Framtidens kamera?

Att stora bildsensorer med bakbelyst CMOS-teknik i kameror utan spegel är dagens stora grej är ingen nyhet men det är kul att följa utvecklingen och ser man till smartphone är tekniken med flera bildsensorer och olika brännvidd samt ljusstyrka receptet. Företaget Light skapade L16 som det skrivits mycket om och nu gör man gemensam sak med Sony...

Det har visats olika prototyper med ett antal kameror och det här går att applicera i smartphones i direkt form och frågan är om vi inom några år ser smartphones som har ännu fler kameror. Just nu finns redan smartphones med fyra kameror som samverkar men frågan blir hur snabbt det här accelererar? Kommer vi att se fem snart och sen ett race där man använder sex, sju, åtta, nio kameror för att ge nya möjligheter till mobilkamerorna? Vi tror det. Light L16 har 16st "kameror" och den visar vägen även om den är klumpig och inte presterat på ett sätt som övertygar konsumenter eller testare. Men man är något på spåren och vi tror antalet kameror i smartphones kommer att öka.

Att Sony och Light nu hittat varandra formellt gör att vi förväntar oss att Sony verkligen ger sig in i den fighten om att bli den foto-intresserades förstaval och vi vet att bildresultatet från mobilkameran kommer att betyda mer och mer när kunden väljer sin nya smartphone. Samsung S10 och S10+ lyfter nivån från Samsungs sida, Huawei har visat att man fokuserat på kameran i sina nyare modeller och Sonys samarbete med Light bekräftar att vi får se ännu bättre kameror framöver. Vi som gillar att ta bilder blir ju extra glada för det, eller hur!