära sig - men ju mer jag lärde mig om tekniken desto roligare och enklare blev både den delen och det kreativa i att fotografera.

Personligen älskar jag att lära mig snabbt så betalar gärna för att ta hjälp av andra som redan bemästrat det jag vill kunna genom kurser och mentorskap. Men det finns väldigt mycket gratismaterial på internet och YouTube också om du föredrar det. 

Sedan, vänta inte tills du är "perfekt" för att börja, utan börja innan du känner dig redo. Våga testa dig fram, experimentera och visa dina framsteg.

Hur gör du för att utvecklas, var hittar du din inspiration?
När jag vill lära mig något nytt tycker jag det är lättare att tänka "vad vill jag vara bra på om fem år" och skriva ned en önskelista. Sanningen är den att det oftast inte tar fem år att lära sig något men det tar udden ur frustrationen när jag inte får till det på första försöket. 

Jag inspireras av vackra platser, känslor, filmer, serier och barnböcker. Älskar närheten mellan Ronja Rövardotter och naturen, och gemenskapen som Astrid Lindgren förmedlar i Alla vi barn i Bullerbyn. Det känns genuint och hållbart, sättet som de lever i och med naturen - och så gemytligt. Jag älskar också TV-serien Outlander, det historiska och mystiska och färgsättningen. Och gamla handmålade julkort. 

När det gäller familjefoto och utomhus, vad är dina hetaste tips nu inför sommarens säsong?
Hitta ett favoritställe att fota på. Om du vill utveckla ditt fotande i sommar lägg energi på att hitta en plats du älskar att fota på och lär dig hur du ska använda ljuset under olika tider på dygnet på just den platsen. Vill du inte dra med dina barn på alla platser du vill testa, på alla tider du vill testa - ta med en ljus nalle som kan sitta själv och testa ljuset och platsen från alla hålla och vinklar olika tider på dygnet i olika typer av väder. Varför en ljus nalle? För att kunna se när de ljusaste partierna i bilden blir utfrätta. Om du känner platsen utan och innan är det lättare att kunna fokusera på barnen och de bilder du vill ta när du redan vet hur du ska använda ljuset på platsen.

SandraHallnor_blogg2.jpg

Vilken eller vilka produkter kan du inte leva utan - förutom din kamera? 
Jag fotograferar med en Sony A7 III och skulle inte kunna leva utan mitt Sigma 85/1,4 DG DN Art objektiv OCH mitt rengöringskit. Rengöringskitet innehåller inte bara grejer jag använder väldigt ofta för att ta bort damm och fläckar utan även en magisk pensel som barnen brukar få måla min kamera med innan vi börjar fota - så att bilderna ska bli extra magiska.

Se mer från Sandra på hennes hemsida www.portraitsoflapland.se
Sandra finns även på Instagram och YouTube.