Test: Sony FE 24-70/2,8 GM II

Test

Vi har testat Sonys nya och förbättrade normalzoom i GM-familjen!

Nu har vi testat ersättaren till Sonys FE 24-70/2,8 GM som kom ut på marknaden 2016. Version II har framför allt blivit mindre och lättare. Det är ca 16mm kortare och väger endast ca 695 gram, därmed 22% lättare än sin föregångare.

Mats: Sony FE 24-70/2,8 GM II levererar en mycket bra skärpa över hela zoomomfånget, och dessutom till större del av bilden redan på full öppning. Det är i princip bara längst ut närmast kanterna som det blir skarpare vid nedbländning. Version II är skarpare än föregångaren, och det är speciellt kantskärpan som ökat markant vilket därmed ger ett jämnare resultat över hela bilden. Ett glädjande besked för alla skärpekräsna landskapsfotografer.

Objektivets bokeh på f/2,8 är varken fantastisk eller usel, utan snarare helt okej och i samma klass som de flesta normalzoomar. Motljusegenskaperna är bra med bibehållen kontrast i motljus, och det är inte omöjligt att komponera med solen i bild utan att det uppstår en massa reflexer, men man kan råka ut för reflexbildning i vissa vinklar och beroende på hur ljuset faller mot frontlinsen.

Läs hela testet här: Sony FE 24-70/2,8 GM II