Varför 18mm?

Det finns många fasta objektiv med olika användningsområden, idag kikar vi på 18mm, specifikt Samyang AF 18/2,8 FE och vad denna brännvidd har att erbjuda dig som fotograf.

18mm är en vidvinkel med 100 graders bildvinkel vilket gör den bred nog för stora landskap men också tillräckligt snäv för att undvika mycket distortion. Det är en väldigt trevlig brännvidd där du i stort sett alltid får med allt du vill fotografera men är inte heller för bred. När du fotograferar landskap vill du helst ligga på runt 18-24mm eftersom desto mer vidvinkel du har desto mindre känns allt i bilden, t.ex. om du fotograferar berg på 12-16mm känns bergen otroligt små då de tar upp en så pass liten del av bilden, om du inte står väldigt nära förstås. På bilderna du ser här så känns storleken på träden, skylten och byggnaden väldigt realistiska, vid för bred vidvinkel skulle dessa kännas onaturligt små och du tappar storhets känslan i bilden.

samyang18mm_blogg2.jpg

 

Alla bilder du ser här är tagna med Samyang AF 18/2,8 FE som är en ljusstark vidvinkel med Sony-fattning. Objektivet erbjuder hög skärpa, hög ljusstyrka och snabb autofokus i ett litet format samt ett lågt pris. Vår testare Mats var otroligt imponerad över objektivet med tanke på priset, han skriver:

"Jag tycker det är imponerande att Samyang lyckats skapa en så liten 18mm optik med ljusstyrka f/2,8 som tecknar ut för fullformat, och dessutom med autofokus och så här bra bildkvalitet. Det trodde inte jag var möjligt."

Vill du läsa hela vårt test så kan du göra det här: Samyang AF 18/2,8 FE