Bloggpost

2020-01-02

Fotohistoria: Saica

En pytte-pytte-pytte-liten film! Jag gissar att de flesta aldrig har sett sådan här film förr. Vi hade inte det i alla fall. Detta är Saica film som ger 10 exponeringar med ett negativformat på 14x14mm. Made in Japan.

Vi behövde Geavert film till vårt museum och när jag till slut hittade en lämplig film så visade det sig att säljaren även hade Saica film att sälja. Jag hade ingen aning vad det var men det såg spännande ut så vi köpte den. Jag hade förväntat mig 828-film men detta var betydligt mindre rullar än så. Jag googlade på Saica film och hittade ingenting. Så vad var nu detta för film?

Efter mycket googlande så hittade jag en kamera som heter Morita Shokai Morita Trading Saica 17.5mm 14x14, Spool Subminiature Camera. En liten, nästan leksaksliknande kamera, och dyra var de. De få jag hittade låg kring 5000kr, vilket känns helt absurdt. Själva kameran påminde mig om en kamera vi har i vårt museum, en kamera som heter Bell 14. Klicka här för att läsa mer om den >> Mycket riktigt så passar denna film till den kameran, så det känns roligt när två oplanerade inköp plötsligt hittat varandra. Detta är en mycket liten del av fotohistorien, både till fysisk storlek och som historisk storlek, men ändå rätt intressant.

Du kan se 2 bilder på kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. 

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas