Test: Nikon Nikkor Z 50/1,2 S

Test

Nu har vi testat Nikon Z 50/1,2 S som är en superljusstark, högpresterande normaloptik för Nikons Z-kameror. Förutom att vara Nikons ljusstarkaste 50mm-optik så menar man också att det är den skarpaste man någonsin tillverkat. Inga små ord, alltså!

Mats skriver: Förutom den höga ljusstyrkan utmärker sig objektivet genom en ny, symmetrisk optisk design, som ska bidra till bättre skärpa över hela bilden. Objektivet har två separata fokuseringsgrupper med separata stegmotorer, för att optimera fokus och skärpa på alla avstånd. Bländarkonstruktion med 9 st avrundade bländarlameller ger mjukare teckning av motivdelar utanför fokus och naturligare återgivning av ljuspunkter och reflexer i bilden. Redan på full öppning är skärpan mycket imponerande, och dessutom till förvånansvärt stor del av bilden. Nedbländad ökar som vanligt skärpan över hela bilden, och knivskarpt från kant till kant blir det redan på f/2,8.

Läs hela testet här: Nikon Nikkor Z 50/1,2 S