Förhandstitt på S1R

Vi har provskjutit nya Panasonic Lumix S1R och vi är imponerade.

Även om Panasonic Lumix S1 och S1R är tämligen lika så är det mer än upplösningen som skiljer dem åt. Enkelt kan man säga att S1 är lite mer inriktad på film och S1R är lite mer inriktad på stillbildsfotografering. Nu klarar både båda stillbild och film riktigt bra, men när valet fanns av kamera att prova, så behövde jag inte ens fundera på att välja S1R. Vi kommer med en ingående test av båda kamerorna inom kort.

Mitt första intryck av en kamera blir självklart alltid hur den ligger i handen då det första man gör är ju att faktiskt hålla i den. Jag gillade Panasonic Lumix S1R. Mycket. Greppet kändes bra och kameran var smidigare att hantera än vad jag förväntat mig så det var en positiv överraskning. En av många faktiskt.

Nästa steg blev en ännu större överraskning. Sökaren. Den är galet bra. Jag vill påstå att S1/S1R har marknadens bästa sökare. Nu har jag ännu inte jämfört den sida vid sida med närmaste konkurrenterna, men jag är rätt säker på mitt påstående. Rent tekniskt så är det en 5,76M pixel OLED, vilket är mycket imponerande, långt högre upplösning än någon annan.

Autofokusen var mycket snabb och exakt. Även ögonfokuseringen fungerade mycket bra. Jag personligen blev imponerad men min referens har blivit Fujifilm GFX och den är inte en snabb kamera, ingen mellanformatare är snabb, men det är annan historia. Jag tror Panasonic Lumix S1R kommer att ge alla andra tillverkare en tuff match även här, vi kommer självklart att testa detta i detalj.

Sedan kommer vi till det viktigaste, nämligen bildresultatet. Jag vet inte om jag har tillräckligt med superlativ för att beskriva det. Jag är alldeles för positiv för uttrycka mig politiskt korrekt. Panansonic Lumix S1R ger imponerande bra bilder. Kan inte beskriva det på något annat sätt. Nu har jag inte kunnat grotta in mig på dess raw-filer då inget program stöder den ännu, men de jpg den ger är bland det bästa jag sett och med raw kan man alltid kräma ur ännu mer. Panansonic har skapat en vinnare. Eller jag kanske ska vara ännu tydligare. Sony har härjat fritt länge på den spegelfria marknaden och under 2018 så presenterade både Nikon och Canon bra spegelfria fullformatskameror, men de nådde inte riktigt upp till Sony på det sätt alla hoppats på. Inte för att någon vill Sony något illa men många hoppades på att kunna erbjuda den nivån av kamera till Nikon eller Canonägare. Panasonic kör om både Canon och Nikon på spegelfritt nu och, förlåt Sonyägare, men jag vill påstå att Panasonic kör om Sony också. Nikon, Canon och Sony gör mycket bra kameror, så inget ont om dem, men med Panasonic S1R så har de alla en ny nivå att slå. Men det slutar inte där, det kommer mer superlativ...

Vi kommer nu till objektiven. Oj, oj, oj! Jag är kär. På riktigt! Panasonics 50/1,4 är magiskt bra. Självklart så måste vi hårdtesta den i detalj snarast möjligt. Men vilket objektiv! Knivskarpt, med ett vackert skärpesläpp som övergår till en perfekt bokeh. Detta är nog det bästa objektiv jag testat som det inte står Leica på. Fast Leica har varit inblande i konstruktionen då den är officiellt godkänd av Leica. Det är detta objektiv som gör att jag absolut måste ha en S1R själv. Objektivet har hela 11 bländarblad som ger en rund och fin öppning på de flesta bländare och just detta bidrar ockå till en fin bokeh även på mindre bländaröppningar. Jag vet, jag borde uttrycka mig mer diplomatiskt, men oavsett vilket kameramärke man äger eller känner någon form av lojalitet till så har det kommit en stark spelare till kamerakampen och det är Panasonic Lumix S1R.

Trodde du superlativen var slut redan? Nej, det kommer mer. Panasonic släpper en 70-200/4 som jag också provat. De bilder jag har tagit med den är grymt bra, jag kan inte beskriva det på annat sätt. Det ska bli kul att få testa den mer djupgående. Jag kommer att visa bilder tagna med inom kort här i bloggen. Objektivet har 9 bländarblad som ger en rund och fin öppning på de flesta bländare och just detta bidrar ockå till en fin bokeh även på mindre bländaröppningar. Jag vill bara se när jag kan använda raw-filerna. Jpg i all ära men fotografera i jpg räknas inte riktigt för mig. Det är raw som gäller. Punkt slut.

Det kommer mer superlativ. Panasonic släpper också en 24-105/4. Ett bra och trevligt omfång. Jag är glad att de valde f/4 isf f/2,8 för det bör finnas en standardzoom som är lätt och smidig att ta med sig och det är verkligen denna. Självklart så kommer Panasonic med många fler objektiv till sin S-serie. Nu använde jag inte 24-105/4 till så många bilder men de bilder jag tog såg mycket bra ut, så jag kan säga att den är bra. Riktigt bra.

Så Panasonic har nu två spegelfria kameror i absolut toppklass med tre objektiv i toppklass. Panasonic har många fler obejektiv på gång men jag vågar inte skriva vilka de är just nu då jag inte vet exakt vilka som är officiella. Sedan finns ett gäng Leica-objektiv till denna kamerafattning. Sjukt dyra men också sjukt bra. Inom kort så kommer ett helt gäng Sigma-objekitv med L-fattning också. Så ingen behöver känna sig osäker över att kliva in i detta system.

Bilden du ser är tagen med en Panasonic Lumix S1R förproduktionsexemplar + Panasonic 50/1,4 också förproduktionsexemplar på 1/250s, f/4,5 och ISO 125. Det är en jpg som beskurit och petat väldigt lite med i Lightroom, så betrakta inte detta som en testbild utan mer som en teaser på vad denna kamera med denna optik kan prestera. Nu är valet av motiv ovanligt för att vara mig men Panasonic hade gjort alla photoshoot väldigt seriöst. Detta är en professionell modell som var vettigt klädd och belyst av professionell belysning, alltså en hög nivå på det hela. Jag bojkottar alla photoshoots med tjejer i bikini, så är det bara. Nu går denna bild att göra så mycket bättre från en raw-fil, men tills något program stöder raw från S1R så blir det jpg-bilder.

Klicka här för att se större bild >>

/Thomas