X-files: SAR

Detta är ett ovanligt fenomen. Jag tog denna bild under natten mot lördag.

SAR (Stable Auroral Red). SAR-bågar syns normalt inte för blotta ögat utan det krävs oftast en kamera för att kunna se den. SAR ger en väldigt stabil båge och rör sig inte alls som ett norrsken. Den röda färgen beror på att det är syre, oxygen, som reagerar och ljuset är oftast på våglängden, 6300 Ångström. 1 Ångström = 0,1 nm (NanoMeter). En SAR-båge går från öster horisont till väster horisont.

SAR är den optiska manifestationen av energiflödet från den inre magnetosfären till den subaurorala jonosfären. Denna interaktion involverar varken mycket energisk partikelutfällning eller penetration av elektriska fält vilket är de traditionella mekanismerna för magnetosfär-jonosfär-koppling som dominerar stormförhållanden från aurorala till ekvatoriala breddgrader. SAR-bågar inträffar under geomagnetiska stormar när ringströmmens inre kant samverkar med en sammandragen plasmasfär. En del av ringströmsenergin försvinner som värme vilken leds längs geomagnetiska fältlinjer in i jonosfärens ovansida.

SAR har ofta ljusstyrkan kring 500 R (rayleighs) vilket är 10 gånger svagare en det svagaste norrsken som ett öga kan uppfatta. Här tillsammans med norrsken och Vintergatan. Brunnsjön 2020-10-23.

Bilden är tagen med Sony A7R IV med Sigma 14/1,8. 20s, f/1,8 och ISO 1600. 

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

/Thomas