Fotohistoria: Wirgin Stereo

Idag ska vi titta närmare på en ovanlig kamera, en Wirgin Stereo från 1954.

Wirgin grundades på 1920-talet i Wiesbaden i Tyskland av fyra bröder. Som du redan gissat så hette de Wirgin i efternamn. De hade immigrerat från Polen. De började på med att bygga ihopfällbara kameror för rull-film innan de började bygga kameror för småbildsfilm. De tillverkade bland annat Gewirette och Edinex.

Dessa bröder var av judisk härkomst och utsattes för allt fler trakasserier, så 1938 flydde de till USA via Schweiz. Deras företag konfiskerades och började tillverka kameror under namnet Adox. Under andra världskriget så förstördes fabriken till stora delar. 

Efter kriget så återvände Henry Wirgin till Tyskland för att återfå sitt företag. Han fortsatte där de lämnat företaget och han byggde Edinex kameror för att senare även bygga spegelreflexkameror, Edixa reflex. Adox fortsatte också att bygga kameror. Företaget Wirgin la ner 1972.

Den kamera vi ska titta på idag är en Wirgin Stereo från 1954. Den har två Steinheil München Cassar 35/3,5 objektiv. Slutarna kommer från Pronto och klarar 1/200s - 1/25s + B. Wirgin Stereo byggdes efter en Edixa-modell och påminner också en hel del om Iloca Stereo. Wirgin Stereo var användarvänlig med en normalt placerad sökare och en vanlig frammatningsarm. Du fokuserar båda objektiven med en spak. Tid och bländarkontroll sköttes från var sitt vred och var kopplade till båda objektiven. Varje exponering resulterade i två 24x24 negativ.

Man behövde en speciell betraktningsapparat för att kunna se bilderna i stereo. Det är gammal och analog teknik men det fungerade. Du fick vad vi kallar i dag en 3D-effekt.

Du kan se 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas