Test: Canon RF 50/1,8 STM

Test

Nu kan du läsa vårt test på Canon RF 50/1,8 STM som är RF versionen av den otroligt populära 50mm-optiken som ofta kallas "Nifty fifty".

Mats skriver: Sett till den optiska designen är detta en modern 50:a, vilket kanske framförallt märks genom att den bl a innehåller ett precisionsgjutet asfäriskt linselement. Detta bidrar både till lägre grad av sfärisk aberration, lägre distorsion och ett kompaktare objektivformat. Man har valt att använda en stegmotor för autofokusen, vilket ger en snabb, tyst och följsam fokusering, som passar bra både för stillbildsfoto och filmning. Frontlinsen roterar ej och är praktiskt vid användning av t ex polarisationsfilter, men optiken växer på längden ca 1 cm som mest vid fokusering. I centrum av bilden är skärpan helt okej på f/1,8, dock rätt svag i kanterna. För bästa möjliga resultat från mitten och ut mot kanterna behöver man blända ner ca 2-3 steg. För bäst skärpa allra längst ut i hörnen krävs det oftast några steg till runt f/8-f/11, lite beroende på fokusavstånd.

Läs hela testet här: Canon RF 50/1,8 STM