Bloggpost

2021-06-18

Tips på hur du fotograferar människans bästa vän!

Människans bästa vän är både kul och tacksam att fotografera. Men att ta bra bilder på hundar är inte lätt. Jasmin Hummer, expert på att fotografera djur, delar med sig av några av sina bästa tips på hur man lyckas. 

Hund3_blogg.jpg

Tips 1: Brännvidd och perspektiv
I princip alla slags brännvidder kan användas när man fotograferar hundar. En telezoom, som Tamron SP 70-200mm G2, är idealisk för action och porträttbilder. Inställd på 200mm och full bländare frilägger den huvudmotivet fantastiskt fint mot bakgrunden. När man märker att hunden är avslappnad kan man byta till en kortare brännvidd, som 35mm, för att även få med omgivningen i bilden. Bilden är tagen med Tamron AF SP 35/1,8 Di VC USD

Hund5_blogg.jpg

Tips 2: Action är bra men det är även de små rörelserna
Hundar i full galopp är alltid iögonfallande. Men sådana actionbilder är ganska svåra att ta och ofta fängslas betraktaren lika mycket av små rörelser. T.ex. en försiktigt upphöjd tass och en fokuserad blick under en långsam promenad, en hund som tar en godbit eller inbjuder dig att leka. Dessa är ögonblick som kommer naturligt och som trots ett lugnare tempo förmedlar massor av känslor. Bilden är tagen med Tamron AF SP 70-200/2,8 Di VC USD G2

Hund6_blogg.jpg

Tips 3: Fånga hundens intresse
Det är viktigt att inte hunden tappar intresset och börjar stirra tomt rakt ut i luften. För att hindra det, introducera något som känns spännande. Som en leksak eller några godbitar i din hand. Och jobba riktigt snabbt! Om du vill att hunden ska titta i en särskild riktning, kasta en sten ditåt och ta bilden när blicken följer rörelsen. Bilden är tagen med Tamron AF SP 70-200/2,8 Di VC USD G2

Hund1_blogg.jpg

Tips 4: Använd rekvisita – men sparsamt
Rekvisita, alltså tillbehör i bilden, ser ofta malplacerade ut i djurbilder. Så använd dem sparsamt och med eftertanke. Men något som funkar bra och inte ser fånigt ut är filtar på vintern. De kan hjälpa till att ge riktigt fina bilder – våra fyrfotade vänner ser så bedårande ut när de myser under en filt! Bilden är tagen med Tamron AF SP 70-200/2,8 Di VC USD G2

Hund4_blogg.jpg

Tips 5: Hunden i ett landskap
Glöm inte att fotografera din hund i ett riktigt vackert landskap som framhäver dess vilda sida. Var redo med kameran när hunden håller upp nosen och vädrar drömmande i vinden, eller nyfiket lutar sitt huvud när det prasslar bland löven. Sådana korta ögonblick kan berätta en intressant historia om djuret. Bilden är tagen med Tamron AF SP 35/1,8 Di VC USD