Infonsdag: Upplättning vid nattbilder

Ibland finns det delar av en nattbild, oftast förgrunden, som man vill ljusa upp lite. Det finns lite olika tekniker man göra detta på. Vi ska berätta om de vanligaste och ge lite tips.

Använda blixt
Blixt är det vanligaste hjälpmedlet för att belysa ett motiv. Vid nattbilder är det lätt att blixten tar över och bakgrunden blir helt svart medan förgrunden, ofta en person, blir korrekt exponerad. För att få både bakgrund och förgrund korrekt exponerade så krävs det att du exponerar efter bakgrunden. Sedan får du dosera blixten till att inte ge för mycket ljus. Många moderna kameror gör detta mer eller mindre automatiskt så länge du inte använder programautomatik. Du kommer säkert att behöva exponeringskompensera ner blixtens ljus något för att bilden inte ska bli alltför "blixtig". Exponeringskompensation för blixten finns antingen i kameran eller på blixten, det beror på vad du har för utrustning. Sista utvägen om du inte får till det bra är att ställa både kamera och blixt helt manuellt men det är sällan man behöver gå så långt.

Använda belysning
Idag finns många bra LED-belysningar, båda stora och så små att de ryms i fickan. De fungerar självklart bra till detta ändamål. Det kan ta ett par provexponeringar att få en lämplig ljusstyrka men det är snabbt gjort att prova sig fram. Generellt kan man säga att det ljus du behöver från LED-belysningen är oftast mycket mindre än du tror när du långtidsexponerar vid nattbilder. Så när du med ögonen bedömer att det blir bra så dra ner ytterligare lite så ligger du närmare vad som kommer att bli bra med kameran.

Nödbelysning
Man tager vad man haver och gör det bästa av situationen. Har man inte planerat denna typ av bild så har man kanske inte med sig rätt prylar. Ofta har man då bara lampan i telefonen eller möjligtvis en pannlampa. Är du på riktigt nära avstånd till motivet så kan du använda telefonens bildskärm som belysning, det finns bra appar, t ex Screen Light, där du kan ställa ljusstyrkan. Är det längre avstånd och du långtidsexponerar så kan du göra en svepande rörelse med telefonens ficklampa eller din pannlampa. Det går oftast att justera ljusstyrkan på båda. Blir det för mycket ljus, eller för hårt ljus, eller du har så snabb exponeringstid att du inte hinner svepa med lampan så finns det en annan lite udda lösning. Har du en vit jacka på dig så kan du belysa den med din telefon eller pannlampa så fungerar du nu som en reflexskärm. Har du som jag ofta en svart jacka på dig så finns en annan lösning som också fungerar långt bättre än man kan tro. Belys ditt ansikte med pannlampan och ditt ansikte fungerar nu som reflexskärm som dessutom ger en varm ton. Vi behöver nog inte påpeka att du måste blunda om du vill ha synen kvar. Udda men det fungerar. Bilden du ser ovanför är tagen med "nödbelysning".

Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".