Varför 45mm?

Det finns många fasta objektiv med olika användningsområden, idag kikar vi på 45mm, specifikt Samyang AF 45/1,8 FE och vad denna brännvidd har att erbjuda dig som fotograf.

45mm är en normalvinkel med ca 52 graders bildvinkel. 45mm ger en liknande bild som 50mm men du får lite extra utrymme i bilden. Detta objektiv lämpar sig mycket bra för bland annat porträtt tack vare den distorionsfria brännvidden som tillsammans med den stora bländaren ger en bra separation mellan modellen och bakgrunden.

samyang45_blogg2.jpg

45mm är dock inte enbart för porträttfotografi utan kan även användas till allt från landskap, produkt- och streetfotografi. När det kommer till fotografi så är det kreativiteten som sätter gränserna. 

De flesta fasta 45mm-objektiv har ofta en bra närgräns och stor bländare vilket gör att du kan få fina närbilder med fin separation mellan motiv och bakgrund, precis som du kan se i bilden på katten nedan.

samyang45_blogg3.jpg

Alla dessa bilder är tagna med Samyang AF 45/1,8 FE som är en ljusstark normalvinkel med Sony-fattning. Detta objektiv tillhör Samyangs "Tiny"-serie vilket betyder att den prioriterar ett litet och smidigt format. Dock som du ser i bilderna så kompromissar den inget i bildkvalitén. Objektivet är anpassat för fullformat men kan även att användas med Sonys APS-C modeller och ger då en brännvidd på ca 68mm.

"Objektivets bokeh är soft och fin på största öppning i förhållande till brännvidd, bländare och prisklass. Totalt sett ett mycket bra köp för dig som är ute efter ett kompakt och lätt objektiv." - Mats

Vill du läsa vårt test så kan du göra det här: Samyang AF 45/1,8 FE