Nyhet: Panasonic lanserar!

Nyhet

Det har florerat rykten om att även Panasonic ska ge sig in i leken bland spegelfria kameror med fullformatssensor och idag blev det officiellt. Panasonic är med i leken och det med besked. S1 och S1R namnen på nya Lumix-kamerorna.

Presentationen från Photokina inleddes av Joakim Odelberg, som föreläst på CyberPhoto EXPO tidigare och är både programledare och Lumix-ambassadör, vilket var kul för oss svenskar. Kamerorna bygger på Leicas L-mount som återfinns på Leica SL så det blir inte en för marknaden helt ny fattning. Tre nya objektiv kommer från Panasonic, 50mm, 24-105mm och ett 70-200mm men man berättar redan att man kommer att ha lanserat tio objektiv till 2020. Man uttrycker även att man kommer att vara bäst på 8K video till 2020...det är alltså inte långt borta nu. 

Sigma är med på ett hörn i detta och tillsammans med Leica och Panasonic har man nu skapat någon som kallas "L-Mount alliance". Dubbla kortplatser är verkligen en punkt som varit på tapeten med den senaste tidens lanseringar och S1/S1R har plats för både XQD och SD - vilket är välkommet. Fullt tiltbar display, 4K 60p video, inbyggd bildstabilisering och stöd för Dual IS också. Bildsensorn på S1R blir på ca 47 mpixel medan S1 får nöja sig med 24 mpixel. Mycket mer än så släpper inte Panasonic ännu om kamerorna men man vill visa att de också är med i leken och med Nikon, Canon och Sony som direkta konkurrenter bland fullformats-spegelfria kamera och Fujifilm som lite "egen" med APS-C istället är det en tuff fight nu. Det verkar som att S1 och S1R finns tillgängliga runt årsskiftet 2018/2019. Mer information om pris och leverans kommer. 

Och som bonus för alla oss som kör Micro 4/3 så kommer ett nytt objektiv, 10-25mm med f/1,7 genom hela omfånget! Mer om den kommer inom kort när Panasonic släpper mer information om pris, leverans osv. 

Vi är väldigt nyfikna på vad du tycker? Vad lockar dig? Hur känner du? 

Vill du redan boka? Kolla in här: Panasonic Lumix S1 & S1R