Nyhet: Zeiss lanserar!

Nyhet

Batis-serien växer och nu lanserar man ett 40mm f/2 med tilläggsnamnet Close Focus. Zeiss har även lanserat en kamera igår kväll och det är en spännande produkt som väldigt få hade vetskap om att den är under utveckling.

Batis 40mm för det första är en vädertätad liten glugg med en liten OLED-display som visa fokusavstånd. Close Focus-tillägget visar att du kan fokusera så nära som på 24 cm avstånd. Batis-serien, för dig som inte vet det, är från början utvecklad till Sony E-mount och så även med detta nya 40mm-objektiv. På fullformat är 40mm en brännvidd som bryggar fint mellan 35mm och 50mm och har ett brett användningsområde. 

Sen till det som var betydligt mer överraskande. Zeiss lanserar ZX1, en androidbaserad kamera med ett fast 35mm f/2 Distagon och en fullformatssensor på 37,4 mpixel. En väldigt stor display (4,3") med touchfunktion som tar över en del av knappar och reglage och hör och häpna, ingen minneskortplats! Nikon och Canon har på sina nya spegelfria fått en del kritik för att man "bara" har en minneskortplats men Zeiss drar det ännu ett steg till att den inte har en kortplats överhuvudtaget. 512 GB internt räcker till 6800 RAW-filter enligt Zeiss, vilket bör räcka. Smart är att du via USB-C kan koppla in en extern lagringsenhet och lagra på den, det här är något vi tror blir stort inom kort och kommer hos de andra tillverkarna. 

Elektronisk sökare, tillbehörssko för blixt osv samt hastighet upp till 3 bilder per sekund. UHD 4K video upp till 30 fps, Full HD på 60 fps. Det häftigaste med Zeiss ZX1 är ändå att den har Lightroom CC inbyggt. Ja, det är helt sant, du kan alltså lagra, redigera och dela dina bilder direkt från Zeiss ZX1. Det här är något helt nytt och därför blir vi glada, även om ZX1 aldrig blir jättestor (det vet vi inte ännu) så kommer den i alla fall drivit på mot något nytt vilket vi saknat bland årets nyheter - det har lanserats fantastiska produkter men få eller inga överraskningar som pushar användarna framåt. Vi gillar konceptet Zeiss ZX1 oavsett hur den lyckas. Leverans i början på 2019, pris obestämt.