Veckans slutarljud: Nikon F2

I veckans slutarljud får vi lyssna på en till synes odödlig klassiker.

Den Nikon F2A som vi har i samlingen verkar funka lika bra idag, även långtidsverket, som den gjorde när den var ny. Nikon måste ha använd något magiskt fett som aldrig åldras. Många andra äldre kameror tappar funktionalitet när deras smörjfett beckar ihop. Slutaren i F2 är av titan och verkar vara outslitlig även den. Denna kamera var så pålitlig och populär att när F3 lanserades så var det många som ändå valde F2 då de ansåg att elektroniska kameror var för amatörer. Nu visade sig F3 vara otroligt pålitlig även den. Nikon F2 är helt manuell och helt mekanisk med tider från 1/2000s till 1s samt 2s-10s via självutlösaren. En unik funktion är att alla tider från 1/90s till 1/2000s är helt varierbara, det är också därför de är markerade i grönt.

 

 

Om du är nyfiken på analogt fotografi så är du varmt välkommen att spana in vårt Analoga Sortiment

Läs mer om Nikon F2 här: Fotohistoria: Nikon F2