Nyhet

2021-06-29

Nyhet: Nikon Z fc

Nikon släpper en läcker retromodell i sin Z-serie. Liksom för den tidigare retromodellen Nikon DF så har man hämtat inspirationen till designen från den klassiska FM-serien, närmare bestämt FM2 från 1982. Innanför skalet sitter dock förstås den senaste digitala kameratekniken från Nikon.

Unik retrodesign
Här finns känsla i detaljerna. Prismahusets design och balansen mellan delarna i svart och silver på kamerahuset till Nikon Z fc är hämtad från FM2, liksom det runda okularet för den elektroniska sökaren, rattarnas utformning och funktion - och den ingraverade Nikon-logotypen från 1970–80-talet. Samtidigt har kameran gjorts extra lätt och tålig, tack vare konstruktion i magnesiumlegering.

z_fc_iconic__Get_Original_.jpg

Reglage
Ovansidan av kameran pryds av i store sett samma uppsättning reglage som på FM2-modellen, närmare bestämt vred för slutartid, ISO-värde och exponeringskompensation. Förutom detta finns bland annat programvalsinställning och omkopplare mellan stillbild och filmning.

Baksidans reglage är dock mer i stil vad man kan vänta sig av en modern digital systemkamera, med bl a flervägsväljare och reglage för bildvisning och sökaraktivering.

Moderna funktioner
Liksom övriga modeller i Nikons Z-serie har Z fc  ansikts- och ögonigenkänning och en effektiv motivföljande autofokus.  Sökaren är av OLED-typ och skärmen är fullt vrid- och vinklingsbar, i videokamerastil.

z_fc_heritage__Get_Original_.jpg

Trådlös kommunikation
Kameran stöder SnapBridge-appen i  version 2,8 för smidig, trådlös överföring av bilder och video till smartphone eller surfplatta - med funktioner för enkel delning på sociala media m.m.

Förbeställ kameran här: Nikon Z fc