Bloggpost

2019-08-08

Fotohistoria: Koni-Omegaflex M

Här har vi en riktigt udda fågel i kamerahistorien. En tvåögd spegelreflexkamera med utbytbara objektiv och utbytbara bakstycken. Tillverkad av Konica för Simmons Omega Inc som ägdes av Berkey, som var en amerikansk distributör för Konica och Omega View.

Denna kamera var tänkt som en presskamera men jag tror de inte hade tänkt till fullt ut, för tvåögda spegelreflexer tillhörde det förgångna redan 1968. Eller egentligen redan sedan 1959 när Nikon släppte sin Nikon F. Det finns rykten om att denna kamera skulle vara tillverkad av Mamiya men det stämmer inte för Mamiya tog inte över denna fabrik från Konica förrän 1975.

Rent tekniskt så är detta en tvåögd spegelreflexkamera med utbytbara objektiv, utbytbara bakstycken och utbytbara sökare. Den är knölig att jobba med. Frammatningen är en balk man drar ut från bakstyckets högra sida. Den spänner också slutaren. Avtrycket sitter på kamerahusets vänstra sida. På vårt exemplar är själva avtryckardelen borta men mekaniken sticker ut så den är fullt fungerande ändå. Slutaren sitter i optiken och är då självklart en centralslutare. Slutaren klarar 1/500s - 1s + B. Kameran tillsammans med den Hexanon 180/4,5 som vi har är något lättare en Fiat Punto. Denna kamera var självklart ingen succé och tillverkades inte i så många exemplar heller, torde vara 2384st.

Koni-Omegaflex M är på många sätt en udda skapelse men den fungerar, och faktiskt fungerar vårt exemplar fortfarande. Det är mycket mekanik, många styrningar och länkarmar. Mycket som skulle kunna gå fel men det verkar robust byggt. Det fanns fyra objektiv till den: 

  • 58mm Hexanon f/5.6 (vidvinkel) 8 element i 4 grupper
  • 90mm Hexanon f/3.5 (normal) 4 element i 3 grupper
  • 135mm Hexanon f/3.5 6 element i 5 grupper
  • 180mm Hexanon f/4.5 5 element i 4 grupper


Denna kamera är en verklig klump. Inte vacker men spännande. Udda lösningar på mycket men allt fungerar. Det är absolut en kamera som syns i en samling och väcker många frågor och mycket intresse. Blir direkt ett samtalsämne. Värdet varierar med skick och optik. Du lär aldrig hitta någon under 2000kr, de verkar oftast ligga mellan 5000kr till 10000kr men i skrivande stund så ser jag exemplar på 17200kr, 30218kr och hisnande 65233kr

Du kan se 11 bilder här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas