Porträtt med Canon RF 800/11 IS STM?

Kan man fotografera porträtt med Canons RF 800/11 IS STM? Absolut!

Canons RF 800/11 IS STM är ett väldigt nischat objektiv för fågelfoto i dagsljus då du har en fast, lång brännvidd och en fast bländare på f/11. Att vara så begränsad gör objektivet oanvändbart i många användningsområden men det är också spännande att prova vad som fungerar.

Bilden du ser ovan är långt ifrån ett planerat porträtt, det är ett så kallat snapshot, dessutom i direkt solljus vilket inte är optimalt för ett snyggt porträtt. Dock så blir det en snygg bild tack vare att den långa brännvidden komprimerar bakgrunden som får modellen att vara 100% i fokus. Objektivet är väldigt lätthanterat tack vare en låg vikt och snabb autofokus så jag tycker absolut man kan få några riktigt bra närporträtt med detta objektiv.

RF 800 är en av favoriterna i min fotoväska då du kan få unika bilder på motiv du normalt inte kommer åt med vanliga 200-400mm brännvidder.

//Mikael

Läs mer om objektivet här: Canon RF 800/11 IS STM